Ezt nézd! - Új év, tavalyi kiállítások

Elkezdődött az új év, művészeti intézményeink és múzeumaink azonban még lehetőséget adnak arra, hogy a tavaly kihagyott kiállításokat idén bepótoljuk. Nagy-, kis- és oktatási intézményekbe is ellátogathatunk a héten, hogy teljes legyen a 2016-os bakancslistánk.

Ha 2016-ban nem maradt időnk Susan Swartz: Személyes utak című kiállítására, akkor kedden a Ludwig Múzeumban kezdhetjük az új évet. Az amerikai festőnő kiállításán nagyméretű vásznak, absztrakció és önfelfedezésének dokumentációja vár minket. Absztrakció valamint a szépség és az esztétika kategóriáit vizsgáló munkák várnak minket a Ludwigban, a kiállítás tehát tökéletes miliő az újév eleji álmodozáshoz.


Susan Swartz: Blue reverie 1, 2015   forrás: ludwigmuseum.hu

Azoknak, akik szeretnék egy távoli kultúra megismerésével kezdeni az új évet, a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum aktuális kiállítását ajánljuk szerdára. Budapest egyik legszebb múzeumában a Nágák, elefántok, madarak című tárlaton ismerkedhetünk meg Délkelet-Ázsia szárazföldi területeinek népviseletével, motívum- és textilkincsével. A térség művészetének anyanyelveként emlegetett textilművészet segíthet megfejteni a sokunk számára ismeretlen kultúra eredetét, mindennapi életre gyakorolt hatását. Persze az ismeretlen kultúra felfejtése és közelebbi megismerése mellett fontos megemlítenünk: a textilek gyönyörűek! És megsúgjuk, azoknak, akik kedvet kapnak esetleg az utazáshoz is: január elején sok a repjegy-leárazás!

Pénteken zár a Mamű Galéria RGB kiállítása. A finisszázson 18:00-tól a kiállítás kurátora, Szabó Kristóf és Kókai Zsófia tart tárlatvezetést. A csoportos tematikus kiállítás technológia-centrikus társadalmunkat vizsgálja az RGB színmodelljén keresztül. Pozitívan vagy negatívan hat ránk a technológia? Befolyásolja-e szépérzékünket? Itt a lehetőség, hogy kortárs képzőművészeti munkák segítségével gondolkodjunk a kérdéseken.

Vasárnap 16:00-tól Artmagazin tárlatvezetést tartunk a Képző DLADLA100 kiállításán. Topor Tünde és Winkler Nóra vezetése a művészet mellett az élet egyéb vonatkozásait is érinti. Többek között szó lesz arról is, hogy milyen eredményekkel zajlottak le a dada mozgalom elindulásával egy időben kibontakozó emancipációs folyamatok. Hallhatunk a dada mozgalomban részt vevő nők művészeti teljesítményeiről, a különböző kortárs művészeti gyakorlatokról és érintjük a párkapcsolatok témáját is!


forrás: facebook.com