Origins Originated from Originative Originals

Tsuyoshi Anzai kiállítása a Chimera-Projectben



Helyszín: Chimera-Project 
Időpont: 2014. november 6 - november 28.
 
A Chimera-Project 2014. november 6-án megnyíló új kiállítása a Chimera Art Award 2014-es győztese, a japán kinetikus-és videó művész, Tsuyoshi Anzai munkáit mutatja be. 
 
A Chimera Art Award alapítói, a Chimera-Project Galéria és a Works.io online platform célja a díj alapításával, hogy hathatósan tegyenek a kortárs képzőművészek nemzetközi láthatóságáért és feltörekvő művészek karrierjének menedzseléséért. 
 
A felhívásra 74 országból 546 pályázat érkezett, Anzai portfolióját ezek közül választotta ki a háromtagú nemzetközi zsűri, Viktor Freso, szlovák művész, Petrányi Zsolt, a Magyar Nemzeti Galéria Kortárs Gyűjteményének vezetője és a 7x8 Curators, egy nemzetközi független kurátorokból álló kollektíva. Tsuyoshi Anzai díja egy karrierjét támogató csomag: egy szoló kiállítás a Chimera-Projectben 1000 dolláros kiállítási büdzsével, kiállítási beszámoló és egy felhasználói fiók a művészeti karrier-menedzselő platformon, a Works.io-n.
 
A tárlat Anzai első európai bemutatkozása és egyben kiváló lehetőség a japán kortárs művészet hazai népszerűsítésére. Ezért a zsűri döntését követően együttműködést kezdeményeztünk a budapesti Japán Alapítvánnyal, akik azzal, hogy társ-szervezőként mellénk álltak nem csak a művész személyes jelenlétét, hanem ezáltal egy workshop és előadás megvalósítását is lehetővé tették. A Japán Alapítvány Anzai kiállítását őszi művészeti programjába is beemelte, aminek köszönhetően a tárlat egy színvonalas összművészeti programban további figyelmet nyer. 
 
Tsuyoshi Anzai munkáinak középpontjában különböző, hétköznapi tárgyakból alkotott szerkezetek, konstrukciók, kis gépek állnak, melyek összerakása és variálása gyakran az alkotás fontos részét képezi. Ezek a masinériák azonban túlmutatnak az ember-gép szembeállításon és nem is sci-fibe hajló robotok; ennél sokkal ironikusabb és játékosabb hangulatot árasztanak, miközben olyan vonatkozásokat hoznak mozgásba, mint a világról alkotott fogalmaink stabilitásának megkérdőjelezése vagy a világ kontrollálhatóságának mítosza. A kiállítás, mely címében is megidéz egyfajta bizonytalanságot Origins Originated from Originative Originals a művész szavaival élve a dolgok eredetiségének és hitelességének kérdését veti fel. A különböző össze nem illő tárgyak megalkotásával az eredeti tárgy dekonstruálódik, elveszti egykori funkcióját és új, absztrakt jelentés születik. A “machine” Anzai világának alapeleme, ez variálódik különböző eljárások során, miközben a gépek átlényegülnek és szinte önálló karakterre tesznek szert.
 
A kísérleti videómunkák és a kisebb kinetikus szerkezetek mellett négy mű lesz látható, amely bevezetheti a látogatót Anzai munkásságába. Az egyik munka, The Encounter with Doppelgänger a Chimera-Projectben tartott workshop keretében készült el.