Ezt nézd! – Szokásos, kicsit másképp

A héten a megszokottnál is többet workshopozhatunk. Emellett elővehetjük lokálpatrióta és problémamegoldó énünket, valamint beszerezhetünk egy frissen debütáló könyvet is. Persze a megnyitók sem maradnak el.

Hétfőn reggel indul a lokálpatriótákat és a nyolcadik kerület iránt érdeklődőket megcélzó Rákócziterezés néven futó esemény. A négynapos workshop, konferencia és happening a Rákóczi térről, a vele kapcsolatos nézeteltérésekről, problémákról és lehetőségekről szól. Nem máshol, mint a helyszínen. A metró kiépítéséből adódó gondok a következők: az építkezés alatt elnéptelenedett a járókelők által kihasználhatatlan tér és környéke, majd az építkezés befejeztével a csarnok a körút felől láthatatlanná vált. A helyszínre vonuló rizó-műhely, a Rákóczi Butik, a beszélgetések és a szakmai konferencia képviselői és résztvevői, sőt még az élő zenét szolgáltatók is arra keresik a választ, hogy a jelenleg elhanyagolt Rákóczi kreatív megoldások segítségével hogyan válhatna jobb hellyé? Az eseményekre regisztráció szükséges ezen a linken.


részlet Déri Miklós a Rákóczi téri vásárcsarnok kofáiról készített sorozatából   forrás: www.444.hu

Hétfőn este 19:00-kor a Magyar Fotográfiai Egyesületben, a Belgrád rakpart 17. alatt debütál a Király Tamás ‘80s címet viselő angol és magyar nyelvű kiadvány. A tranzit.hu 2014-ben megrendezett Nyitott kapuk: Király Tamás ‘80s kiállításán megkezdett munkát folytató és összefoglaló kiadvány célja, hogy egy helyre gyűjtse a fontos dokumentumokat, betekintést adjon Király Tamás munkásságába és értelmezési lehetőségeket kínáljon fel az életművel foglalkozóknak. A launch bulin lesz Küss Mich is!
 


Artmagazin videointerjú a Nyitott kapuk: Király Tamás '80s című kiállítás kurátoraival

Kedden 17:00-kor nyílik a Hátrahagyott utópiák című csoportos kiállítás a Budapest Galériában. Az Andrea Kalinová, Moni K. Huber és Nemes Csaba munkáiból álló anyag a szubjektív emlékezet és a kollektív memória közti viszonnyal foglalkozik. A kiállításon olyan tájképeket láthatunk, amelyek egyesítik a természetet az építészettel, a múltat jelennel, és mindeközben a mulandóság szépségére mutatnak rá.


Hátrahagyott utópiák   forrás: www.facebook.com

Kedden 19:00-kor a Pincében Lagúna címmel nyílik Kárándi Mónika-kiállítás. A fiatal festőművész installációja az alábbi kérdésre keresi a választ: mit tartogathat még a festészet a 21. században és milyen viszony fűzi más képzőművészeti médiumhoz? Az igazgyöngyhöz hasonlító installáció egyszerre burkolja be és rejti el, valamint helyezi reflektorfénybe a benne elhelyezett festményt. A kérdés csupán az, hogy kinél milyen hatással jár a szokatlan kiállítási megoldás?

Szerdán 18:00-tól a kiállítás konceptora, Beke László és a tárlaton kiállító egyik művész, Demeter Dávid tart tárlatvezetést a Telep Galériában nézhető PostContemporary kiállításon. A magyar nyelvű vezetésen megismerhetjük a kiállítás alapötletének történetét, a kiállításon megtekinthető munkákat és megtudhatjuk azt is, hogy mit is csinál pontosan egy konceptor?

Pénteken és szombaton is részt vehetünk a Meetlab szervezésében megvalósuló és a PLACCC programjába ágyazódó How to disappear completely című előadáson, workshopon és városi játékon. A mindkét napon 16:00-kor startoló esemény helyszíne a Stoczek utca 11. szám alatt látogatható Meetlab közösségi műhely és tér. Az Andrei Ivanov eltűnéskutató életművéből kiinduló és a szakember töredékes kéziratait felhasználó projekt célja, hogy feltárja, hogyan valósítható meg a teljes és tényleges eltűnés. A PLACCC City Conversations részeként életre hívott több napos eseményen lesz előadás a kutató életéről, a kéziratok utasításait követve készíthetünk eltűnést elősegítő találmányokat, majd ezeket tesztelhetjük is a városban.

Csütörtökön nyílik a Ludwig Múzeum legújabb kiállítása Fluxus és barátai címmel. A Maria és Walter Schnepel Kulturális Alapítvány gyűjteményéből válogatott anyag több mint száz külföldi és hazai alkotó munkáin keresztül ad képet a 20. század talán legszabadabb művészeti mozgalmáról. A Ludwig Múzeum kiállítóterében igazi összművészeti kavalkád várható. Lesznek happeningek, irodalmi alkotások, művészkönyvek, sőt zene és eat art munkák is.


Robert Filiou: 3 fegyver, 1970.   forrás: www.ludwigmuseum.hu

Ugyanezen az estén 19:00-kor Műleírás címmel nyílik Pólya Zsombor-kiállítás a Galamb utcai Hybridart Space-ben. A Hybridart által kiírt Ifjú titánok pályázat nyertes tárlata a műtárgyak és leírásuk közti viszonyt tematizálja. Kell-e műleírás? Segíti-e a befogadót? Ha túl részletes a műleírás, az nem nyomja-e el a munkát? És mi van akkor, amikor a leírás már az alkotást helyettesíti?