Ezt nézd! - Múlt és jelen, Képző és Színmű

Szilágyi Róza Tekla

Művészeti egyetemen diplomázók friss munkái, múltat feldolgozó és jelenbe ágyazott projektek. Az első júniusi héten sem fogunk unatkozni.

Hétfőn este hat órától érdemes pótolni a Trapéz Galériával szembeni elmaradásunkat. A lengyel Iza Tarasewicz És hamarosan a zűrzavar című kiállításán Bencsik Barnabás kurátor tart tárlatvezetést. A galéria terében egy szerves és szervetlen anyagokból képződő erdőben, diagramok és folyamatábrák rendszerében kalauzol minket a kurátor, hogy el ne tévedjünk.


Iza Tarasewicz ©, kép forrása: facebook.com

Kedden szintén este hat órakor szánjunk időt a képzőművészetre. Az Új Budapest Galériában nyílik a NAGYÍTÁSOK - 1963. Az Oldás és kötés kora című képzőművészeti és történeti kiállítás. 1963 kulturális, társadalmi és művészeti kérdéseinek boncolgatása a kor – pontosabban év – dokumentumain és műalkotásain keresztül. Hivatalos művészet és alternatív irányok képviselői egyazon kiállítótérben, kontextus-rajzolás az 1962-es Oldás és kötés című Jancsó Miklós-film mentén. Ezen az estén a múltból egyenesen a jelenbe, a Bálnából egyenesen a Neon Galériába sétálhatunk. Káldi Katalin Kalapácsos ember című kiállításának megnyitójával egybekötött könyvdebütálása a Kisterem és a Neon Galéria összefogásaként valósul meg, este hat órai kezdéssel.


Káldi Katalin ©, kép forrása: facebook.com 

A kiállításmegnyitókat és a könyvdebütálást követően kedden és szerdán 19:00-tól filmbemutatókon vehetünk részt. A többes szám indokolt, hiszen az SZFE diplomafilm-vetítésén a filmrendező- és filmoperatőr mesterképzést elvégző hallgatók alkotásai közül szemezgethetünk. A Toldiban rendezett vetítések zártkörűek, az eseménynél jelzett e-mailcímen lehet regisztrálni, hogy le ne maradjunk a legfrissebb hazai mozgóképekről.

Pénteken hat órakor a Magyar Képzőművészeti Egyetem Képzőművészet-elmélet BA szakos hallgatói hazai terepen, az egyetem Andrássy úti épületében mutatják be diplomaprojektjüket. Az Elfogadásra javaslom - tragédia 3 vagy 4 felvonásban című rendezvény példamutató és hiánypótló módon a Magyar Képzőművészeti Egyetem és a Színház- és Filmművészeti Egyetem több tanszékének hallgatói-együttműködésében valósul meg. A kiállítás és dokumentumszínház az egyetemi művészképzés és a művészdiplomák elbírálásának kérdéseit járja körül. Ha valaha felmerültek bennünk a témával kapcsolatos kérdések, mindenképpen ott a helyünk. Ha pedig eddig eszünkbe sem jutott ezen morfondírozni, akkor szinte kötelező a részvétel.