Ezt nézd! - Kulturális hűsölés

Szilágyi Róza Tekla

A héten egész sokáig kibírjuk kiállítóterek nélkül, hiszen a képzőművészeti gondolkodás közösségi helyeken, tudományos konferenciákon, mozivásznakon is jelen van. Természetesen azért nem vagyunk teljesen hűtlenek, ajánlunk kiállításmegnyitókat és tárlatvezetést is, hogy e szomorkodjanak azok múzeumbúvárok sem, akik nem ezen a héten nyaralnak.

A hetet kivételesen nem kiállítótérben indítjuk, hiszen ma 18:30-kor debütál a Hello Wood gondozásában megvalósult Builders / Építők című könyv. A kiadvány témájához hűen – 21. századi magyar szociális építészet – a Gólyában ünnepelhetünk együtt a készítőkkel. Akiket érdekel, hogy mit jelent pontosan a szociális építészet, hogyan integrálódnak az elkészült alkotások a közösség életébe, nos, ők jó helyen járnak! A könyv a helyszínen 20% kedvezménnyel vásárolható meg, így megtudhatjuk azt is, milyen közösségi szerepvállalást jelent egy ilyen építés és milyen lokális problémák megoldását kísérelték meg - az idei Velencei Biennálé magyar pavilonjában is látható projekthez hasonlóan -  a szociális építészet segítségével Magyarországon.

Azoknak, akik még nem jártak a Politikatörténeti Alapítvány és Intézet épületében kedden lehetőségük adódik pótolni ezt a kimaradást. A Nyitottság és zártság az 1970-es években című tudományos konferencián reggel 9:30-tól egészen délutánig hallgathatunk érdekesebbnél érdekesebb előadásokat a témában. Ne rémüljünk meg a tudományos és konferencia kifejezésektől, az elhangzó előadások a sokunk által megélt ’70-es éveket igyekeznek feldolgozni. Meghallgathatjuk mi is történt a ’70-es évek alatt a világpolitikában és ez milyen hatással volt a társadalomtudományra, a műemlékvédelemre, pszichológiára és szociológiára. Az idősebb generációnak nosztalgia, a fiataloknak pedig kihagyhatatlan megismerési lehetőség!

Szerdán 18:00-tól a 21. Budapest Pride Fesztivál részeként a Mapplethorpe: Look at the pictures című dokumentumfilmet  - amelyről mi is írtunk - nézhetjük meg az Art+Cinema-ban. Az angol nyelven magyar felirattal vetített dokumentumfilm különösen ajánlott azoknak, akik anno meglátogatták a Ludwig Múzeum Mapplethorpe-kiállítását! Akik már látták a filmet, azoknak van másik ajánlatunk. Szerdán 19:00-kor a Platán Galériában nyílik a The Best Art Vilnius 2016 Artist díjas Zuzanna Janin kiállítása, a Mapping Memory. A múlt feldolgozása, az emlékezet objektivitása és szubjektivitása a rendszerváltások időszaka óta a kortárs képzőművészet egyik kiemelt témája. A Platán Galériában bemutatott, az emlékezet kérdéskörével és annak szintjeivel foglalkozó anyag párbeszédet indít, már csak nekünk kell partnerekké válnunk.


 Zuzanna Janin ©   Kép forrása: facebook.com

Az emlékezés és emlékezet témaköréhez szorosan kapcsolódó kiállítás nyílik csütörtökön 19:00-kor a Kertész utcai Omnivore Galleryben. A 6D csoport két művészének, Horváth Csillának és Lipták Ágnesnek Soha többé nem térek ide vissza című kiállítása a demencia állapotával, az emlékek nélküli személyiség lehetőségével és azzal a kérdéssel foglalkozik: vajon tárgyakat vagy emlékeket érdemesebb gyűjteni? Ha a hét első felében aktív résztvevői voltunk az emlékezéssel foglalkozó beszélgetésnek, ne felejtsünk megemlékezni a felejtésről sem! A megnyitó után érdemes átsétálnunk az FKSE Rottenbiller utcai bázisára, ahol 20:00-tól Alföldi Róbert tart tárlatvezetést az A szívünk egy másik ország című kiállításon, szintén a PRIDE társeseményeként. A tárlatvezetés regisztrációhoz kötött, ennek linkjét az esemény facebook felületén találhatjuk meg.

Akik egész héten Pesten korzóztak, azoknak szombaton felüdülést nyújthat a szentbékkálai Pegazus fogadóban nyíló, Szőr/mentén. Állatmesék címre hallgató „csoportos”. Nagy Gabriella, Kovách Gergő és Szöllősi Géza közös kiállítása a sok helyzetben az emberiség tükörképének tekinthető állatvilágot helyezi középpontba, a humor, abszurditás és szürrealitás eszközeivel.


Kovách Gergő ©   Kép forrása: polusonline.com