Ezt nézd! – Minden napra egy megnyitó

A héten minden napra ajánlunk megnyitót. Felfedezhetünk eddig ismeretlen kiállítótereket, a tudomány határán mozgó problémafelvetéseket és pályakezdő művészeket is, valamint Paksra is ellátogathatunk.

 

 

Hétfő 18:00-kor 585,000 m2 címmel nyílik egy, a Budapest zsidónegyedének múltját és jelenét bemutató multimédia kiállítás, amely a VII. kerületi zsidónegyed kilenc szimbolikus terét idézi meg. A negyed történetére reflektáló, a múltat a jelennel összekötő tárlat az épületek létére és funkciójára is utal. A zsidónegyed sokszínűségéről Flohr Zsuzsi, Szemző Zsófia, Szirmai Márton, Halász Dániel, Illés István, Csordás Levente együttműködésben az Airplan Studióval és a Kickass Factory rendezővel, Varju Tóth Balázs, Csiszár Mátyás, Kopasz Milán, Kalotás Csaba és Szombat Éva mesél.

Kedden 18:00-kor a Kisterem Galéria is megnyitja idei utolsó kiállítását. Vécsei Júlia Jelenlét című egyéni kiállítása a 2016-os Reality Exercises tárlat óta az első egyéni bemutatkozása a galériában. A kiállítás január 18-ig látogatható.


Vécsei Júlia   forrás: facebook.com

Szerdán 18:00-kor oTHER sUBJECT címmel nyílik kiállítás a Magyar Képzőművészeti Egyetem Andrássy úti épületének aulájában. A képzőművészet saját médiumán túlmutató érdeklődése – gondoljunk csak a pszichológia, az orvostudomány, a kémia, vagy épp az informatika kérdéseinek bevonására – kitágítja a képzőművészeti munkák jelentését. Békési Adrien, Boruzs Ádám, Csonka Veronika, Koncz Gábor és Varga Ádám itt bemutatott alkotásai éppen az említett jelenségeket vizsgálják.

Csütörtökön 18:00-kor a Bethlen Gábor tér 3. szám alatt tartják az au workshop fifth corner-eseményeinek újabb állomását. A Maradék címet viselő esemény az au workshop műhelyének kiürítését ünnepli – hiszen a meghívott barátok az innen származó maradék anyagokból készíthettek tárgyakat. A műhely-maradékokat Papp Virág, Kis Judit, Szemző Zsófia, Kostil Luka, Huttl Sarolta, Murányi Mózes Márton, Szacsvay Gergely, Lőw Márton, Zalka Márton, Tillinger Adrienn, Bérdi Tamás és Szederkényi József között sorsolták ki.

Pénteken érdemes Paks felé venni az irányt, hiszen 17:00-kor nyílik Káldi Katalin Testek sebessége című kiállítása. A Paksi Képtárban szereplő anyag az elmozdulások sorát, folyamatosságot sugallja, és a tárgyegyüttesek, idomok haladása mutatkozik meg a kiállított munkákban. A kiállításmegnyitóra ingyenes busz is indul – korlátozott férőhelyekkel –, amelyre az alábbi e-mail címen lehet regisztrálni: [email protected].

Pénteken 19:00-kor nyílik Geibl Kata fotográfus első önálló kiállítása a Supermarket Galleryben. Az itt bemutatott Sisyphus címet viselő sorozat középpontjában a művészet és tudomány összetett viszonya áll. Pontosabban az a jelenség, amikor a fotográfia segítségével megörökíthetővé válnak a szabad szemmel nem látható, tudományos folyamatok. Vajon meddig maradnak meg az emberi megismerés korlátai, és milyen befolyással van ezekre a korlátokra a technológia és a tudomány?


Geibl Kata   forrás: lensculture.com