Ezt nézd! - Karácsonyváró napok

Vészesen közeleg a karácsony, ezért a szinte kötelező utolsó-pillanatos ajándékvásárlóknak is kínálunk programot. Azok sem maradnak tétlenül, akik az ünnepi időszak előtt minél több kortárs művészetet szeretnének magukba szívni. Sőt, azok is jól járnak a héten, akik szeretnek a társadalmat érintő kérdésekről diskurálni, felkészülvén ezzel a terített asztalok mellett folytatott fontos beszélgetésekre.

Kedden 15:00-tól Innen Zines pop-up bolt nyílik az FKSE-ben. Aki még adós néhány karácsonyi ajándékkal, annak ez a tökéletes program: a zinek mellett a PATRON book kiadványvásárán könyveket, katalógusokat és még több zine-t vásárolhatunk meg. Művészeti szakkönyveket és kis példányszámú kiadványokat a karácsonyfák alá! Vigyázat, egynapos esemény!

Ugyanígy kedden a tranzit budapesti irodájában folytatódik a szervezet Szolidaritás ma címre hallgató esemény-sorozata. Az Irgalmasság- Szolidaritás és egyház I. Filmvetítés és beszélgetés keretein belül 17:00-tól Roberto Rossellini: Ferenc, Isten lantosa című 1950-es filmjét nézhetjük meg együtt, majd 18:30-tól Dr. Beer Miklós, a Váci Egyházmegye megyéspüspöke, Gelencsér Gábor filmesztéta, a Pannonhalmi Szemle főszerkesztője és Vecsei Miklós történész, szociálpolitikus, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke beszélgetnek Pócsik Andrea filmtörténész vezetésével. A beszélgetésen szó lesz a neorealizmusról, a modern társadalom és a civil vallás kapcsolatáról, illetve a szekularizáció és deszekularizáció ellentétéről.


részlet a Ferenc, Isten lantosa című 1950-es filmből   forrás: filmtekercs.hu

Sőt, 19:00-kor az Ericsson Galériában nyílik a Velencéből hazalátogató Mihályi Barbara Where did you come from? - Avagy hogyan élem túl külföldön című kiállítása. Barbara feladott egy hirdetést: jelentkezzenek olyan fiatalok, akik hozzá hasonlóan nem szülőhazájukban élik mindennapjaikat. Hosszas video-chat beszélgetések alatt gyúrta össze azt a vélemény-esszenciát, amit ezen a kiállításon illusztrált interjúk és rajzok mutatnak be.


Mihályi Barbara   forrás: facebook.com

A szerdai nap tökéletes lehetőség a múlt héten elszalasztott kiállítások pótlására. A Magyar Nemzeti Galériában Árny a kövön - Országh Lili művészete címmel nyílt tárlat a modern magyar művészet meghatározó alakjait bemutató sorozat következő állomásaként. Az Országh-életművet kedvelőknek talán a legjobb karácsonyi ajándék lehet egy bejárás. Az életművet eddig nem ismerőknek pedig segítő kezet nyújt a kurátori csapat, hiszen a művésznő munkái mellett többek között Paul Delvaux- és Giorgio de Chirico-munkák segítenek, hogy a bemutatott életművet elhelyezhessük a képzeletbeli művészeti térképünkön.

A Képző Barcsay Termében január végéig látogatható DLADLA100 jórészt az egyetem Doktori Iskolájából származó friss munkákat vonultat fel. A felhíváson alapuló csoportos kiállítás az 1916-ban alapított zürichi Cabaret Voltaire centenáriuma alkalmából eleveníti fel a dada hagyományokat és ad teret azok lehetséges kritikájának. A Képző kiállítótermében felvonuló munkák kollázs-szerű olvasata azt mutatja meg az érdeklődőknek, hogy hogy mit jelenthet 2016-ban a dada Magyarországon a „művészetet magas szinten űzők”, tehát művészdoktorok, illetve a doktoranduszok számára.


DLADLA100   forrás: facebook.com

Csütörtökön 19:00-kor a K.A.S. Galériában nyílik az FFS In Essence című kiállítása. A valóságot sajátos módon „elengedő” fotográfusok munkáiból összeállított csoportos kiállításon bemutatkozó alkotók szabadon alkalmazzák a médium adta lehetőségeket. Bán András, Dobokay Máté, Fodor Dániel János, Illés Katalin, Martinkó Márk, a Ping-Pong kollektíva (Ádám Anna, Gellér Judit), Rajnai Ákos, Riga Eszter, Schuller Judit Flóra és Szántói Lilla munkái teret engednek a látogatók szabad értelmezéseinek. Aki a karácsonyi bejglik időszaka előtt vágyna még egy kis kortárs fotográfiára, ide látogasson el.

Ha pénteken, a karácsonyi halászlé-, töltöttkáposzta- és vacsoramaraton-hajrá előtt van még fölös energiánk, akkor irány a Viltin Galéria print_Ed, 1968-2016 kiállítása. Itt a hazai neoavantgárd kiemelkedő szitanyomataitól kezdve a Pécsi Műhelyben született alkotásokon keresztül a Balatonboglári Kápolnatárlatokra készült munkákig felgöngyölíthetjük a kor nyomatművészetét. Viszontláthatjuk a már jól ismert mesterek – Bak Imre, Nádler István, Fajó János és Victor Vasarely – munkáit is, de találkozhatunk eddig ismeretlen alkotásokkal is.