Ezt nézd! – Szerelmes problémák

Úgy tűnik a szerelem témája mindig érdekes – a kortárs képzőművészet is folytatja az ősidők óta tartó párbeszédet. Akinek pedig a gyomrában éppen nem repdesnek pillangók és a társkeresés komikus és szomorú momentumai is hidegen hagyják, azokat a héten kortárs muráliák várják, sőt lakhatási kérdésekkel kapcsolatos ismereteiket is mélyíthetik.

Hétfőn 19:00-kor nyílik a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ új kiállítása Független objektív – Kortárs finn fotográfia címmel. A hét finn fotós munkáiból összeálló csoportos utazókiállítás első állomásán, Budapesten Finnország függetlenségének 100. évfordulóját ünnepli. A nemzeti identitás közösségformáló ereje és az egyéni függetlenségből származó élmények izgalmas kontrasztot adnak. Létezik-e egészséges egyensúly a függetlenség és a valahova tartozás kettősségében?


Juha Suonpää: Felemelkedés. Mikulás fehér papírral, 2010  Forrás: Capa Központ Facebook

Kedden a Kisteremben Nádler István az 1960-as évek végétől a ‘90-es évek közepéig terjedő időszakban készült munkáiból leshet meg egy feszes válogatást. Olyan, régóta nem látható művek kerülnek ezúttal egymás mellé, amelyeken keresztül Nádler gesztusra és geometriára építő festészete új frissességgel tűnik fel. Must-see!

Nádler István: Homokmadár, 1977, vegyes technika, vászon / mixed media on canvas, 185 x 185 cm   Forrás: Kisterem Facebook

A new school-ra – vagy pont old school-ra? – vágyó kíváncsiak ugyanezen az estén a PINCÉbe menjenek, ahol 19:00-kor nyílik a hazai képzőművészeti muráliákat talán legaktívabban képviselő csoport, a Secco & Fresh KO kiállítása, a Last super - Az utolsó pogácsa. Meggyőző referencia a party hostelek és bowling-pályák kicsinosításában is jártas csapat munkásságát illetően Budapest valószínűleg legzseniálisabb fali tablója a Dob utcai Fekete Kutyába. De a produkciót nem csak azoknak ajánljuk, akik söröztek már a művészeti világ krémjét felvonultató sokalakos szalonbuli-falfestmény alatt.

Szerdán 18:00-kor nyit a Tettek ideje. Lakhatási mozgalmak a 20. században kiállítás a Kassák Múzeumban. A projekt a lakhatásért folytatott küzdelmek történetét tekinti át a huszadik század elejétől egészen a rendszerváltásig. Megoldási kísérletek, praktikák és tanulságok mellett képet kaphatunk az ügy érdekében tenni igyekvő önszerveződő csoportokról is. A bemutató sztártárgya az egyedi készítésű pattogatottkukoricakészítő-gép (!!!), amit a Néprajzi Múzeum kölcsönzött az intézménynek. 

Csütörtökön 18:00-kor startol a Gray Box Project legfrissebb performansza az FKSE Rottenbiller utcai bázisán. Az Air is in the Love című előadás témája nem más, mint a szerelem, a hívószavak pedig: 5 randevú, 1 sms, 1 koktél és 450 ruha. Fontos tudnunk, hogy a nézőszám limitált, az esemény felületén megadott e-mailcímen szükséges regisztrálnunk, hogy biztosan ott lehessünk az ismerkedés, társkeresés és párválasztás szentháromságát tematizáló előadáson.

Ugyanezen az estén 19:00-kor nyílik a PINCE és a TELEP Galéria közreműködésében megvalósuló kiállítás, Bánkúti Gergő Galambszívet örököltem címet viselő anyaga. Az udvarló galamb képe mindannyiunk számára ismerős. Az udvarló galambok verseny-turbékolása sem ismeretlen, de talán kevesen tudtuk, hogy a párok költés idején is együtt maradnak, és ha egyikük elpusztul, akkor a másik fél sokáig úgy tesz, mintha veszteségén keseregne. Érdekes párhuzamok az emberi és állatvilág társas kapcsolatai között – a Gray Box Project előadásának szinte tökéletes folytatásaként.