Ezt nézd! - Félévkezdés

Az egyetemek vizsgaidőszak utáni ébredezése mellett tovább pörögnek a kiállítóhelyek is – a hétre mi kisebb kiállításokat és előadásokat ajánlunk. Azoknak, akik úgy érzik nagykiállításos elmaradásokkal indítják ezt a hónapot, szeretettel ajánljuk az elmúlt hetek Ezt nézd!-jeit!

 

Szerdán 17:00-kor Félévkezdő előadás lesz a MOME Bertalan Lajos utcai épületében. Két meghívott előadó: Anthony Marchetti és Perlaki Márton mesél munkáiról. Az amerikai fotográfus Fulbright kutatóösztöndíjas időszaka alatt készített, Paul című családtörténeti anyagát mutatja be, míg Perlaki Elemer című könyvének történetébe avat be minket.


Félévkezdő előadás   forrás: facebook.hu

Ugyanezen az estén 17:30-tól a CEU-n hallgathatunk előadást. Az Art Institutions as Agents of Change címet viselő eseményen Boris Ondreicka szlovák művész, író és kurátor osztja meg gondolatait a bécsi Thyssen-Bornemisza Art Contemporary működésével és fontosságával kapcsolatban. A 2002-ben alapított, a Thyssen-család művészeti elkötelezettségét tanúsító szervezet megalakulása óta vásárlásokkal támogatja a kulturális közeget. Az így felhalmozott gyűjtemény mellett a szervezet 2015-ben működését az antropocén földtörténeti kor témakörének szentelte, felvállalva ezzel a kortárs művészet egyik legsürgetőbb témáját.

Csütörtökön nyílik Hajdú Kinga kiállítása a Liget Galériában. Az Ötvenszerötven című anyag nem árul zsákbamacskát: az itt bemutatott olajfestmények mind ötvenszer ötven centiméteresek. Vászon, olajfestmény és negyed négyzetméter. Aki kíváncsi arra, hogy mit tud a festészet médiuma ilyen szorosan meghatározott tényezők között, annak a Liget Galériában a helye ezen a csütörtök estén.


Hajdú Kinga   forrás: facebook.hu

A Trafóban szintén csütörtökön nyílik Németh Hajnal: FEHÉR ÉNEK – Többek között című kiállítása. A Magyarországot a 2011-es Velencei Biennálén képviselő művész mostani kiállításának kiindulópontja nem más, mint Roy Harper 1970-es I Hate The White Man című dala. A Berlinben élő képzőművész az irónia és a humor eszközeivel dolgozza fel választott témáit, sok kulturális termékhez nyúlt már ilyen módon. A trafós kiállításon debütál többek között a performatív alapú Work Song – As Time Goes By című musical film is.

Péntek este hat órakor irány a 2B Galéria és Szász Lilla: A mi házunk című kiállításának megnyitója. Az itt látható, személyes hangvételű anyag a művész nagyszüleihez és édesapjához fűződő viszonyát és elvesztésük feldolgozását mutatja be. A család nagyszülői házhoz kötődésén keresztül vizsgált szituáció leírja azt is, milyen lehetett a 20. század második felében kiszakadni a falusi létből. A 2009 óta érő anyag több irányból tematizálja a családon belüli generációk, a falusi és városi környezet viszonyát és az egyéni ambíciók családra gyakorolt hatását.


Szász Lilla   forrás: facebook.hu