Batykó Róbert: King Size című kiállítása az acb Galériában

Batykó Róbert művészi munkásságát fiatal kora ellenére olyan elismerések kísérték eddig, mint a Strabag-díj, a Leopold Bloom Képzőművészeti Díj, vagy az AVIVA-díj jelölés. 

 

 

Pályája kezdeteitől megmutatkozott művészetének egyéni karaktere, mely a hard edge sajátos felfogású alkalmazása során a pop artból, a street artból és graffiti művészetből, a fotórealizmusból és a montázshasználatból is merít. Bár kiindulásul mindennapjainkban előforduló látványokat használ, a szokatlan képkivágásoknak, és az egy képen belül alkalmazott különböző festőiségű felületeknek köszönhetően Batykó festményeit leginkább az absztrakt karakter jellemzi. 


Fotó: ©acb Galéria

Batykó Róbert legújabb, 2015 nyarán Németországban festett sorozatát mutatja be az acb Attachmentben. A festmények kiindulópontjául különböző termékek csomagolásai szolgáltak, kiterített dobozok, melyek külsejét élénk színmezők és absztrakt mintázatok borítják. A téma, Batykót mindenekelőtt vizuális vonatkozásai szempontjából foglakoztatja, a főként geometrikus mintázatú, hajtások és perforációk által tagolt struktúrájú „szétlapított” papírdobozok a hard edge festészet újfajta szemléleti és technikai megközelítésére teremtenek alkalmat számára. Batykó részben visszakanyarodik legelső szériái (kazetták, logók) redukált formavilágához, ezzel párhuzamosan pedig technikai redukciót is végrehajt: elszakad a layerek sokaságából felépített, különböző festészeti minőségeket felvonultató képfelülettől, egyetlen vékony festékréteggel dolgozik, olykor azt is visszacsiszolja, melynek révén a festmények print-szerű hatást keltenek. 


Fotó: ©acb Galéria

Új művei előzményeinek tekinthető a 2014 őszétől festett, kamionok hátsó ajtajának minimalista, funkcionális design-ját és jeleit ábrázoló, a geometrikus absztrakció történeti hagyományaira is reflektáló festménysorozata. A csukott ajtó, mint a jelenlegi széria esetében a doboz felülete, egy olyan sík, amely elzár, elrejt valamit, az azt ábrázoló kép pedig ezt a síkot képezi le, szintén a síkban. A táblakép síkja általi elfedés és megmutatás kettősségének művészet- és vizuális percepció-történeti vonatkozásai mellett Batykó a festmény ábrázoló- és objekt-jellegének dichotómiáját is tematizálja. A pop-os hatású, a street art és a graffiti hagyományait (s ezzel saját művészetének kezdeteit) is felidéző sorozat festészetileg és tematikailag is továbbgondolt folytatása Batykó eddigi művészeti tevékenységének.

Kiállítás megtekinthető: 2015. október 2 – október 22.
acb Galéria, Budapest, VI. Király u. 76. / acb Attachment, Budapest, VI. Eötvös u. 2. Tel: 413-7608, www.acbgaleria.hu
 

Kapcsolódó tartalmak:
Szikra Renáta, Bloom a teraszon
Leopold Bloom Díj először