Ezt nézd! – Budapest, vidék, Budapest

A héten érdemes nagy utazásokra készülnünk, hiszen több vidéki múzeumban is nyílik kiállítás, sőt, Pesten is letérhetünk a megszokott útvonalakról.

 

Hétfőn 19:00-tól a Toldiban tartják a MOME IDE tavaszi félévének második előadói estjét, ahol négy előadást hallgathatunk meg a kortárs stage design témakörében. Lesz szó bábszínházi sajátosságokról, a dramaturgiában használatos audiovizuális eszközökről, a színházak kommunikációjában használatos arculati elemekről, valamint bepillantást nyerünk a kortárs stage design világába is. Az előadásokat az egyetem hallgatói tartják – az esemény tökéletes gyorstalpaló és gondolatébresztő program a témában.

Kedden 19:00-kor Szabó Beáta kiállítást nyit az MNM Semmelweis Orvostörténeti Múzeum Invazív címmel. Mit jelent a kifejezés? Invazívnak nevezzük azt az orvosi eljárást, ami során a testbe vágás vagy szúrás útján behatolnak. Szabó Beáta a múzeum terében bemutatott alkotásai az ott állandó jelleggel látható történeti kiállítás darabjaira reflektálnak.

Szerdán este 18:00-kor irány a Platán Galéria és a A szó hazudik – a szem soha. Modernség a lengyel fotóművészetben 1918-1939 című csoportos kiállítás, valamint a megnyitó elé, a Lengyel Intézet mozitermébe szervezett előadás, amely az avantgárd lengyelországi kezdeteit és a két világháború közötti lengyel avantgárd fotóművészetet mutatja be az érdeklődőknek. A társadalmi változások, a lengyel függetlenség visszaszerzése, valamint az új művészi kifejezési eszközök keresése, és az azokkal való kísérletezés által fémjelzett, két világháború közti időszakra fókuszáló kiállítás a legfontosabb, fotográfiával és filmmel kísérletező lengyel avantgárd művészek munkáit mutatja be Budapesten.


A szó hazudik – a szem soha. Modernség a lengyel fotóművészetben   forrás: facebook.com

Ugyanezen az estén 19:00-kor mindhárom, az acb Galériához kapcsolódó térben új kiállítás nyílik. Az acb Galériában Ficzek Ferenc Gömbszeletek című kiállításán az alkotó 1960-as évek második felében, korai grafikai munkássága során létrehozott, a gömböt központi motívumként kezelő, azt szisztematikusan felszeletelő munkáit nézhetjük meg. Az acb NA-ban Hopp-Halász Károly Modulált testek című anyaga mutatkozik be. A kiállítás a 2016-ban elhunyt művész 1970-80-as évekbeli fotóalapú munkáit mutatja be, azzal a célkitűzéssel, hogy a művész homoszexualitásának kérdéskörét az életműről folytatott értelmezésének párbeszédébe emelje. Az acb attachmentben az afrikai-belga művész, Kendell Geers egyéni kiállítása startol Megharapni a kezet, amely enni ad címmel. A tárlat középpontjában Szent István király Szent Jobbja áll.


Kendell Geers   forrás: facebook.com

Csütörtökön irány Vác és a Harminc év képekben I. – válogatás a Mimézis gyűjteményből című kiállítás megnyitója a Tragor Ignác Múzeum Görög Templom Kiállítótermében. A tárlat a múzeum kortárs képzőművészeti gyűjteményének figurális-realista festményeiből válogat, így találkozhatunk Baksai József, Balogh Gyula, Fillenz István, Károlyi Zsigmond, Kőnig Frigyes, László Dániel, Lengyel András, Marosvári György, Schmal Károly, Szakáll Ágnes, Szurcsik József, Várady Róbert, Wachter Ákos és Zrínyifalvi Gábor munkáival.

Szintén csütörtökön 18:00-kor nyit Türk Péter életműkiállítást a budapesti Ludwig Múzeum. A 2015-ben elhunyt művész Minden nem látszik címet viselő retrospektív kiállításán a konceptuális irányultságú alkotó életművét bemutató katalógus is debütál. Érdekesség, hogy a kiállításon több, eddig a nagyközönség által nem látott mű is bemutatásra kerül.


Türk Péter: Kérdőjeles kísérletek (1972) részlet   forrás: Ludwig Múzeum

Ugyanezen az estén a Várfok Galéria és a Project Room is dupla programmal várja az érdeklődőket. 18:30-kor a Project Roomban Misetics Mátyás nagyrészt Dubaira fókuszáló fotográfiai anyaga mutatozik be Sötét anyag címmel, míg a galéria terében 19:00-kor nyílik a marosvásárhelyi születésű festő, Herman Levente A kéreg ritmusa című és a művész legfrissebb munkáit bemutató tárlata.


Misetics Mátyás   forrás: facebook.com

Pénteken este érdemes Győrbe utaznunk, hiszen 18:00-kor DrMáriás: Kisüt a nap! című kiállítása nyílik a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumban. Az esemény apropóján egy friss kiadvány, DrMáriás közéleti tematikájú festményeit egybegyűjtő album is megjelenik – ez a helyszínen kedvezményes áron lesz megvásárolható. A kiállítás az elmúlt évek munkáiból nyújt válogatást, találkozhatunk régi nagy kedvencekkel és új, eddig nem látott munkákkal is.