Ezt nézd! – Back to School

A héten több előadás is várja a tudásra szomjazókat, de emellett lesznek kiállításmegnyitók is Budapesten, Miskolcon és Szentendrén, illetve a hétvégére a legtöbb és legígéretesebb programokat az Ékszerek Éjszakája kínálja.

 

Hétfőn 19:00-tól A mai kortárs műtárgypiac és a műtárgy árát alakító tényezők címmel hallgathatunk meg egy előadást a Jászai Mari téri Kubik Coworking közösségi irodában. A 60 perces előadáson megismerhetjük, hogy mik a mai kortárs műtárgypiac és a műtárgyak árát alakító tényezők. Spengler Katalin arról is mesél, hogy milyen tévhitek vannak egy művész alkotásainak jelentős árnövekedése és az alkotó művészettörténeti fontosságával kapcsolatban.

Szintén hétfőn, 18:00-kor nyílik Sarah Fonzi Elevator Conformity című kiállítása a Horizont Galériában. A szeptember 29-ig látogatható kiállításon az art quarter budapest vendégművészeként 6 hetet Budapesten töltő alkotó női testtel foglalkozó munkái kerülnek bemutatásra.


Sarah Fonzi   forrás: facebook.com

Szerdán 15:00-tól a Magyar Nemzeti Múzeum Pollack-termében vehetünk részt Endrődi Gábor Hans Schrotbanck, festő és minden művészetek kedvelője, aki most tanul szemüveggel látni című előadásán. Az eseményt a Magyar Régészeti és Művészettörténeti Társulat szervezi annak érdekében, hogy minél többen ismerkedhessünk meg a magyar régészek és művészettörténészek külföldön folytatott kutatásainak eredményeivel.

Ugyanezen a napon egy, az FFS szervezésében megvalósuló eseményen is külföldi kitekintésben lehet részünk. Az e heti FFS szerdán ugyanis Németh Domonkos számol be a szlovén Fotopub fesztivál porfolio review-ján szerzett tapasztalatairól. A Mai Manó Ház Napfényműtermében tartott esemény ingyenes.


forrás: facebook.com

Csütörtökön az Új Budapest Galériába is érdemes elmenni, ahol 18:00-kor nyílik Rákóczy Gizella Transzparens labirintus című kiállítása. A tárlaton áttekinthetjük, milyen kérdéskörökkel foglalkozott a művész alkotómunkássága jelentős részén: négykarú spirálok, transzparens akvarellek és az évkör, vagyis a krétai vonalú labirintus problémája.


Rákóczy Gizella   forrás: facebook.com

Pénteken Miskolcon is új kiálítással találkozhatunk: a Miskolci Galéria Rákóczi-házában 16:00-kor startol a Szigorúan ellenőrzött nyomatok. A magyar sokszorosított grafika 1946-1961 között című kiállítás. A tárlat A magyar sokszorosított grafika 100 éve kiállítás-sorozat keretén belül kerül megrendezésre, Révész Emese kurátori munkájában.

Pénteken tartják az idei Ékszerek Éjszakáját Budapesten. Jó hír, hogy idén rekord mennyiségű kiállítás várja látogatóit: 110 alkotó 42 budapesti, illetve +1 pécsi helyszínen mutatkozik be ezen az estén. Az első esemény 16:00 körül startol, a kiállítások pedig egész hétvégén látogathatóak. A legtöbb eseményen személyesen találkozhatunk az alkotókkal – sőt, a hétvége folyamán több helyszín extra programmal is készül!

A pénteken a Lollipop Factory-ban nyíló kiállítás is az Ékszerek Éjszakája keretein belül kerül megrendezésre. A SAPI x REBU = KERALLERY címet viselő, 19:00-kor kezdődő esemény két dizájner friss kollaborációját takarja. A kerámiákkal foglalkozó Rácz Rebeka és a SAPI ékszermárkát megálmodó Szilágyi Sapi közös kollekciója humoros, bátor és színes, mégis hordható ékszerekből áll. Az este folyamán természetesen lesz zene is, Csató Csenge DJ szettjének köszönhetően.


SAPI x REBU = KERALLERY   forrás: facebook.com

Vasárnap Szentendrén is új kiállítás nyílik a Vajda Lajos Stúdióban. 18:00-kor debütál Molnár Ágnes Éva legújabb munkája: a videósorozat az érintés sokszínűségét, természetének illékonyságát helyezi a középpontba. A Szemelvények az érintésről című kiállítás megnyitóján Molnár Ágnes Éva, Szirtes János, W. Horváth Tibor közös performanszán is részt vehetünk.