Ezt nézd! - Eső után szabadon

Szilágyi Róza Tekla

A múlt heti ítéletidő után bennünk van a mehetnék  – szerencsére Budapest és vidék is kínál kultúrális szabadidős programokat. A képzőművészet legkülönbözőbb színtereit mérhetjük fel a héten, ne szalasszuk el a lehetőséget!

 

Ritkán van szerencsénk a hetet azonnal kiállításmegnyitóval indítani, ezért a mai hétfőnek különösen örülhetünk, hiszen 18 órakor nyílik a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ új Projekt Room-os kiállítása, a Hangképek. A Hangképek-ben megváltozik a fotográfia általában egyetlen érzékszervet, a szemünket aktivizáló szokása. A képek intermediális eszközökkel történő hangokká alakítása, és fordítva, hogy kizökkenjünk a megszokottból.


Milán Rácmolnár: Sculptrum, 2016., werk   forrás: facebook.com

A megnyitó után vár minket az FKSE és rendes programja: 19:00-tól A (2) hét műtárgya, ezen a héten a Société Réaliste-tel és a Life to See című filmmel. Az ellentmondásos művész-karakter, Leni Riefenstahl életművét egy csavarral bemutató, szinte végtelennek tűnő Société Réaliste alkotásról kezdeményeznek beszélgetést a szervezők a művészek és természetesen a közönség részvételével. Ha szeretünk kérdezni és beszélgetésbe elegyedni, ez a tökéletes hétfő esti cél!

Keddre egy szintén hétfőn nyílt kiállítást ajánlunk. A Capa Központtal szinte szomszédos Mai Manó házban nyílt Robert Capa - A háború és béke képei című kiállításon negyvennyolc korabeli pozitív, a hazai Capa-gyűjtemény teljes anyagát felvonultató slideshow és egy a fotós életét bemutató dokumentumfilm segítségével frissíthetjük Capa-ismereti tudásunkat.

Sőt, ha már kedd és korábban nyílt kiállítások: a B32 Galéria és kultúrtérben csütörtökig tekinthető meg a Képzőművészeti Egyetem Intermédia Tanszékének elképesztően jó című kiállítása, az A Nylev Nem Mebgítazhó Ekzsöz / The Tnouge Is Not A Rielbale Itsurnnemt. Sokan ismerjük a játékot szülő tényt: egy szöveget akkor is könnyedén el tudunk olvasni, ha a szaak első és utolsó betűjén kívül minden karakter máshova kerül. Erre a rendszerben működő káosz-jelenségre reflektálnak a hallgatók munkái. Intermédiás nyelvtörő a Bartók Béla úton.

Szerdán jelenlétünkkel támogathatjuk a kortárs képzőművészet kevésbé megszokott helyeit, jelen esetben a Zseb Caféban nyíló Mogyorós Anna Luca kiállítást. A Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakos hallgatójának Rorscharch-tesztekre emlékeztető tablói és naplói a pestieket könnyen Budára csábíthatják!

Pesten kispénteken munka után 19:00-kor érdemes ellátogatni a TELEP Galériába, ahol Klement Csaba Lászlónak Eppur si muove / And yet it moves / És mégis mozog címmel nyílik egyéni kiállítása. Csaba grafikáival a média különböző fórumain találkozhattunk már mozgó- és állóképes formájukban, a Telepen ezekből a szösszenetekből nézhetünk meg egy friss válogatást.


Klement Csaba László   forrás: behance.net

Csütörtökön startoll a hazai design és képzőművészet balatoni fesztiválja, az ARTplacc Kortárs Művészeti és Design Fesztivál Tihanyban. A művészeti élet a hétvégén hatványozottan párhuzamos helyszíneken pörög tovább. A budapesti Lengyel Intézetben található Platán Galéria terében nem olyan régen zárult Forest című kiállítás folytatása is megvalósul Tihanyban. A lengyel építész, Łukasz Pastuszka és a magyar képzőművész Illés Zsófia Szonja kollaborációjában megvalósult kísérleti alkotás – vajon nem minden alkotás kísérleti? – a képzőművészet, gasztronómia, építészet határterületeit tárja fel és járja körbe. Érdekes vállalkozás a kiállítás folytatása, látogassunk el Tihanyba és nézzük meg hogyan sikerült a Forest 2.0!