Ezt nézd! - Friss diplomák, utolsó kör

Mucsi Emese és Szilágyi Róza Tekla

A héten kihasználhatjuk az idei utolsó lehetőségeinket arra, hogy diplomamunkák és diplomaprojektek között nézelődjünk. Azok se aggódjanak, akik talán már unják a kipakolások sorozatát, ajánlónkban szerepel könyvbemutató, tárlatvezetés és béta-verzió-tesztelés is. Képzőművészet, street-art és tech – szóval igyekeztünk mindenkinek a kedvében járni.

Kedden a Képzőművészeti Egyetem Barcsay Termében 18:00-kor nyílik a Best of diploma 2016. Az idei diplomaidőszak utolsó summázó seregszemléjén lehetőségünk nyílik törleszteni elmaradásainkat a friss-diplomásokkal szemben. A festőművész, alkalmazott látványtervezés, grafika, szobrászművész és intermédia szak legszínvonalasabb diplomamunkáit láthatjuk. A szelekció során sajnos sok szereplésre érdemes alkotás kimaradt, érdemes ezért időt szentelni a témának és utánajárni azoknak a munkáknak is, amelyek nem kerültek fel az idei „legjobb diplomamunkák” short listjére.

Szerdán 18:00-kor a K1 Művészeti és Kulturális Központban debütál Hajdú József Ferenc A graffititől a street artig című könyve. Pódiumbeszélgetésen tudhatunk meg többet a címben jelzett témáról, de ne szaladjunk ennyire előre. Lesz itt élő festés, diavetítés, kiállítás, rap és break dance, múlt és jelen – nehezen képzelhető el, hogy ilyen széles skálán mozgó programkínálat között ne szeressük meg a streetart-kultúrát. Az említett pódiumbeszélgetésen pedig képzőművész, kriminológus, pszichológus, néprajzkutató, grafikus és aktivista világítja meg a szubkultúra előttünk talán rejtett összefüggéseit.

Csütörtökön 18:00-tól végigtesztelhetjük a Kitchen Budapest szárnyai alatt fejlődő projektek beta verzióit. A Talent Program friss eredményei - a csapatok pitchei, prototípusai és demo videói lesznek az este középpontjában. Így ismerhetünk meg négy projektet: az Atmo-t, a Glob-ot, az Inspire-t és az Allegro-t. Szó lesz a társasjátékok analóg és digitális lehetőségeiről, a robotizálásról, a gondolkodásbeli pluralizmusról és egy különleges zeneipart könnyítő fejlesztésről is. A technika iránt érdeklődők és a blackbox-effekttől tartók számára szinte kötelező!


 Vékony Dorottya ©   Kép forrása: facebook.com

Ugyanezen a napon, 19 órától az OFF-Biennále és az FKSE szervezésében Niels Van Tomme, a 7. Bukarest Biennále kurátora tart előadást, amelyben egy olyan progresszív, politikai és kulturális fogalmakra épülő kurátori szerepet mutat be, amelynek elsődleges célja a kritikus vizuális tudatosság megteremtése.

A tökéletes hétvége szinte elengedhetetlen kelléke a kiállítás-látogatás. A Ráday utcai 2B Galériában július 7-ig tekinthető meg a Budapesti Metropolitan Egyetem Fotográfia szakos hallgatóinak diploma kiállítása. Ha a hét elején a Képzőn ráhangolódtunk a friss diplomások hangvételére, ne szalasszuk el a lehetőséget, hiszen ha lemaradunk róla egy évet kell várnunk!