Ezt nézd! – Intenzív csütörtök

A héten – hiszen hosszú hétvége elé nézünk – erős csütörtök vár ránk. A szokásos menütől nem térünk el: lesz megnyitó, vidéki trip, performansz és könyvbemutató is az elkövetkező napok során.

 

Hétfőn 19:00-kor a Labor Galériában nézhetünk performanszot. Monhor Viktória Daah Urgeeh című munkája egy tradicionális mongol szokás pótlása. Ez a szokás a mongol kultúrában a felnőtté válás bizonyos szakaszát jelképezi. A mongol és magyar származású alkotó a 2017-ben elnyert Ludwig-ösztöndíj keretein belül véghezvitt családi történetekhez kapcsolható helyszínek végigjárását dokumentáló munkájának folytatása.

Szerdán Pannonhalmára is érdemes ellátogatni, hiszen 16:30-kor nyílik a Kibékülés című csoportos kiállítás. A tárlat kortárs képzőművészeti alkotások – Erhardt Miklós, Esterházy Marcell, Imre Mariann, Nemes Csaba, Szász Lilla – segítségével tart tükröt az Apátság múltja és jelene elé. Mélyi József kiállításának középpontjában a kibékülés-történetek állnak, amelyek Pannonhalma elmúlt negyedszázadából merítve felidézik az egykori és a mai jövőképeket.

Szintén szerdán, de már Budapesten: 18:00-kor irány a Kassák Múzeum és Albert Ádám Minden a mienk! című kiállításának megnyitója. A kiállítás középpontjában az 1919-es budapesti május elseje áll. Hogy miért? Ekkor színpaddá változott szinte az egész főváros – monumentális köztéri építmények és képzőművészeti munkák álltak a reprezentáció szolgálatába. A történeti kutatáson alapuló kiállítás anyaga azt vizsgálja, hogy a politika, gazdaság és képzőművészet hogyan kapcsolódhat egymáshoz a társadalmi utópia megteremtése érdekében. A tárlathoz a korabeli feliratok és nyomtatott anyagokból inspirálódva Katyi Ádám tervezett betűtípust.


forrás: facebook.com

Szerdán 19:00-kor human projekt címmel nyit kiállítás a Viltin Galéria. BaJóTa, Kalán Viktória, Kaliczka Patrícia, Kósa János, Murányi Marcell és Orbán Előd csoportos kiállítása egészen április végéig látogatható.


Kalán Viktória: Maradjunk barátok   forrás: facebook.com

Csütörtökön 17:00-kor a Modemben ismerhetjük meg az előző, 2016-os Velencei Építészeti Biennálén bemutatott AektivátorokHelyi aktív építészet című projektet. Az Arkt építészstúdió képviselői, Fajcsák Dénes és Fábián Gábor építészek három évvel ezelőtt Egerben hoztak létre egy különleges közösségi teret. A helyszín egy üresen álló épület – a két építész ezt a teret értelmezte újra kezdőtőke és pénzmozgás nélkül. A Modemben készülő kiállítás a teljes projekt története mellett társművészeti kapcsolódási pontokat is felvonultat – sőt, akár kritikusabb véleményekkel is találkozhatunk.

Szintén csütörtökön, de már Budapesten nyílik Biró Dávid és Klenyánszki Csilla közös kiállítása a Trapéz Galériában. A 18:00-kor startoló A véletlen megragadása című kiállításon lakótérben épített ideiglenes installációkkal és a valóság, valamint a számítógépes manipuláció határán táncoló képekkel találkozhatunk. A pillanat és örökkévalóság, valamint a realitás és konstruált képek határait vizsgáló tárlat május 4-ig látogatható.

Ugyanezen az estén a Godot Galériában nyílik Csurka Eszter kiállítása Ezt most rám bízod? címmel. A tárlaton bemutatott expresszív emberábrázolások a lényeget ragadják meg – az elmosódott képeken érzékelhetők a tömegek, az emberi test dinamikája és a folyamatos mozgásban való létezés. A kiállítást István Kovács nyitja meg a Berlini Magyar TV képviseletében.

Szintén csütörtökön tart könyvbemutatót az Inda Galéria. A 19:00-kor startoló eseményen Szabó Ádám – a kötet főszereplője – és a könyv szerzői, Hornyik Sándor, valamint Mélyi József ülnek le egymással beszélgetni. A magyar nyelven zajló estét Nagy Gergely, az artPortal főszerkesztője moderálja, a részvétel pedig mindenki számára ingyenes.

Ugyanígy csütörtökön este nyit új kiállítást a Glassyard Gallery. Csörgő Attila Ütközések című egyéni show-ja mechanikus és optikai kísérleteken alapuló installációkat vonultat fel. Ezeket a munkákat még sosem láthatta itthon a budapesti közönség – annak ellenére sem, hogy a Clock-work sorozat egy darabja a tavalyi Velencei Biennálé központi kiállításában, míg A kör négyszögesítése című mű első verziója a dOCUMENTA(13) anyagában is megjelent.


Csörgő Attila: Ütközések   forrás: facebook.com

Pénteken 19:00-kor irány a Hidegszoba Studio, ahol Piróth Tímea Szoba című videómunkáit nézhetjük meg. Az intim teret idéző eseményen három, a létezést tematizáló mozgóképes anyag vár minket. Az est hívószavai az egyedüllét és a szabadság – hiszen a bemutatott videók különböző mentális állapotok kivetüléseiként értelmezhetők.


Piróth Tímea: Szoba   forrás: facebook.com