Ezt nézd! – Nyit, nyit, nyit

A hétre leginkább megnyitókat gyűjtöttünk össze. Kivéve az első napot, amikorra egy mozit és egy közösségi koreográfián alapuló, fesztiválnyitó művészeti eseményt ajánlunk.

 

Hétfőn a MU Színházban startol a 3. OPEN fesztivál. Mi a Nemzetközi Közösségi és Részvételi Színházi Fesztivál első napján Somló Dávid Mandala címet viselő közösségi koreográfiáját ajánljuk megtekintésre. A két időpontban – 19:00 és 20:30 – megvalósuló részvétel alapú előadást mindkét alkalommal beszélgetés zárja – sőt, azok is figyelemmel kísérhetik a történéseket, akik nem szeretnének csatlakozni az üres színházi térben játszódó bensőséges meditációhoz.


Somló Dávid   forrás: facebook.com

Szintén hétfőn, az FKSE-nél folytatódik a fiatal művészeket egyesítő szervezet és a Prizma folyóirat közös filmklubja. Ezen a héten 20:00-tól Joshua Oppenheimer 2012-es, Az ölés aktusa című filmjét nézhetjük meg közösen. A filmklubról röviden annyit érdemes tudni, hogy két hetente hétfőn valósul meg és idei őszi szezonjában kortárs dokumentumfilmekre fókuszál.

Kedden 18:00-kor Kaszás Tamás-kiállítást nyit a Kisterem Galéria. A Kivonulók, a belső űr asztronautái című anyag középpontjában a Kaszás saját fotóarchívumából szerkesztett diavetítések állnak. Az alapanyag a művész által megélt valóság elemeinek dokumentálása, az ezekből szerkesztett narratíva azonban fikcióvá alakul. A történet főhőse egy valamikori aktivista, aki a városi hétköznapokból a természetbe száműzte magát. 


Kaszás Tamás   forrás: facebook.com

Szintén kedden, de 19:00-kor a cARTc – Contemporary art space-ben nyílik csoportos kiállítás Layers címmel. Dobokay Máté, a Fukui Ryu és Góth Martin páros, valamint Horváth Villő itt párbeszédbe hozott munkái a monokróm művészet különböző formáit vonultatják fel. Hogyan csaphatja be szemünket egy kép? Milyen a kortárs op-art és retinális absztrakció? Mit jelent a monokróm fotográfia? A válaszokat kedd este megtudhatjuk.

Ugyanebben az időpontban az Óbudai Társaskör Galériában Kútvölgyi-Szabó Áron legfrissebb munkáit bemutató kiállítása nyílik Gettier barlangja címen. A speciálisan a kiállítótérre szabott anyagban összekapcsolódik Platón barlanghasonlata, az emberi tudás bizonytalansága és a post truth témaköre is – a gondolattársítások felfejtésében pedig egy installatív műegyüttes lesz segítségünkre.

Szerdán este Szabó Dorottya anyagával folytatódik az FKSE és az Art+Text Budapest közös pop-up kiállítás-sorozata. A 19:00-kor nyíló Képek füzére az elmúlt tizenkét év festményeiből válogat – így megismerhetjük a képeken gyakran visszaköszönő, elmosódó és misztikusnak tűnő motívumok rendszerét. A pauszpapírra rajzolt sablonok kilyuggatásával keletkező képek a véletlen és a szándékos lehetőségeit aknázzák ki.


Szabó Dorottya   forrás: facebook.com

Szerdán 18:00-kor a Kisüzemben mutatják be az egyik legérdekesebb és legszeretnivalóbb kulturális fókuszú magyar zine-antológia, a ZINA legfrissebb, azaz harmadik számát. A Popper Publishing kiadásában megvalósuló magazin debütjén lesz printvásár, sőt lánytechnó is a Wave Twins párosának köszönhetően.

16-án, azaz csütörtökön kezdődik és egészen vasárnapig tart a Fotófilm: Állóképek mozgásban című eseménysorozat, amely a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Filmfesztivál keretein belül kerül megrendezésre, és amelyen a címből is adódóan a fotófilm lesz a fő téma. A műfajhatárokon elhelyezkedő fotófilmek alkotói filmművészeti kompozíciós elvekre reflektálva kísérleteznek és teremtenek újfajta kapcsolatot a szöveg, a hang és a kép között. A rendezvény egy konferenciából és egy 3 blokkra osztott vetítéssorozatból áll, válogatást nyújtva az 1970-es és a 2000-es évek között készült művekből. Filmesek, média-művészek és elméleti szakemberek vitatják meg a mai audiovizuális média új, izgalmas kísérleti munkáit. A programsorozat részeként egészestés filmeket vetít a Francia Intézet és a Cirko-Gejzír mozi is. A konferencián való részvétel regisztrációhoz kötött. Regisztráció az [email protected] email címen, a tárgyba írd be: Photofilm Conference!

Pénteken 19:00-kor a Trafó Galéria is új kiállítást nyit. A Neringa Černiauskaitė és Ugnius Gelguda alkotta Pakui Hardware A megszokás szülöttei című tárlata a tőke témakörével foglalkozik. A fontos és alapvető kérdések – például, hogy mi a tőke és milyen szerepe van a modern társadalom életében – mellett különböző fantáziákkal is találkozhatunk. Képzeljük el mi történik akkor, hogyha az embernek munkavégzés helyett csak kulturálódnia kell, vagy hogyha csak saját spirituális fejlődését kell előtérbe helyeznie! Létezhet-e ilyen alak és ha igen, hogyan képzelnénk el? A kiállításon bemutatott hibridek illusztrálhatják esetleges elképzeléseinket.

 

 


Pakui Hardware   forrás: facebook.com