Ezt nézd! – Kiállítótér, műterem, kisbolt és díszterem

A héten látogatható művészeti események helyszínei igencsak széles skálán mozognak – köszönhetően a héten is folytatódó Küszöb Fesztiválnak, valamint az előadást szervező oktatási intézményeknek, a kortárs videóinstallációt Budapestre invitáló tranzit.hu-nak és a többi képzőművészeti kiállítótérnek.

Hétfőn 19:00-kor a MŰTŐ-ben nyílik kiállítás. Leitner Levente és Sallay Dániel Urtár Nexus című anyaga az első e heti Küszöb Fesztiválos bemutató. A két pályakezdő szobrász közös, a pénzkeresés érdekében fenntartott munkahelyén született az Uretánia ötlete és tematikus alapja. Egy olyan világ, dimenzió, szoba, ahol minden ambivalencia békésen megfér egymás mellett.


Leitner Levente   forrás: facebook.com

Kedden folytatódik a MOME Z estek sorozat, most Dr. Veres Miklós és Esteban de la Torre mesélnek arról, hogy a fénnyel való foglalatoskodás és az így szerzett információk hogyan kamatoztathatók egy fizikus és egy művész praxisában. A magyar és angol nyelven folytatott eseményen lesz előadás, ami az innovatív megoldásokra fókuszál, hogy segítséget nyújtson azoknak, akik szeretnék elsajátítani a jelen befogadásához és analizálásához szükséges új gondolkodásmódot.

Szerdán 17:00-kor a Modemben nyílik Szabó Eszter Ágnes kiállítása 12m² – Jöjjünk le a falvédőről címmel. Az óriásplakátok és fali hímzések közös pontjaival már hosszabb ideje foglalkozó művész most a Modem kertjében egy 12 négyzetméteres óriásplakát motívumait tervezi meg, figyelembe véve a közvetítendő helyi értékeket. A következő lépés pedig a kitalált minta közösségi meghímzése – amire jelentkezni is lehet a kiállítás Facebook-eseményében jelzett e-mail címen.

Csütörtökön este 19:00-kor az Izabella utcai MÜSZI Közértben folytatódik a Küszöb, Horváth Krisztina Self-Traveling című kiállításának megnyitójával. A régi műteremház, azaz a Müszi alkotói közösségét meginterjúvoló művész fotókat és podcastokat készített, hogy a pályakezdő alkotók közösségét bemutató, szájról szájra terjedő tudás mindenki számára elérhetővé váljon. Akit érdekel, hogyan formálódott a Müszi művészi közössége és hogyan gondolkodnak a műtermek egykori alkotói a pályakezdés lehetőségeiről és nehézségeiről, azoknak irány a csütörtök esti megnyitó.


Horváth Krisztina   forrás: facebook.com

Budapesten a tranzit.hu mutatja be Naeem Mohaiemen, a 2018-as Turner-díj egyik jelöltjének 2017-es, háromcsatornás filminstallációját, a Two Meetings and a Funeralt. A Vasas Szakszervezeti Szövetség Székházának dísztermében csütörtök este 19:00-kor nyíló kiállítás a tranzit.hu pán-periferiális hálózat létrehozására irányuló hosszú távú érdeklődéséhez kapcsolódik. A documenta 14 és a Sharjah Art Foundation felkérésére készített videóinstalláció a baloldali mozgalmak kudarcát és a gyarmatosítók alól való felszabadulás kérdéseit boncolgatja.


Naeem Mohaiemen: Two Meetings and a Funeral   forrás: freshartinternational.com    fotó: Ellen Eby

Pénteken közért nyílik az FKSE 1-es műtermében. Lázár Dóri Közért webshopjában az eladni kívánt termékek valójában a neten levadászott termékek valódi méretére nagyított képei. A helyszín pedig galéria és bolt is egyben, a művész eladóként dolgozik – a térben lezajló nagybevásárlások folyamán beszerzett termékek pedig műtárgyak is. A kisbolt pénteken reggel hat és este tíz, szombaton pedig reggel hét és este tíz között várja vásárlóit.

Pénteken 18:00-kor Alanyi ÉN címmel nyílik csoportos a MAMŰ-ben. Antal Malvina, Babinszky Csilla, Basa Anikó, Bács Emese, B. Raunio Maria, Cservenka Edit, Horváth Helén Sára, Kaliczka Patrícia, Knyihár Amarilla, Kovács Kitti, Maros Lili, Papp Ildikó, Toró Annamária, Taskovics Éva, Szabó Beáta és Zirci Judit itt bemutatott munkái a női alak megjelenítésének kérdéskörét boncolgatják. A MAMŰ-höz kapcsolódó kortárs művészek egymás mellé kerülő alkotásai arra a kérdésre felelnek, hogy ki hogyan vélekedik a nő kortárs figurájáról?

Pénteken öt fiatal színész vallomásával folytatódik az első Küszöb Fesztivál programja. Az öt színész – Eke Angéla, Horváth Alexandra, Horváth Márk, Rétfalvi Tamás és Tarr Judit – Kelemen Kristóf rendezésében 19:00-tól a 3K Kaszásdűlői Kulturális Központban beszélnek a pályakezdés nehézségeiről, múltról és jelenről, generációs összeütközésekről. A Miközben ezt a címet olvassák, mi magukról beszélünk című darabra jegyváltás szükséges, ezt az előadás Facebook-eseményén keresztül meg is tehetjük.


Miközben ezt a címet olvassák, mi magukról beszélünk   forrás: facebook.com

Nyitókép forrása: beirutartcenter.org