Ezt nézd! – Erős kezdés

Aktívan indíthatjuk a hetet abban az esetben, hogyha a vastag sálak, sapkák és kabátok biztonságában szívesen indulunk galériás túrára.

 

Hétfőn 17:00-kor Esterházy Marcell tart tárlatvezetést az acb Attachmentben rendezett Farkasvakság című kiállításán. A magyar nyelven zajló vezetésen amellett, hogy találkozhatunk az alkotóval – és akár kérdezhetünk is – első kézből kaphatunk pontosabb információkat a gyásszal és emlékezéssel foglalkozó új munkák hátteréről.


Esterházy Marcell: Farkasvakság   forrás: facebook.com

Szintén hétfőn, de 18:00-kor nyílik új kiállítás a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ Projekt Roomjában. Koronczi Endre: Paratusspiritus manuatum (Háztáji lélekkeltetős) – Széljegyzetek a Ploubuter Parkból címet viselő kiállítása széllel bélelt szabadtéri installációkat dokumentál. A műteremből kilépő művész változatosan szelektált helyszíneken kísérletezett kültéri installációkkal – ezek azonban természetükből adódóan időszakosak és tűnékenyek. A Capában rendezett kiállításon az említett munkák fotó- és videódokumentációit nézhetjük meg.


Koronczi Endre   forrás: capacenter.hu

Mozgalmas hétfő előtt állunk, hiszen 20:00-tól a munkában későn végzők számára is ajánlunk programot. Ebben az időpontban a skålban nyílik fotókiállítás Budapest Brut címmel. Török Ádám tárlatán az ötvenes évektől elterjedt építészeti stílus, a funkcióra és költségcsökkentésre fókuszáló brutalizmus budapesti példáit ismerhetjük meg. Előre megsúgjuk, hogy a helyszínen a képek noteszek és képeslapok formájában is hazavihetőek lesznek majd.

Kedden 17:00-kor Pécsett a Zsolnay Negyed m21 Galériájában nyílik a Derkovits-ösztöndíjasok beszámoló-kiállítása Mélyvíz címmel. Az idén hatvankettedik alkalommal kiosztott képzőművészeti ösztöndíj a fiatal, pályakezdő alkotók egyik legrangosabb elismerése – valamint viszonylagos biztonságot nyújtó financiális háttere. A fiatal művészgeneráció által képviselt irányzatokat és gondolatmeneteket leképező kiállítás látogatói képet kaphatnak arról, hogy milyen irányba halad a hazai kortárs képzőművészet.


Szécsényi-Nagy Lóránd: Pályaív   forrás: facebook.com

Szintén kedd, de már Budapest: 18:00-kor a Deák Erika Galéria nyit évadzáró Alexander Tinei tárlatot Soul on Fire címmel. Az immáron húsz éve Magyarországon élő, nemzetközileg is elismert moldáv művész legutóbb két éve jelentkezett önálló kiállítással. Most legfrissebb, a Z generációra és a szubkulturális közegére összepontosító munkáit szemlézhetjük a kortárs galéria utolsó 2017-es megnyitóján.

Szerdán 18:00-kor a Horizont Galéria is megnyitja utolsó idei kiállítását. Halász András Barlang címet viselő műtárgyegyüttese 2016-os Szemlő-hegyi-barlang látogtásából inspirálódik – a természeti jelenség tökéletes lehetőségként kínálkozott fel arra, hogy a Párizst és New Yorkot is megjárt Halász a világ állapotára reflektáló képeket festhessen.

Csütörtökön újabb művészeti karácsonyi vásár indul. Most kispénteken 18:00-tól a Kisüzemben böngészhetünk printek, pólók, zenei és grafikai kiadványok között. A BPZines, a ZINA, a Vulkán, a PrePost Records és az S*10 szervezésében megvalósuló eseményen a vásárlási lehetőség mellett lesz kiállítás is, ahol elsőként találkozhatunk az említett kiadók gondozásában mostanában megjelent friss anyagokkal.

Szintén csütörtök, de már kiállítás: 19:00-kor a Csili Művelődési Központban nyílik Tóth Márton Emil: Unique Blend című tárlata. A Franko Black által vezetett TIME. SPACE. NOTHING workshop tapasztalataiból építkező anyag a művészi jelenlét fogalmával és az azzal szembe állítható, vágyott, de soha el nem érkező, meddő perfekcionizmussal foglalkozik. A kiállított objektek, a homokozóban ülő figurák, a szobrok mind összefüggésben állnak a meditatív feladatokkal operáló workshop gondolatmenetével.


Tóth Márton Emil

Péntektől a Fészek Művészklub galériájában már látogatható JÓVOLTÁBÓL kiállítás anyaga bővített formában kerül a nagyközönség elé, ugyanis a Forever Young - Artmagazin Kortárs Aukció műtárgyaival kiegészülve tekinthető meg egészen az árverés napjáig. Karácsonyi aukciónkra a magazinhoz kapcsolódó kortárs művészek és tervezők művei közül válogattunk. Eladásukból pedig nemcsak az Artmagazin programjait, de a jövőt is támogatjuk: idei kedvezményezettünk az FKSE.

Pénteken este elsők között nézhetjük meg a Molnár Ani Galéria új bázisát (Bródy Sándor u. 36.), ha ellátogatunk az Issues of Uncertainty című nemzetközi csoportos kiállítás megnyitójára. Az átköltözést ünneplő, többségében közép-kelet európai alkotók – Carlos Aires, Farkas Dénes, Vadim Fishkin, Forgács Péter, Tina Gverović, Radenko Milak & Roman Uranjek, Waliczky Tamás – munkáit bemutató tárlat kurátora a galéria névadója és vezetője, Molnár Annamária. A múlt és a múlthoz fűződő kapcsolat, az identitás keresésének és a vallási szimbólumok használatának bizonytalansága mind olyan témák, amik felmerülnek az új kiállítótérbe költöző galéria 2017-et záró és 2018-at nyitó kiállításán.