Ezt nézd! – Szerdán érdemes elindulni

Ezen a héten sem fogunk unatkozni: folytatódik a Design Hét, kiállításmegnyitók sora várja az érdeklődőket, és több beszélgetésen is részt vehetünk, amelyek kiadványok és fontos művészeti témák köré épülnek – mindez Budapesten, Pécsett és Veszprémben.

Hétfőn 18:00-kor a Politikatörténeti Intézet első emeleti konferenciatermében startol a Lehetetlen? – a művészeti feltétel nélküli alapjövedelemről címet viselő beszélgetés. A Seregi Tamás, Köves Alexandra, Pogátsa Zoltán, Szentpéteri Györgyi és Horváth Balázs Byron részvételével zajló és Marikovszky Andrea által vezetett beszélgetés a feltétel nélküli alapjövedelem különböző aspektusait tárja elénk. A téma szakértői azt is megvitatják, hogy a művészeti mezőt érintve pontosan milyen megoldások nyújthatóak az alapjövedelmet érintő kérdésekre.

Kedden érdemes Pécs felé venni az irányt, hiszen 18:00-kor kezdődik a Nyitott múzeum című könyv bemutatója – ezúttal a Pécsi Tudományegyetem BTK Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék, Re:public projektterében. A kötet szerzői immár ötödik alkalommal beszélgetnék, és most a kézikönyv tárgymutató diagramja kerül sorra. Szóba kerül az aktivizmus és az, anyagikultúra-kutatás kapcsolata, vagy a lokális nézőpont és önetnográfia viszonya.  A fogalmakról, műfajokról, a szerző szerepéről, a múzeumhasználókról és a múzeumtudományról folyó beszélgetésen Foster Hannah Daisy, Frazon Zsófia, Schleicher Vera, Szakács Eszter, Wilhelm Gábor, és az est moderátoraként Szijártó Zsolt vesznek részt.

Szerdán 15:00-kor Veszprémben startol a 12 fal - Építészet és kortárs ornamentika kiállítás, ahol a bemutatott munkák – Architecture Uncomfortable Workshop, enorme studio, False Mirror Office, Adam Nathaniel Furman, Gyulai Levente, MNPL Workshop, O.K. (Office Kovacs), Giacomo Pala, Paradigma Ariadné, Space Popular, TREES, VERY GOOD Office – különféle megközelítéseiből vizsgálják az ornamentika, a díszítés mai szerepét, használva a volt Iparostanoda épületének szabadon álló tizenkét díszítetlen falát.


Forrás: facebook.com

Szerdán este nyit új kiállítást a Viltin Galéria. Halmi-Horváth István 19:00-kor debütáló Transparent című anyaga négyzetre és háromszögre komponált munkákból áll. A Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán, Szabados Árpád és Kis Péter osztályában végzett Halmi-Horváth kiállítása november 17-ig látogatható.


Forrás: facebook.com

Szintén szerdán tartják az ELTE Esztétika Tanszékének vitasorozatának Kritika és mű címre hallgató első eseményét. 19:00-tól a Kelet Kávézóban Walter Benjamin: Az alkotó mint termelő című szövegéről lesz szó. Az írásról Somlyó Bálint, Seregi Tamás és Teller Katalin, az esztétika tanszék oktatói vitáznak – az eseményen való részvétel ingyenes.

Ugyanekkor a Hybridart Space is új csoportos kiállítást nyit. Az UnBound - The Unexpected Constellation Bruno Baptistelli, Barabás Zsófi, Kiss Adrián és Papp Anna-Bella munkáiból válogat. A Sárvári Zita által szerkesztett anyag a minimalizmus nyelvét használó művek sokféleségét hivatott bemutatni. A kiállítás október végéig látogatható.

A szerda este sűrűjében kerül sor a MOME design- és művészetmenedzsment szak Manage [it] Yourself! című eseménysorozatának évadnyitó alkalmára. Az egyetemen 19:00-kor startoló beszélgetésen ezúttal a fogyatékossággal élőkhöz kapcsolódó dizájn témakörét járják körül tervezői és menedzsment oldalról. Előkerülnek a jó és a rossz gyakorlatok, illetve a terület fejlesztési lehetőségeit is mérlegelik Dobi Dóra, Lukoviczki Réka, Szalkai Dániel és Jakab Áron részvételével.

Pénteken 19:00-kor tartják a Trafó Galéria A sötét feltárása című kiállításának záró tárlatvezetését. Az ingyenes esti eseményen Fenyvesi Áron vezeti az érdeklődőket Bolla Szilvia, Borsos Lőrinc, Pauline Curnier Jardin és Anežka Hošková csoportos, misztikus témákat feldolgozó kiállításán.