Ezt nézd! – Erős csütörtök

Ismét sűrű hetünk lesz, hiszen a beszélgetések és előadások mellett számos kiállítás nyílik Budapesten. A legkülönfélébb témákkal találkozhatunk, többek között: non-profit helyekkel, avantgárd folyóiratokkal és csoportokkal, graffiti visszafestéssel, friss diplomás dizájnerekkel vagy éppen a rítus fogalmával.

Hétfő este a budapesti non-profit kezdeményezéseké a főszerep: 19:00-kor kezdődik egy kerekasztal-beszélgetés a MŰTŐ-ben, ahol a meghívott vendégeket a non-profit helyek működtetése, önszerveződő karakterük és függetlenségük köti össze. A beszélgetés során szóba kerülnek majd a különböző működési stratégiák, valamint a kezdeményezések célja is kiemelt téma lesz a Magyar Dorottya (art quarter budapest), Bérdi Tamás (Hidegszoba studio), Istvánkó Bea (ISBN könyv+galéria), Kovács Kristóf (Telep), Magyari Zsuzsi (PINCE) és Agg Lili (MŰTŐ) részvételével megrendezésre kerülő beszélgetésen.

Egész héten – pontosan október másodikáig – látogatható a Telep galériájában nem olyan régen nyílt Now is Good című kiállítás. A két amerikai művész, Ethan Scott és Casey Bolding kiállítása az idő megélését és az ebben rejlő lehetőségeket tematizálja – mindezt úgy, hogy a munka hátterében közös, a jelen megéléséből fakadó barátságuk története áll.

 


Now is Good, fotó: Ganz Zsuzsa, forrás: facebook.com

Hétfőn 18:00-tól sajátos eseménynek lehetünk szemtanúi a Valyo Part közelében. Biztosan többen is észrevettük már a Valyohoz közel húzódó graffitikkel teleszórt betonfalat – és biztosan többünkben felmerült a gondolat, hogy vajon mi lesz az említett fal sorsa? Hajdu Levente fehérre festette a teljes falszakaszt, hogy aztán ugyanazokat a graffitiket, ugyanarra a helyre, ugyanakkora méretben visszafesse. Ez az Újrafestve.

Kedden 17:00-tól Gimesy Péter művészettörténész és filozófus Francis Bacon kegyetlen színháza című előadásán vehetünk részt a BÁV Apszistermében. Az ingyenes eseményen megtudhatjuk, hogy a 20. század egyik leghíresebb festője hogyan hozott létre egy új és különleges szintézist a figurális és az absztrakt ábrázolási módok ütköztetésével.

Szerdán 18:00-tól startol az On_MOME masters – Kiállítások, vetítések a Bartók Béla úton címet viselő eseménysorozat. A MOME 2018-as mestermunkáira fókuszáló történések  Budán zajlanak majd – lesz négy tematikus kiállítás, egy vetítés és egy rakat pop-up esemény. Ezen az estén érdemes a Zipernowsky Ház felé venni az irányt, ahol az ON_INNOVÁCIÓ címet viselő csoportos kiállítás nyílik majd  – címéhez hűen a jövő felé tekintő diplomamunkák kerülnek bemutatásra.

Szerdán 18:00-kor a Godot Galéria is új kiállítást nyit. Verebics Katalin Jel című egyéni show-ja a jelek, szimbólumok, nyomok megértésével, azok jelentőségével és a kultúrára való befolyásával foglalkozik – pontosabban: az anyajegyek mikrokozmoszával.


Verebics Katalin, forrás: facebook.com

Csütörtökön 17:00-kor a Kassák Múzeumban az avantgárd hálozatokról tart előadást Michał Wenderski. Az egyórás ingyenes eseményen a poznańi Adam Mickiewicz Egyetem munkatársa, a lengyel és holland avantgárd kapcsolatok kutatója a MA, a De Stijl, a Blok, azaz az avantgárd folyóiratok és csoportok nemzetek feletti hálózatáról mesél majd.


forrás: facebook.com

Szintén csütörtökön 18:00-kor a Képzőművészeti Egyetem Stúdió '18 – Szalon / A jövőt végképp eltörölni című kiállítása kapcsán beszélgetős, visszaemlékezős eseményt tartanak a Barcsay Teremben. A Kurátori fordulat a Stúdióban? az Ernst Múzeumban 1996-ban megrendezett, A legkevesebb című kiállítás történetét mesélik el a kurátorok – Babarczy Eszter, Bencsik Barnabás és Beöthy Balázs – részvételével. A beszélgetést Szakács Eszter moderálja.

Kicsit később, 19:00-kor pedig a köz.kemp szakmai-közösségi műhelyének kiállítását is megtekinthetjük a Labor Galériában. Az idei összeállítás a Communitas címet viseli – a kifejezést Victor Turner hozta létre, és olyan közösséget jelöl, amelyet maga a rituális folyamat teremt meg. A tárlaton az alkotótábor legtöbb résztvevője szerepel: Bánfi Brigitta, Bene Zsófia, Csejdy Borka, Donnák János, Fischer Judit, Hitka Lili, Kaincz Orsolya, Kállai M. Kata, Kiss Richárd, Lázár Eszter, Liter Zsófia, Máté Balázs, Nagy Tibor, Navratil Judit, Nyiri Barbara, Salamon Júlia, Szemző Zsófia, Sztrehalet Oxána, Váczi Lilla, Vida Szabolcs és Zalavári András.