Ezt nézd! – Képzőművészet és apróbb katasztrófák

A héten a legkülönfélébb témákkal találkozhatunk a kiállítóterekben. Lesz megnyitó, születésnap, köztéri esemény és évfordulós megemlékezés is. Lesz szó meteorokról, a Voyager programról és még a GoogleMaps-ről is.

Szerdán 18:00-kor nyílik a Fiatal Iparművészek Stúdiójának harmincötödik születésnapját ünneplő kiállítás a B32 Galéria és Kultúrtérben. A FISE35 art.craft.design című anyag a kortárs design különböző műfajaiból válogatva mutatja be több mint 130 alkotó tárgyait. Az anyagban találkozhatunk hazai tervezők díjnyertes alkotásaival, de megismerhetjük a feltörekvő nemzedék legfrissebb munkáit is.

Szintén szerdán nyílik kiállítás a Czóbel Múzeum Ilosvai termében Meteor és apróbb katasztrófák címmel. Hugyecsek Balázs és Rizmayer Péter a kiállítóteret is organikus útvesztővé alakító tárlatán videomunkákat láthatunk. A bemutatott anyag munkáiban a táj az otthon metaforájaként, védelmet nyújtó óvóhelyként köszön vissza. A dunai ártérben, a pilisi hegyekben és az erdélyi havasokban forgatott videók a helyszíneken, természetes anyagokból létrehozott land art műveket dokumentálnak több évszakon keresztül.

Csütörtökön 19:00-kor a 2B Galériában Escape from noise címmel lesz kognitív térképzés a Voyager-program 40. évfordulójával egy időben. A NASA 1977-ben küldött az űrbe két olyan, személyzet nélküli űreszközt, amik a mai napig működőképesen sodródnak egyre messzebb tőlünk. Úgy tűnik ez a két mesterségesen létrehozott tárgy az, ami legmesszebbre jutott az emberi civilizációtól. A program legérdekesebb része azonban a Voyager-1 fedélzetén utazó aranyozott rézlemez, amely az emberiség üzenetét hordozza. A Balogh Gabcsu, Bartók György, Gryllus Ábris, Huszlicska Áron, Július Gyula, Kokesch Ádám, Kovács Gyula, Kovács Máté, Kophelyi Dániel, Kristóf Márton, Luther Blissett, Nagy Csilla, Papp Dóra, Pócsik Andrea, Roskó Gábor, Sugár János, Szemző Zsófia és Szira Henrietta közreműködésével megvalósuló művészeti projekt a lemez tartalmát és létrehozásának történetét dolgozza fel.


A Voyager 1 űrszonda   forrás: www.origo.hu

Ugyanezen az estén 19:00-kor Károlyi Zsigmond kiállítás nyílik a Neon Galériában. A Vertikálisdiagonálishorizontális címet viselő tárlaton a művész irreálisnak tűnő, a logikát és az objektív észlelést megkérdőjelező installációit ismerhetjük meg. Emellett itt először átlapozhatjuk a kiállítás kapcsán kiadott könyvet is.


Vertikálisdiagonálishorizontális   forrás: www.facebook.com

Pénteken délután irány Szentendre, ugyanis a Vajda Lajos Múzeumban Lét-szekvenciák címmel nyílik csoportos képzőművészeti kiállítás. A több mint húsz képzőművész munkáit bemutató tárlat apropója Korniss Dezső egy 1935-ös csendélete. A lebegő templommal határos lakóházat, bárányfelhős eget, valamint egy tányérból, korsóból, hagymából és kenyérből álló csendéletet ábrázoló kép valóságos elemeket vonultat fel egy a képzelet szülte szituációban. A csoportos kiállítás ennek a képnek az apropóján olyan szentendrei művészek munkáit mutatja be, akik – akár a Korniss képen is látható motívumok felhasználásával – az otthon fogalmát tematizálják.

Pénteken 18:00-tól a Magyar Képzőművészeti Egyetemen Közös történetünk – Hallgatói tettek a Képzőnek a Képzőről címmel nyílik olyan kiállítás, ami az intézmény önreprezentációjával, az egyetem történetével foglalkozik. A személyes narratívákat megjelenítő anyag az intézmény több mint száz éves múltjából válogat helyzeteket, kérdéseket és feldolgozásra váró történeteket. A csoportos kiállításon a Képző jelenlegi és alumni hallgatóinak munkáival is találkozhatunk.

Szintén pénteken, 18:30-kor a PLACCC Fesztivál keretében megvalósuló Elmosódott háttér című köztéri performanszon vehetünk részt. A GoogleMaps használata közben sokszor felbukkanó jelenség, a kitakarás sokunk számára ismerős: a térképet böngészve könnyen találkozhatunk a részletek homályos elfedésével. A kitakarás azonban sosem 100%-os – általában sejtjük mi rejlik az elhomályosított folt mögött. Köztéri performanszában Váczi Lilla és Farkas Diána ezt a jelenséget a való életben szimulálja a Közlekedési Múzeum jelenleg üresen álló, fallal körülvett építési területénél. A performansz után az érdeklődők a Pántlika Bisztróban a Teleport Galéria szervezésében meg is hallgathatnak egy beszélgetést az alkotókkal.


Elmosódott háttér   forrás: www.facebook.com