Gallery hopping 07

Heti programajánló

Budapesten viszonylag csendes hétnek nézünk elébe, már ami a kortárs művészetet illeti. Talán véletlen, talán a nemzeti ünneppel nem konkurálnak szívesen a fővárosi kiállítóhelyek, mindenesetre a héten csupa vidéki esemény keltette fel a figyelmünket. Persze Budapesten is van mit csinálni, lehet például egyetemi együttműködéseket nézni (itt és a Laborban), van megnyitó a Trapézban kedden és a Stúdió Galériában csütörtökön, és most végre meg lehet nézni mindazt, amit az elmúlt hetekben ajánlottunk (itt és itt.)

Aki viszont kedden Pécs környékén van, délután 2-re elmehet a Tót Endre megnyitóra a Janus Pannonius Múzeum Modern Magyar Képtárába. Tót a hatvanas években indult generáció nemzetközileg legelismertebb alkotói közé tartozik, konceptuális és mail artos munkáiból a New York-i MoMA is vásárolt. Első retrospektív kiállítása 1995-ben volt a Műcsarnokban, tavaly a MODEM mutatott be egy bő válogatást és egy nagyformátumú könyvet az életműről, most pedig Pécsett mutatják be a Képtár tulajdonában lévő korai munkákat, és az idén a művész által itt letétbe helyezett műveket.
(Gaudeo ergo sum. Tót Endre kiállítása – Janus Pannonius Múzeum Modern Magyar Képtára, október 23. - november 17.)

Péntekre két programot is ajánlunk:

A debreceni MODEM-ben délután 1 és 6 óra között szimpóziumot rendeznek a Design Hét 2013 Természetrajz című kiállítása kapcsán, amely a természetről alkotott fogalmaink változásait a tudományos kutatás, a technológiai fejlesztések és a design nézőpontjaiból járja körül. Három szekcióban kilenc előadás foglalkozik majd az ételek és a biotechnológia jövőképeivel, az emberi test tervezhetőségével, illetve a gyártástechnológiák és az ökológiai rendszerek kapcsolataival.
(Szimpózium a Design Hét 2013 Természetrajz című kiállítása kapcsán – MODEM, Debrecen, október 25. 13-18h)

Szintén pénteken, 6 órakor nyílik Székesfehérvárott Tasnádi József kiállítása, amely az „aviátor”, mérnök, pilóta, filmproducer, multimilliárdos Howard Hughes-nak állít emléket. „Howard Hughes élete szemlátomást két különböző elemből áll, eleinte a nyilvánosság előtt folyik, negyvenhét éves korától pedig, huszonnégy éven át, teljesen rejtve. (…) Mérhetetlen vagyonnak volt ura, jelentős technológiai és ipari életművet tudhatott magáénak, de nagy gazdagsága végül is csak arra volt jó, hogy megvásárolja a teljes elzárkózást egy sötét szobában...” - írja róla Paul Virilio.
A megnyitó után egy beszélgetésen is részt lehet venni, amelyen Erhardt Miklós, Izinger Katalin (SzIKM), Lődi Virág (MOME) és Tasnádi József a kortárs művészet fogalmát járják körül.
(Desert Inn. Tasnádi József kiállítása – Szenti István király Múzeum, Székesfehérvár, október 26. - december 1. Kísérőprogram: Mi a kortárs? Ki a kortárs?)

A nyitóképen Tót Endre műve látható, forrás: ikon.hu