Ezt nézd! – Budapest, Eger, Dunaújváros

Elindult az őszi szezon, ami egyúttal azt is jelenti, hogy a művészeti intézmények sorra ontják magukból a kiállításokat. Ezen a héten több csoportos tárlatot is ajánlunk – legyen szó Budapestről, Egerről vagy Dunaújvárosról.

 

Hétfőn 18:00-kor a Labor Galériában nyílik a METU alap- és mesterszakos textiltervező hallgatóinak kiállítása. Az egyetem első saját, szeptember 9-ig nyitva tartó textilkiállításán Majoros Rella, Zachar Viktória, Melake Haile Luwam, Kiss Emese, Szabó Rita, Tóthová Dominika, Varnyú Dorina, Bartus Andrea, Bárdos Anna, Zámori Zsófia, Beliczay Zsófia, Takács Gabriella és Sallay Anna munkáit ismerhetjük meg.

Szintén hétfőn pótolhatunk egy esetleges lemaradást. A Magyar Nemzeti Galériában nem olyan rég bezárt kiállítás után most a Premier Kultcaféban nézhetjük meg a Cate Blanchett főszereplésével készült Manifestot. A futurista, dadaista, szuprematista mozgalmak, a Dogma, valamint egyéb művészeti csoportok manifesztumait tolmácsoló filmben a színésznő 13 különböző figura bőrébe bújva kalauzolja végig a nézőket a művészettörténet fontos momentumain. A vetítés 19:30-kor kezdődik, a teljesárú jegy 1200 forint, a kedvezményes diák és nyugdíjas jegy 980 forint.

Szerdán 18:00-kor új kiállítást nyit a Inda Galéria. A Szász Lilla munkái köré szervezett Nők három felvonásban című csoportos tárlat az emberi kapcsolatok komplexitás igyekszik feltárni. Az eltérő műfajokban alkotó Paz Errázuriz, Gluklya, Anasztazia Horosilova, Ditte Lyngkaer Pedersen, Maya Schweizer és Szász Lilla itt bemutatott művei személyes történeteken alapulnak.


Nők három felvonásban   Forrás: facebook.com

Csütörtökön 18:00-kor az egri Kepes Intézetben nyílik a Formabontók, Neoavantgárd és Új hullám a magyar fotóművészetben, 1965 – 2005 című kiállítás. Az Art+Text Budapest galéria elkötelezetten támogatja a magyar progresszív fotográfia hazai és külföldi bemutatását, népszerűsítését, így az 1965 és 2005 között Magyarországon született, páratlanul gazdag, érdekes és értékes fotóművészetet felsorakoztató egri tárlat a galéria szervezésében, a Chimera-Project Gallery, a MissionArt Galéria, a Neon Galéria, a Vintage Galéria összefogásában valósul meg.  

Csütörtökön 18:00-kor új kiállítást nyit a budapesti Chimera-Project Galéria is. Koós Gábor «Văii Morilor» című anyaga jelöli a galéria eddigi működési modelljének, és a Klauzál téri kiállítótérben rendezett kiállítások sorozatának végét. A rendkívüli változásokra és az éveken keresztül használt kiállítótérre reflektáló helyspecifikus installáció a grafika médiumát értelmezi újra.


Koós Gábor   Forrás: facebook.com

Szintén csütörtökön, de 19:00-kor nyílik a Glassyard Gallery Articulations_Nemrég festett képek című csoportos kiállítása. Karolina Bielawska, Agata Bogacka, Vladimír Houdek, Genti Korini és Maxim Liulca itt bemutatott munkái a régió festészetéről adnak képet. A feltörekvő közép-kelet európai festők elmúlt években készült műveiből Fenyvesi Áron válogatott. A szelekció középpontjában az absztrakt festészeti nyelv kortárs megújulása áll.

Pénteken 18:00-kor irány Dunaújváros és az ICA-D Csákány István és Robert Olawuyi kiállítása, A holnap helye. Csákány István az elképzelt természet képét készíti el háromdimenziós formában, úgy, hogy a természet képmásának ellentmondásos módon minden momentumán egyszerre érződik az ember munkájának nyoma és az emberi alak hiánya. Robert Olawuyi videóiban az események hátterét alkotó természeti tájak is elhagyatottak – és hogy mi a két művész közös nevezője? Dunaújvárosban kiderül.

Pénteken 19:00-kor nyílik a Trafó Galéria A sötét feltárása című kiállítása, ahol Bolla Szilvia, Borsos Lőrinc, Pauline Curnier Jardin és Anežka Hošková kiállított munkái mind-mind misztikus témákat dolgoznak fel. A spiritualizmus, animizmus gondolataiból inspirálódó munkák mellett a kiállításon látható lesz Pauline Curnier Jardin Grotta Profunda című filmje is, ami többek között szerepelt a 2017-es Velencei Biennálé központi kiállításán is.


A sötét feltárása   Forrás: facebook.com