A művészet mindenkié

Az OFF-Biennále edukációs programjai

Joó Julianna

Az OFF-Biennále rendezvényeiből a hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő művészetközvetítés sem hiányozhat. Az OFF edukációs csapatának korántsem volt egyszerű feladata, hiszen több mint száznyolcvan művészeti projektből kellett kiválasztaniuk azokat, amelyek az adott korosztály számára izgalmasak, megfoghatóak lehetnek. A szelekciós folyamatban a tartalmi szempont mellett a helyszínek megközelíthetősége játszott még meghatározó szerepet.

Az OFF edukációs programjai kiemelt szerepet tulajdonítanak a minél szélesebb körben történő művészetközvetítésnek, ennek érdekében általános iskolásoknak, középiskolásoknak, sőt még egyetemistáknak is kínálnak különböző interpretációs, játékos alkotó módszerekkel operáló foglalkozásokat.


A plankingelést is kipróbáljuk Szűcs Attila szobránál!   Fotó: Zellei Boglárka / OFF-Biennále Budapest Archívum

Az iskolai csoportok számára előzetes bejelentkezéssel meghirdetett programokat azok tematikus jellege, a szokatlan helyszínek, a művészekkel való személyes találkozás lehetősége határozza meg. Szakmai elvük, hogy élményszerűbbé, könnyedebbé tegyék a kortárs művészettel történő találkozást, illetve hogy fórumot teremtsenek a kortárs művészettel kapcsolatban felmerülő kérdések, érzések és gondolatok kifejezésére.


Hollywood a Népszínház utcában  Fotó: Böhler Nóra / OFF-Biennále Budapest Archívum

Nézzünk néhány példát! A Feszültség és egyensúly című program keretében a diákok Maurer Dóra művészetével ismerkednek meg különböző verbális, felfedező, mozgásos, alkotói tevékenységeken keresztül; míg a Hollwood című foglalkozáson szerepjáték keretében a kivándorlás motivációját és nehézségeit boncolgatjuk. Az Aktív vonal során az alkotói folyamatot értelmezzük újra; a Sétáló vagy beszélő kortársaink programon pedig különböző szokatlan helyszíneken találkozunk a művészekkel és együtt gondolkodunk a kortárs művészet társadalmi szerepvállalásáról.

Az edukációs csapat családokról sem feledkezik meg: számukra olyan többhelyszínes (Horizont Galéria, Viltin Galéria, Müszi) sétálós, játékos, alkotói programot ajánlanak, ahol még a művészekkel (Szűcs Attila, Kristóf Gábor, Pacsika Rudolf) is találkozhatnak az érdeklődök. (2015. május 23. szombat 15.00-18.00).


Pacsika Rudolf összeesküvés elmélete a gyerekek kedvence   Fotó: Zellei Boglárka / OFF-Biennále Budapest Archívum

A susogó ezerjófű és a táncos tulipánfa című családi rendezvényen (2015. május 23. szombat 15.00.) arról gondolkodhatunk el, hogy milyen növényeket termesztenénk a képzelt városunkban, majd műhelymunka keretében gipsznyomatot készítünk az ideális városról és mini botanikus határozót rajzolunk olajpasztell-karcolásos technikával a varázsnövényekről. 


Üzenetet írunk kortárs művészeknek   Fotó: Zellei Boglárka / OFF-Biennále Budapest Archívum

Az OFF edukációs repertoárjában hiánypótló jelenségként mutatkozik az OFFCourse – az OFF-Biennále Budapest művészeti edukációs fórum (2015. május 16.10.30-14.00). A szervezők olyan Budapesten működő független művészeti műhelyeket (mint például Piros Kakaó, Bölcs Kavics, Cellux Csoport stb.) mutattak be itt, amiknek egyik közös célkitűzése a kortárs művészet közvetítése és interpretálása gyerekek számára. A műhelyek megismerésén túl a másik fontos cél a különböző célcsoportokat megszólító bizonyos pedagógiai módszerek ismertetése, amelyeket különböző indíttatásból használnak; ilyen például a nyomozójáték, amellyel élményszerűbbé, könnyedebbé próbálják tenni a műalkotások befogadását. A rendezvényt nem kisebb szaktekintély, mint Dr. Trencsényi László moderálta.

Ezzel még korántsem merítettük ki az OFF-Biennále teljes edukációsprogram-kínálatát, érdemes további információért ellátogatni a honlapra is!