Esterházy Művészeti Díj 2015

Negyedszerre hirdeti meg az Esterházy Magánalapítvány és az Uniqa Biztosító az Esterházy Művészeti Díjat. A pályázaton festészettel és festészettel határos technikákkal lehet indulni, a korhatár 45 év. A díj célja a kortárs képzőművészet és a nemzetközi dialógus támogatása. A díjátadás 2015. november 12-én lesz Budapesten. Pályázni 2015. október 20-ig kizárólag online lehet.

A díjat 2009-ben a Borsós Lőrinc alkotópárnak, Siegmund Ákosnak és Horváth Dánielnek, 2011-ben Király Andrásnak, Szabó Ábelnek és Karácsonyi László Attilának, míg 2013-ban Kaliczka Patríciának, Kovács Olíviának és Csató Józsefnek ítélte oda a szakmai zsűri.


Kaliczka Patrícia: A gepárd növekedése lila   ©Kaliczka Patrícia

Földrajzi helyzetének és közép-európai történelmének köszönhetően az Esterházy Magánalapítvány kulturális összekötő szerepet tölt be Kelet és Nyugat, múlt és jelen között.

Kulturális tevékenységének egyik fontos láncszeme az Esterházy Művészeti Díj.

A 2009-ben megalapított Esterházy Művészeti Díj célja a fiatal, tehetséges magyar művészek felkarolása és pályafutásukon való elindítása, valamint a kortárs képzőművészet és a nemzetközi párbeszéd támogatása. Az egyenként 5000 euróval jutalmazott díjat kétévente, minimum kettő és maximum három 45 év alatti magyar képzőművésznek ítéli oda a független szakmai zsűri.

A pályázaton festészettel és festészettel határos technikákkal lehet indulni.

A díjat 2015-ben negyedik alkalommal írja ki az Esterházy Magánalapítvány. A díjátadó ünnepség novemberben 12-én este a Magyar Nemzeti Múzeumban lesz.

Határidők:

Október 20. – online pályázás zárónapja

November 2. – Eredeti művek beszolgáltatása

November 12. Díjátadó ünnepség

November 13. – december 6. Kiállítás

A pályázaton való részvétel feltételei, díjazás

Részvételi feltételek és pályázás

⁃ A pályázó magyar állampolgárságú vagy legalább már 5 éve bejelentett állandó magyarországi lakcímmel rendelkezik.

⁃ A pályázó a díjátadás időpontjában – 2015. november 12. – nem töltheti be 45. életévét.

⁃ Az Esterházy Művészeti Díj célja tehetséges, művészeti tanulmányokkal rendelkező képzőművészek és a nemzetközi párbeszéd támogatása.

⁃ Minden pályázat a jogi út kizárásával történik. A pályázók részvételükkel  elismerik a zsűri döntését.

⁃ A leadott művek a pályázó tulajdonában maradnak. A pályázó hozzájárul ahhoz, hogy alkotása az Esterházy Művészeti Díj Magyarország odaítélésével kapcsolatban bármikor díjazás nélkül fényképezhető és reprodukálható.

⁃ Pályázni kizárólag ONLINE, a www.esterhazy.at/dij

⁃ címen 2015. október 20-ig lehet.

A pályázók kötelesek pontosan betartani a pályázati kiírás szabályait. A pályázati nyomtatványt az interneten megadott útmutató értelmében magyarul, németül vagy angolul kell kitölteni.

A pályázat érvényességéhez a következő adatokra van szükség:

- Rövid-, szakmai életrajz, kiállítások és publikációk listája

- Rövid nyilatkozat a művészi hitvallásról

- Digitális fotók a pályázaton induló művekről

- Fel kell tüntetni a festmény címét, készítési évét, méretét és technikáját, valamint a mű biztosítási értékét forintban kifejezve.

- Az alkotások a leadás pillanatában nem lehetnek 24 hónapnál régebbiek.

DÍJAZÁS

•      Az Esterházy Magánalapítvány és az “UNIQA” fenntartja magának a jogot, hogy az általa kiválasztott független szakmai zsűri a pályázók közül maximum 3 díjazandó művészt választ ki.

•      Az Esterházy Művészeti Díj nyertesének jutalma egyenként 5.000 euró.

