Ezt nézd! - Keresztül-kasul Budapesten

Szilágyi Róza Tekla

A hosszú hétvége álmos délutánjait és családi ebédjeit követő forradalmi hangulat és csupán háromnapos munkahét hamar újabb hétvégébe csapott át. A kellemes lustálkodások és lokálpatrióta ünnepi események után fővárosba visszatérők ne aggódjanak: a felgyülemlett energiák levezetésére alkalmas hétnek nézünk elébe.

Azért, hogy a hétfő este ne váljon jelentéktelenné a hétkezdés reggeli izgalmát követően, elsőként a Petőfi Irodalmi Múzeum művészbarátságok témáját körüljáró sorozatának eheti eseményét ajánljuk. A 18 órakor kezdődő kerekasztalbeszélgetésen a kultikus figuraként aposztrofált Kassák művésztársaihoz fűződő viszonyáról lesz szó. Barátok, ellenségek és kritikusok felvonultatása, kultúr-bulvár és magyar avantgárd-történet kéz a kézben Standeisky Éva, K. Horváth Zsolt, Szeredi Merse Pál és Dobó Gábor tolmácsolásában.
Kedden este mindenképpen érdemes átszelni a Dunát, az már csak döntés kérdése, hogy Budáról Pestre avagy Pestről Budára vezet az utunk. Mi Budáról Pest, hajóról szárazföld felé tartunk. Az A38 kiállítóterében 19:00-kor nyíló UP!-on a pályakezdő generáció feszegeti saját határait. Fókuszban a Közép-kelet európai létmód sajátosságai és az itt formálódó identitás, a tabuk és a vívódások véka alá rejtése nélkül. A tizenegy fős HELIUM-csoport – Halega Krisztián, Menyhárt Norbert, Balázs Nikolett, Bernáth Dániel, Kocsis Ágnes, Rózsa Luca, Drabik Tamás, Szabó Menyhért, Kárándi Mónika, Veres Gyula, Koszorús Rita – bemutatkozásának szemlézése után irány a Magyar utcai Vintage Galéria és a Constructed View². Csörgő Attila és Ősz Gábor először állít ki együtt hazai terepen a bő tíz évvel ezelőtt megvalósult amszterdami közös egyéni tárlat után. Az alkotók munkái egy hosszabb, vizsgálódással és kísérletezéssel teli időszak eredményei, bennük precíz mérnöki számítások elegyednek a felfedezés izgalmával. Kiállítás arról, hogy miképpen határozza meg világlátásunkat az a tér és az a hely, ahol épp állunk.


Kárándi Mónika: Reggeli locsolás, 2014, olaj,spray,vászon, 100x100 A művész engedélyével.

A mániákus kultúrafogyasztók kötelező szerda esti programja a 2B Galériában szerdán 6 órakor nyíló MÁNIA. A fogalom értelmezésének középpontjában ismétlődő és meditatív jellege áll, és habár maga mániás cselekedet természetéből adódóan intim és elszigetelt, a hét közepén felejtsük el a magányt és az otthon ülést. Benczúr Emese, Imre Mariann, Szíj Kamilla, Szira Henrietta és Tarr Hajnalka munkái személyes terekbe és gondolatokba engednek betekintést.
Szerda után csütörtök, csoportos után egyéni. A Chimera Projektben – a galéria és az alkotó közti együttműködés kick offjaként – kispénteken nyílik a Fridvalszki Márk munkáit bemutató New, Grey, Polished Chrome. A kortárs fotográfia eszköztárával zsonglőrködő művész a grid-tájak, CAD-modellek és retrofuturizmus mestere. A Xerox-printek pimaszságát és az imaginárius tájak fennköltségét a FOR hanginstallációja fogja kiegészíteni.


Kép forrása: facebook.hu

Miután hétközben keresztül-kasul bejártuk Pestet hétvégére vidéket ajánjuk, méghozzá két felvonásban, szobrászati témában. Kovách Gergő Szentendrén hoz zavarba, de egyik teremből a másikba lépvén néha felkuncogunk magunkban. A Ferenczy Múzeumi Centrum Szentendrei Képtárában április közepéig látható kiállítás harminc munkát, rave-színű szobrokat, szofisztikált humorérzéket, társadalomkritikát és a gyermeki kíváncsisággal kéz a kézben járó igazmondó mesevilágot ígéri. A szobrászati gondolkodás hétvégi tematikáját folytatván Jovánovics György Egy önéletrajz című, március 19-én nyíló személyes hangvételű kiállításán ritkaságokat láthat a Balatonra utazó közönség. A Jovánovics életművet a hatvanas évekbeli alkotásoktól a legutóbbi munkákig áttekintő tárlat tökéletes lehetőség az életmű megismerésére – egy a művész és a kurátor, Mélyi József diskurzusa által formált összeállításon keresztül. Ha pedig ismerős az életmű, a jól megválasztott repeta sosem árt.