Ezt nézd – Új köntösben

Megújult az Ezt nézd! rovatunk: a szokásos napi események – kiállításmegnyitók és egyestés projektek – mellett a szerkesztőség személyes, szubjektív ajánlói is terítékre kerülnek.

Kedden 14:00 és 21:00 között a Hidegszoba Studióban megismerkedhetünk a Metropolitan Lab legújabb kutatásának eredményeivel. Frazon Zsófia vezetésével a Budapesti Metropolitan Egyetem hallgatói a Néprajzi Múzeum 2005-ös gyűjtőkampánya során szerzett, hetvenes és nyolcvanas évekbeli mindennapi eszközeivel foglalkoztak. A kurzus során a tárgyak rejtett, vélt vagy valós tartalmainak keresése és megtalálása volt cél, aminek az eredményeit a REFLEX RUTIN RÍTUS RITMUS című csoportos kiállításon most be is mutatnak.


Forrás: facebook.com


Csütörtökön 19:00-kor ellátogathatunk a Société első kiállítására, az Everyday Exoticra. A Sárvári Zita kurátori munkájában megvalósuló tárlatán Benczúr Emese, Ember Sári, Svetlana Fialova, Habima Fuchs, Győri Andrea Éva, Keresztes Zsófia, Kiss Adrian, Olga Micinska, Moizer Zsuzsa és Ulbert Ádám alkotásaival ismerkedhetünk meg. A kiállításmegnyitóra a belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött, ezért ha ellátogatnátok az eseményre, mindenképp írjatok a [email protected] e-mail címre!

Image may contain: indoor
Keresztes Zsófia   forrás: facebook.com

Pénteken 18:00-kor nyílik a Molnár Ani Galéria idei első kiállítása Osztott figyelem címmel. A 2019-ben 10 éves évfordulóját ünneplő galéria tárlatán olyan fiatal alkotók szerepelnek, akik nem tartoznak a művészköréhez. A kiállítók – Gwizdala Dáriusz, Hajas Katinka, Karsai Dániel, Nagy Imre, Rózsa Luca Sára és Veronika Suschnig  – közös jellemzője a több csatornás kommunikáció, ami mind alkotásaikban, mind témaválasztásukban változatos médiumok használatán, felcserélésén és kombinálásán keresztül nyilvánul meg.

Szombaton 18:00-kor nyílik A fotográfia anatómiája című kiállítás a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum központi épületében, az Esterházy-palotában. A médium és a fotografikus kép szerkezetén alapuló tárlaton Balogh Viktória, Biró Dávid, Biró Eszter, Boldvai Balázs, Czigány Ákos, Csörgő Attila, Dobokay Máté, Eperjesi Ágnes, Fodor Dániel János + Karas Dávid + Kristóf Gábor, Haris László, Jederán György, Kiss Richárd, Kútvölgyi-Szabó Áron, Nagy Tibor, Ősz Gábor, Puklus Péter, Puszt Zsófia, Regős Benedek, Schuller Judit Flóra, Szabó Dezső és Várnagy Tibor alkotásaival is találkozhatunk.

Ezt nézd! EXTRA

Szilágyi Róza Tekla:

Hétfőn este zár Urbán Ádám Esély című kiállítása a Capa Központ Project Roomjában. Urbán Ádám 2018 januárjában lépett be először az Aszódi Javítóintézet kapuján – hogy aztán édesapjához, Urbán Tamáshoz hasonlóan többször is visszatérjen és a megélt élményeket a fotográfia eszközeivel rögzítse. A megszületett sorozatból sugárzik a humánus hozzáállás, amellyel Urbán Ádám a többnyire lopásért, rablásért vagy más bűncselekményért bekerült fiatalkorúak felé fordult. A hétfő esti 17:30-kor startoló finisszázson Fiáth Titanilla börtönpszichológus és kulturális antropológus tart előadást Bulgari a tyúklábmintán. Szimbólumok a börtönben címmel a institucionalizálódás és az individualizálódás fogalmairól a javítóintézetek és börtönök szoros szabályrendszerének tükrében.

No photo description available.
Forrás: facebook.com

Szikra Renáta:

Megváltozik-e vajon a műalkotás jellege, szerepe, aurája, ha ajándékként bekerül a művész barátjának (rokonának, kedves ismerősének) személyes holmijai közé, a mindennapi élet terébe és tulajdonképpen eltűnik a többiek (a potenciális befogadók, a közönség) szeme elől? Megváltoztatja-e a mű új környezetét, miként hat új tulajdonosára, tudván lakva ismerszik meg az ember – és a tárgy is? A Budapest Galéria Ajándék kiállítása ilyen műveket terel vissza megszokott közegükbe, ez esetben a Lajos utca „fehér kocka” galériaterébe. Kibéleli viszont az ajándékozás körülményeinek aprólékos vagy elnagyolt felvázolásával, személyes történetek felidézésével, ami a műtárgy mellett az ajándékozót és a megajándékozottját is új kontextusba helyezi – egészen március közepéig.

Image may contain: one or more people and indoor
Forrás: facebook.com