Ezt nézd! - Unikumok és debütök hete

Szilágyi Róza Tekla

A húsvét hétfő locsolkodóival induló hét az újdonságok és debütök jegyében folytatódik tovább. Határozzuk el magunkat a hét elején, szánjuk rá az időt és csak pár napig tényleg legyünk ott mindenhol – ezen a héten igazán érdemes! Ha nem is sikerül osztódnunk, a következő néhány időpontban érdemes elengednünk a túlórázást és az otthoni kádban olvasást:

Március 30-án, szerdán, a húsvéti iskolai szünetet követően reggel 8 és 9 óra között több mint 130 oktatási intézmény vállal sorsközösséget az tanítás és tanulás érdekében. A Tanítanék Mozgalom szervezésében megvalósuló sztrájk helyszíneit térképen követhetjük nyomon. Munkába menet gondolkozzunk mi is azon, hogyan rendeződhetne a jelenleg kusza oktatási rendszer és ne söpörjük szőnyeg alá a problémát!
A reggel tobzódó polgári kötelességtudatot ugyanaznap este párhuzamos helyszíneken vezethetjük le. Sőt választhatunk is: filmre avagy fotóra vágyunk? Akármelyik mellett is tesszük le a voksunk, az valószínű, hogy eddig nem látott vizuális unikumokkal szembesülhetünk. A szerdán kezdődő Friss Hús Budapest keretein belül a Toldi moziban nézhetjük meg elsők között a legfrissebb rövidfilmeket. Harminc rövidfilm, “frissen a kemencéből”, trendszetting elsőkézből. Kiemelten ajánljuk a szerda esti 9 órakor kezdődő vetítést, a Magyar versenyfilmek 2. menüpont alatt futó hat filmet. Tökéletes felvezető a hétköznapi nagy beszélgetések elé. Aki az állóképekre szavazott a mozgóképek helyett, azt este 7-kor várják az ArtBázis Összművészeti Műhelyben megrendezett FFS Szerdán, ahol az új tagokat bemutató programsorozat első idei állomásaként Schmied Andi, Dobokay Máté és Fodor Dániel János munkáit ismerhetjük meg. A művész-prezentációk és a személyes találkozás lehetősége. Friss információk és friss munkák, szintén elsőkézből.


Bernáth Szilárd: Fizetős nap   Kép forrása: daazoo.444.hu

A csütörtök szintúgy a nagy bemutatkozások jegyében folytatódik, a hazai fiatal generáció absztrakt fenegyereke, az Essl díjas Bernáth Dániel izgatottan várt első, önálló kiállítása nyílik az Ural Vision Galleryben Optional Obligatory/Kötelezően választható címen. Az eddig csupán kisebb dózisban ismert munkák most koncepciózus válogatásban mutatkoznak be. Bernáth punkos pimaszsága és az elmúlt évek rendíthetetlen munkatempója manifesztálódik, mi pedig valószínűleg megszeretjük az „absztraktot”.


Bernáth Dániel   Kép forrása: facebook.com

A vizuális élményt mindenképpen érdemes az Irodalom Éjszakáján „megemészteni”, a megnyitó után még bőven van lehetőségünk kedvenc "Katonás" színészeink interpretációjában meghallgatni a hazai és európai szépirodalom legjelesebb képviselőinek regény-részleteit. Sorban állás és bejutási kudarcok várhatóak, azonban érdemes rászánni magunkat a részvételre. Különleges helyszíneken – mint például az Erzsébet híd pesti hídfőjének kábelkamrájában – zajlanak a felolvasások, limitált férőhelyekkel, fél órás turnusokban, egészen tizenegy óráig. Regisztrálni nem szükséges, időben érkezni viszont igen!

Ha péntek, akkor díjátadó. A hazai, jelenleg igen kusza kulturális intézményrendszer egyik kiemelkedően fontos új szereplője, a Tranzit szervezésében megvalósuló Katalizátor Projekt finisébe ért. A kezdeményezés idén megújult formában, utazókiállítások megvalósítására kiírt nyílt pályázatként folytatódott. Péntek este kiderül, hogy melyik pályázó érdemelte ki az 1500000 Ft-os fődíjat, melyik pályázat az, amely a Katalizátor támogatásával valóban virágzó kezdeményezéssé válhat! A díjátadó izgalmait Miller Fate szettje és kötetlen „netwörkölés” vezeti le, így garantált, hogy stressz nélkül indíthatjuk a hétvégét. Keep our fingers crossed, este hatkor a Király utcában minden kiderül!