Beke László díszdoktori előadása

A Magyar Képzőművészeti Egyetem Szenátusa az MKE Doktori Tanácsa javaslatára Dr. Beke László professzornak a Doctor et Professor Honoris Causa címet adományozta. 2018. május 24-én 17 órakor kerül sor a díszdoktori címátadó ünnepségére, amelyet Dr. Beke László Fejezetcímek (listacímek) a „Meg Nem Írt Műveim” című projektből nyilvános előadása kísér.

Beke László Széchenyi díjas művészettörténész, kivételes jelentőségű munkássága, egyedülálló szerepe az 1960-as és 1970-es évek magyar és nemzetközi avantgárd művészete kontextusában jól ismert itthon és külföldön. Jelen címet mindezek mellett elsősorban az egyetem érdekében kifejtett több évtizedes munkája miatt adományozta az MKE Szenátusa.
1989-1990 fordulóján, amikor az ún. rendszerváltozás szele megcsapta az MKE elődjét, a forradalmi hangulatban az övé volt az egyik név, melyet az akkori hallgatók az egyetem bejárata előtti járdára festettek, kockáztatva a büntetést és publikussá téve a követelésük irányát. Ezt követően Beke László aktívan részt vett a főiskola tervezett átalakításának folyamatában, tervezetet készített az elméleti oktatás átalakítására, egy új képzési szak és az interdiszciplináris tanszék alapítására.
Egymást követő fontos munkahelyein (Magyar Nemzeti Galéria főosztályvezető, Műcsarnok főigazgató, MTA Művészettörténeti Kutató Intézet igazgató) meglévő feladatai ellátása mellett mindig tudott időt szakítani az MKE-vel kapcsolatos teendőkre, folyamatosan oktatott és oktat egyetemünkön máig, tagja a Doktori Tanácsnak, részt vesz az egyetem kulturális – tudományos életében, kiállításokat nyit meg, jelenléte sokunk számára fontos és alapvető.

Helyszín: Magyar Képzőművészeti Egyetem vetítőterme (1062 Budapest, Andrássy út 69-71.)

Köszöntőt mond: Dr. habil, DLA Szegedy-Maszák Zoltán, egyetemi tanár

Az oklevelet átadja: Radák Eszter, rektor



Nyitókép: Facebook