Puskár Krisztián előadása az ólomévek Olaszországáról

A Manifesztum! – Izmusok, stratégiák, kapcsolatrendszerek előadás-sorozat utolsó előadása a Kassák Múzeumban.

Időpont: 2016. december 15., 18.00-19.30

Puskár Krisztián (ELTE-BTK):
Tömegkultúra, terrorizmus és művészet mint az ólomévek politikai manifesztumai a hetvenes évek Olaszországában

"Olaszországban az 1968 fémjelezte társadalmi, politikai és kulturális mozgalom a hetvenes évekre folyamatos és nyílt fegyveres harccá vált a hatalmi erők és a különféle parlamenten kívüli politikai csoportok között. A hetvenes évek Olaszországának kultúrája a terrorizmusok, illetve a feszültség stratégiájának árnyékában, azzal folyamatos kölcsönhatásban létezett. Ám nem csak az "állam szívét" célba vevő szervezett fegyveres támadások, vagy éppen az Aldo Morót fogva tartó Vörös Brigádok sajtónak küldött üzenetei, majd a brigádosok pereiben elmondott kinyilatkoztatások voltak politikai manifesztumok, hanem a 68, majd az ólomévek okozta társadalmi traumákból építkező műfajfilmek önmagukban és tömegükben egyaránt, Pasolini történelmi jelentőségű, 1974-es politikai publicisztikája a "nevekről", a 77-es mozgalom, illetve az egy teljes évtizedig tartó tömegdemonstrációk, annak jelszavai és fegyveres összecsapásai, az Il Male szatirikus folyóirat hamis napi hírei, a CCCP punkzenekar dalai, lemezcímei és -borítói, de Fabrizio De André és sok más énekes-dalszerző vádiratai. Ezek mind manifesztumok voltak, amelyek a fennálló rend vagy a hatalmi erők által fenntartott káosz ellenében fogalmaztak meg egyértelmű politikai állásfoglalást. Az ólomévek tömegkulturája politikus kultúra, és éppen ezért "igazságot rekonstruáló" művészetének is legfontosabb eszköze a manifesztum. "
/Puskár Krisztián/


Uliano Lucas   forrás: ulianolucas.it

A Petőfi Irodalmi Múzeum – Kassák Múzeum 12 részes, egyetemi kurzusként is hallgatható előadás-sorozatának célja, hogy a 20. századi avantgárd és neoavantgárd művészet kiáltványainak problémacentrikus tárgyalását, kortárs szempontokat érvényesítő újraolvasását tegye lehetővé. Az előadások a történeti avantgárd alapító manifesztumai mellett a neoavantgárd és kortárs tendenciákat, valamint ezek kapcsolatrendszereit is tárgyalják – a manifesztumok műfaji sokrétűségének megfelelően interdiszciplináris megközelítésben.

A program a Kassák Múzeum szervezésében, az Eötvös Loránd Tudományegyetemmel és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel együttműködésben valósul meg. 

Az előadás-sorozat teljes programja az alábbi linken érhető el:
http://www.kassakmuzeum.hu/index.php?p=oktatas&id=205

Jegyár: 600 ft (teljes árú) / 300 ft (kedvezményes)
Az előadásokat a kurzust felvett hallgatók ingyenesen látogathatják.