•      A díj alapítói fenntartják maguknak a jogot, hogy a díjazott művészek alkotásaiból vásároljanak.

Zsűrizés

A zsűrizéssel, a kiállítással és a díjátadással kapcsolatos információk

ELŐZSŰRIZÉS

•      Az online úton beérkezett pályaművekből a független szakmai zsűri kiválasztja a második fordulóba továbbjutó művészeket.

•      A második fordulóba továbbjutó művészeket 2015. október végén értesítjük ki, és informáljuk őket az eredeti alkotások leadásának feltételeiről.

VÉGSő ZSűRIZÉS

Az Esterházy Művészeti Díj nyertesét az ünnepélyes díjátadón 2015. november 12-én hirdetik ki. A díjátadóval egyidejűleg a zsűri által összeállított anyagból kiállítás nyílik, mely november 13-től lesz látogatható.

Zsűritagok:

Sandro Droschl, a „Künstlerhaus, Halle für Kunst & Medien“ igazgatója, Graz,

Fenyvesi Áron, a Trafó Galéria vezetője, Trafó Kortárs Művészetek Háza, Budapest,

Othmar Michl, a díj szponzora, az UNIQA Magyarország Zrt. vezérigazgatója

Niklai Judit, a Blood Mountain Alapítvány alapítója és igazgatója, Bécs/Budapest,

Dr. Ottrubay István, a díj alapítója, az Esterházy Magánalapítvány vezérigazgatója, Eisenstadt,

Rieder Gábor, az ArtKartell főszerkesztője, a Gallery Weekend művészeti vezetője, Budapest,

Manfred Wiplinger, a Krinzinger Galéria rezidens programjának felelőse, Bécs,

Vitus Weh, az Esterházy Magánalapítvány művészeti tanácsadója.

A díj támogatója – stratégiai együttműködés az uniqa biztosítóval

A díj támogatója megalapítása óta, immár negyedik éve, az Uniqa Biztosító. Az UNIQA neve hosszú évek óta összefonódik a művészetekkel és a művészetek támogatásával. Az Uniqa, Ausztria legnagyobb Biztosító társaságaként, ebben a szellemben támogatja a képzőművészetet és meggyőződése, hogy ezzel a tevékenységével jelentősen hozzájárul a magas minőségű kortárs képzőművészet fejlődéséhez. Ez az elv érvényesül az Esterházy Művészeti Díjban való szerepvállalásában is.

Esterházy Contemporary

Az Esterházy Magánalapítvány a kezelésébe tartozó jelentős műemlékeknek, kastélyoknak és váraknak, valamint az azokban található gyűjteményeknek köszönhetően Ausztria egyik legfontosabb magánkézben lévő kulturális intézményévé vált.

A magánalapítvány feladata, hogy megőrizze, feldolgozza és a közönség számára hozzáférhetővé tegye a kulturális örökséget. A térség arculatát négy évszázadon keresztül nagyvonalú mecénásként, szenvedélyes műgyűjtőként, ugyanakkor kiváló gazdálkodóként formáló Esterházy hercegek hagyományát követve az Esterházy Magánalapítvány jelenleg is kiemelkedő szerepet játszik a kulturális élet alakításában. Földrajzi helyzetének és az ebből adódó közép-európai hagyományoknak köszönhetően az Esterházy Magánalapítvány manapság is hidat képez Kelet és Nyugat között.

A kortárs művészet támogatása az ESTERHÁZY CONTEMPORARY program keretében valósul meg. Az Esterházy család egészen a XIX. századig végzett mecénási és műgyűjtő tevékenységet, ezt folytatja. Az Esterházy Alapítványok ezért évek óta különféle módokon, például modern épületek építtetésével, fiatal zenészek vagy művészek pártolásával, támogatják a kortárs művészetet.

A pályázattal kapcsolatban érdeklődni lehet:

Esterházy Privatstiftung

Esterházyplatz 5
A-7000 Eisenstadt
Schneider Erika
Tel. : +36309220569
E-mail: [email protected]

 

Kapcsolódó tartalmak:
Szikra Renáta: Átadták az Esterházy Művészeti Díját
Jónás Enikő: Álmok és emlékképek