Ezt nézd! – Attend

A héten keddtől kezdődően járhatunk be frissen nyílt kiállításokat, kérdezhetünk beszélgetéseken, forgathatunk új kiadványt és csámboroghatunk galériaterekben művészi kommentár kíséretében.

Kedd este 17:00-kor az Új Budapest Galériában nyílik a Rügyfakadás, a Hejettes Szomlyazók korai korszakát (1984-1987) bemutató kiállítás. Az underground formációként indult, majd fősodorbeli művészeti csoportként megszűnt Hejettes Szomlyazók korai, félnyilvánosnak is nevezhető időszakát felölelő tárlat folytatása júliustól a Ludwig Múzeumban látható. Itt majd a csoport intézményes keretek között létrejött munkáit tekinthetjük meg.


Hejettes Szomlyazók   forrás: facebook.com

Ugyanígy kedden 18:00-tól a Trapéz Galériában nyílik az Engedetlen szerkezetek című tárlat. A bemutatott anyag Király Tamás ’80-as évekbeli korszakának rendszerkritikus elemeire fókuszál, és részét képezi többek között a tervező által 1987-ben készített vörös csillag alakú ruha rekonstrukciója is. Az objektek és dokumentumok között két korabeli Rajk László-munka is megtekinthető lesz.

Szerdán folytatódik a MeetLab-ben a LELTÁR című sorozat. A 32. eseményen Kárpáthegyi István képző- és tetoválóművész, bölcsibácsi, valamint Mann Dániel, a Grund megálmodója, drámatanár és édesapa mesélnek a nevelésfejlesztés, a drámapedagógia és a „képzőművészkéntmagyarországon” témaköröket érintve. Akit érdekelnek a fentebb említett ügyek, annak azt ajánljuk, menjen el, és ne csak hallgasson, kérdezzen is!

Ugyanezen a napon, hogyha időnk engedi érdemes meglátogatnunk az acb-hez tartozó három kiállítóteret: a galériát, az acb Attachmentet és az acb NA-t is. Mindhárom helyszínen múlt héten nyílt kiállításokat pótolhatunk. A galériában Mladen Miljanović Mélyrepülésben című bemutatóján megismerkedhetünk a művész új munkáival, amelyekben az erőszak és a gyógyítás kettőssége mutatkozik meg. Az Attachmentben a boszniai születésű Selma Selman AEG Vampyr 1400 című, roma sztereotípiákkal foglalkozó anyaga vár minket, míg az NA-ban Veso Svovilj konceptuális művész és tanár két diákjával együtt gondolkodik a szerbiai művészek és a művészet pozíciójáról.


Mladen Miljanović: Future, 2016   forrás: facebook.com

Csütörtökön 18:00-kor az FKSE 2-es projektszobájában debütál az If I saw that at a gallery I would say, this is art című zine. A mindennapi világ abszurdnak ható tárgyegyüttesei és utcai látképek valamint a kortárs kiállítóterekben kiállított munkák hasonlóságát kiemelő – netalántán fricskázó kiadvány anyagából kiállítás is lesz. A zine közreműködői kortárs képzőművészek, akik az  „a téma az utcán hever" mottóra reflektáltak fényképeikkel.


forrás: facebook.com

Szintén csütörtökön, de már 19:00-kor a Laborban nyílik kiállítás. A Modell utáni rajz #01 – Kovács Máté kiállítása címet viselő esemény a Képzőn mind a mai napig minden egyetemi művészhallgató számára kötelező, Modell utáni rajz nevű kurzus témáját járja körül. Kovács Máté az emberi test felépítése helyett más tárgyra összpontosítja az aktrajzoláshoz elengedhetetlen, szinte „szkennelő” figyelmét: ő a közösségek és az intézmények  szerkezetét igyekszik megérteni és újrarendezni.

Pénteken a Gregersen Art Pointban VESC-ART 2017 // Vol.04. címmel nyílik kiállítás Balogh Viktória, Götz Krisztina, Gyermán Petra, Nagy Tibor, Novák Márton és Weinraub Róbert munkáiból. A kiállítási lehetőség pályázat útján dőlt el, amelynek témája idén a szociális és társadalmi identitás volt. A nyertes pályázók hovatartozásról, identitáskeresésről, emigrációról és külcsínekről szóló  munkái debütálnak a pénteki megnyitón.

Szombaton 16:00-tól a Várfok Galériában tart tárlatvezetést Nemes Anna. A kiállító alkotó és a galéria művészeti vezetője, Kovács Krisztina egymással beszélgetve mutatják meg a kiállítást az érdeklődőknek. A Várfok Galériában a művész az emberi tesi ábrázolását középpontba állító  munkásságából összeállított anyagról, míg a Várfok Projekt Roomban az alkotó testépítő nőket dokumentáló diplomamunkájáról tudhatunk meg többet. Az oldott akrilfestékkel felvázolt alakok az emberi test bizarr sokféleségét hangsúlyozzák. A tárlatvezetés ingyenes és még bejelentkezés sem szükséges.