Gallery hopping 12. 09-15.

Heti programajánló

A héten a KÉK Lakatlan projektje új fejezetet nyit, a Kisterem a Stúdióba látogat, a Trafóban újabb nemzetközi tematikus kiállítás nyílik, és kedden a kortárs képzőművészet is ráfordul a karácsonyra: nyílik a ** PATRON ** kortárs művészeti vásár!

A Kortárs Építészeti Központ Lakatlan projektje éppen egy éve indította el közösségi térképét, amelyre bárki feltöltheti az üres budapesti ingatlanok adatait. A cél ezek „kibeszélése, feltérképezése és aktiválása” volt. Kedd este 6-kor a Fővárosi Önkormányzat Rögtön jövök! programjával összefogva megnyitják a Rögtön jövök! projektgalériát, ahol az Adaptív város című, tavaszig folyamatosan bővülő kiállítás mi mással, mint az üres városi terek ideiglenes használatának kérdéseivel, problémáival foglalkozik mind az alulról szerveződő projektek, mind a tulajdonosok szemszögéből. A civil szféra és helyhatalom együttműködésének egy ígéretes példája.
(Adaptív város – Rögtön jövök! 1053 Budapest, Kossuth Lajos utca 14-16., 2013. december 11. - 2014. április 30.)

Kedden este 7-kor nyílik a ** PATRON ** karácsonyi vásár is, ahol a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület tagjainak (itt és most: több mint 80 Magyarországon aktív fiatal vagy középkorú művész) munkáiból válogathat a nagyközönség egészen december 18-ig. Azt ígérik, hogy már párezer forintért is lehet műalkotást venni, ami nem tűnik túl nagy befektetésnek, ha bízunk abban,  hogy választásunkat a korszellem is visszaigazolja, és így az új szerzemény 5-10-15 év múlva mindenképpen többet ér majd, mint bármi, amit ugyanennyiért a plázában megvettünk volna.
(** PATRON ** karácsonyi vásár – Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület, december 10-18.)

„Mit kell tudni a kortárs művészeti vásárokról? Mi a vásárok szerepe a kortárs művészet pozicionálásában?” És: „Mi a vásárok hierarchiája?” A kortárs műkereskedelem és a nonprofit szféra szintén időszerű közeledésének jegyében szerdán 5-kor az egyik legsikeresebb magyar galéria, a Kisterem a fiatal képzőművészeknél osztja meg vásáros tapasztalatait.
(Kisterem ~ PREZENTÁCIÓ ~ ÉLMÉNYBESZÁMOLÓ ~ BESZÉLGETÉS – FKSE, december 11. 5 óra)

Csütörtökön 7 órakor nyílik a Translocal Intézetet is jegyző Budapesten élő kurátor páros, Maja és Reuben Fowkes csoportos kiállítása a Trafó Galériában. A kurátorok, akik évek óta kutatják a kortárs művészet és a természet, közelebbről a fenntarthatóság és egyéb ökológiai kérdések kapcsolatát, ezúttal a madarakat helyezik a figyelem középpontjába. A Mint a madár cím a humanistákban szinte automatikusan generálja a szabadság fogalmának asszociációját, a kiállítás azonban túlmegy a metaforikus gondolkodáson, és a madarakkal való sokrétű viszony újrafogalmazására is kísérletet tesz a minden élőlényt egyaránt fenyegető ökológiai válság háttere előtt.
Ugyanekkor a Viltin (ahogyan múlt héten a Molnár Ani Galéria is) ötödik szülinapját ünnepli egy, a galéria művészeinek munkáiból rendezett csoportos kiállításon, amelynek legalább egy rendhagyó mozzanata mindenképp van: a tárlatot kurátorként az ironikus, abszurd tárgyairól, képeiről és installációiról ismert Gerber Pál jegyzi.
(Mint a madár – Trafó Galéria, 2013. december 13. - 2014. január 26.; Öt Viltin Galéria, 2013. december 13. - 2014. január 25.)


PATRON előzetes: Német Szilvi, kurátor és Koralevics Rita: Szólások No.1. It is only me that can hurt myself. műgyanta, d50 cm, 2013
Forrás: az FKSE Facebook oldala