Ezt nézd! – Csak győzzük megnézni

A hétre annyi megnyitó ajánlatunk van, hogy egyértelműen kijelenthetjük: elstartolt az őszi képzőművészeti szezon. A kedd és a szerda este is tökéletesnek tűnik egy galériás túrához, de a hét második felében is nyugodtan pótolhatjuk, amit a hét elején kihagytunk.

 

Kedden 18:00-kor az Írók Boltjában debütál Gulyás Gábor: Mire való a művészet? című könyve, az eseményen Bazsanyi Sándor kérdezi a szerzőt. A könyv a jelenleg a Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatói pozícióját betöltő filozófus és esztéta korábbi kiállításai mellé készült kurátori értelmezéseiből válogat.

Ugyanezen az estén 19:00-kor a Várfok Galériában és a Várfok Project Roomban nyílik dupla kiállítás franyo aatoth és Masayuki Kai munkáiból. A magyar és japán művész nem most találkozik először: aatoth Az utazó alkoholista kéziszótára című írásához – amelyet eddig 14 nyelvre fordítottak le – Kai készítette az illusztrációkat. A két művész most kiállított alkotásai közti kapcsolódási pontot a természet és az emberiség viszonyának kritikai vizsgálata jelenti. A galéria terében megvalósuló közös kiállítás mellett a Project Roomban az A tó című tárlaton pedig franyo aatoth-fotográfiákat nézhetünk. A kortárs irodalom iránt rajongóknak pedig megsúgjuk, hogy a tárlatot Dragomán György nyitja meg!


franyo aatoth   forrás: facebook.com

Szintén kedden és szintén 19:00-kor az FKSE Rottenbiller utcai kiállítóterében a digitális szobrászattal foglalkozó tárlat nyílik. A három szekcióból álló kiállításon megismerhetjük a különböző 3D nyomtatási eljárásokat és megnézhetjük, milyen egy 3D nyomtató. Emellett találkozhatunk az elmúlt években megvalósult 3D nyomtatott műtárgyakkal –  Fischer Judit, Kútvölgyi-Szabó Áron, Société Réaliste, Szalay Péter – és megtekinthetjük a kiállítás pályázati felhívására hasonló technikával készült nyertes munkákat is – Boda Zsófia - Magyari Zsuzsa, Enyedi Zsolt, Farkas Roland, Fridvalszki Márk, Helyes Dániel, Papp Sándor Dávid, Sárosi Anita, Schuller Judit Flóra

Szerdán este a Horizont Galériában nyílik nemzetközi csoportos kiállítás Kontúrok hasadnak ki a hideg dióda sugárzásból címmel. A 18:00-kor nyíló tárlaton Keresztesi Botond, a Kassán született és Prágában tanuló festő, Jakub Choma, valamint a kolozsvári Ecsetgyárban működő Superliquidato artist-run space egyik alapítója, George Crîngaşu munkáit nézhetjük meg. A Kelet-Közép Európai művészek munkáiból válogató kiállítás az alkotók figuralitáshoz fűződő viszonyát vizsgálja. Hogy mennyiben támaszkodnak az alkalmazott grafika megoldásaira és mennyiben alkalmazzák a digitális képszerkesztés nyelvét.


George Crîngaşu   forrás: facebook.com

Szerdán 18:00-kor Eperjesi Ágnes projekt kerül bemutatásra az Inda Galériában. A D.365 napja címet viselő installáció alapját egy autista fiatalember, Dávid által körömmel kikapart szappanok adják. Eperjesi ezeket a szappanokat többféleképpen dolgozza fel. Első megközelítésében tárgyfotókat készít a szappanokról. A fekete-fehér felvételek erősen absztraháló képi fogalmazása átlényegíti a krémszín tárgyakat. Második lépésben kiegészíti a kikapart szappanokat: formájukat a beavatkozás előtti állapotra, a szappan sorozatgyártása során alkalmazott eredeti öntőformához igazított formára alakítja vissza. A kiegészítéshez betont használ, ami kontrasztban áll a szappan sérülékeny, puha anyagával. A művész rajtuk keresztül közvetíti saját gondolatait az akadályoztatott életet élők és egészségesnek mondott társaik egymáshoz való viszonyáról.

Ezen az estén 19:00-kor a hamarosan záró MÜSZI galériájában Erményi Mátyás kiállítása nyílik. Erményi idén végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetemen és 2016 őszétől kezdve festette a kiállítás anyagát adó képeket. Az anyag tekinthető Erményi vizuális naplójának, amellyel környezetének és életének érdekes tárgyait, emlékeit örökíti meg, de lehet szigorúan festészeti szempontból a festőiség és a grafikusság közti egyensúly keresésének bizonyítéka is. Képein egyre inkább előtérbe kerülnek a különböző technikai kísérletek.

Ezzel egyidőben a Telep Galériában is nyílik kiállítás. A Beke László ötlete nyomán megvalósuló PostContemporary című tárlat a PoCo mozgalomhoz csatlakozó művészek – Ázbej Kristóf, Sebastian Baden, Borsos Lőrinc, Csutak Magdolna, Elekes Károly, Ex-Artists’ Collective (Kaszás Tamás, Lóránt Anna), Pierre André Ferrand, Gróf Ferenc, Janez Janša, Janez Janša, Janez Janša (SL), Kalas Zsuzsa, Kerezsi Nemere, Király András, István Kovács / Berlini Magyar TV, Kokesch Ádám, Little Warsaw, Stano Masar, Nagy Csilla, Rónai Péter, Sugár János, Saxon Szász János, Székely Sebestyén, Szelley Lellé, Szemző Zsófia, Szíj Kamilla, Szolnoki József - Katharina Roters, Tasnádi József, Veszely Beáta és Virág Judit Galeri – munkáit mutatja be. Hogy pontosan mi a PoCo? Olyan művészek csoportosulása, akik a több évtizede hangoztatott „kortárs” jelzőn igyekeznek túllépni.


forrás: facebook.com

Csütörtökön 19:00-kor Helyes Daniel kiállítás nyílik a Lónyay utcai cARTc Project Space-ben The nature of performance címmel. A művész bemutatkozó kiállítása a táj és az abban megjelenő autó viszonyát tematizálja. A Jaguár-reklámfilmek anyagával dolgozó videómunkákon Helyes kiradírozta az autókat, hogy a környezet és autó kapcsolatát feloldja és kiemelje a film más, a márka építésére irányuló eszközeit. A videók mellett bemutatott, az épülethálók óriási reklámjainak elemeit felhasználó táblaképek pedig a márka vizuális világát összegzik.

Szintén csütörtökön 19.00-kor mutatkozik be Bolla Szilvia I'm only showing what you want to see című kiállításával a Budapest szívcsakrájában elhelyezkedő Lollipop Factoryben nem rég létesült LLPlatform elnevezésű kiállítótérben. Bolla Szilvia munkái a kortárs fotó fizikai határait feszegetik. Többdimenziós műveinek kiindulópontja az analóg fotogram-eljárás, amit digitális UV nyomtatással és hővel formált plexi-lemezzel ötvöz az absztrakt fotográfiában rejlő lehetőségeket kutatva.