Ezt nézd! – Budapest a legvidámabb barakk

Ezen a héten az összművészetek és a történelem jegyében nézhetünk kiállításokat, műterem-vezetést, filmet és dokumentumszínházi előadást is.

 

Szerdán 17:30-tól a Politikatörténeti Alapítvány és Intézet épületében rendeznek beszélgetést a magyar avantgárd politikai vonatkozásairól. A Kassák Lajos avantgárdja és a magyar baloldal című kerekasztalt Csunderlik Péter vezeti és Konok Péter történész, valamint Pacsika Márton kurátor mellett foglal majd helyet. A téma a 20. század eleji Magyarország történelme a képzőművészet tükrében, és fordítva. A Tett, majd a Ma platformszerű szerepével, a nálunk tapasztalt jelenségek európaiságával és a párhuzamként felhozható szovjet avantgárddal kapcsolatos kérdéseinkre kaphatunk választ.

Ugyanezen az estén 19:00-kor a Trapéz Galériában debütál Varga Noémi a londoni Royal College of Art mozgókép szakára készített vizsgafilmje, A legvidámabb barakk. A fentebb említett kerekasztalbeszélgetéshez hasonlóan ez a film is szoros kapcsolatot ápol a történelem feldolgozásával – egy családi történeten keresztül a szocialista múlt hatásáról mesél. A 15 perces ál-dokumentumfilm a Kádár-kori atmoszférát újrateremtve a politika egyéni sorsokra gyakorolt hatását vizsgálja.


Varga Noémi: A legvidámabb barakk, film still   Forrás: Facebook

Csütörtökön 18:00-kor irány a PP Center és a B Z Z Z, azaz a Partizán Műterem és Galéria évadzáró kiállítása. Az összművészeti esemény – festészet, szobrászat, performansz, táncművészet és szociometria – a virtuális klikkesedéssel szembeni közösségben történő inspiratív alkotást képviseli. A műtermi mikrotársadalmat listázó nemzetközi kiállítónévsor a következő: Erdélyi Emese, Florian Lang (AUT), Forgács Péter, Hack Ferenc, Huszti János, Joséphine Vejrich (SWE), Karácsonyi László, Keszeg Nándor, Koszorús Gergely, Lukas Musil (CZE), Marika&Leopard (RUS), Menyhárt Norbert, Molnár Levente, Nagy Zsófia Magdolna, Nemes Anna, Oláh Orsolya, Pap Ramóna, Pintér Gábor, Poroszlai Eszter, Sipos Marica, Stefan Osnowski (GER), Szalay Péter, Tollas Erik, Törteli Lilla, Vági Flóra, Veres Balázs. A felsoroltak legújabb munkáinak szemléje mellett lesz műteremséta és kortárstánc előadás is.

Ugyanígy csütörtök este 18:00-kor kezdődik a Kassák Múzeum Manifesztum! – Izmusok, stratégiák, kapcsolatrendszerek című előadás-sorozatának aktuális darabja. Mélyi József Pandemónium és ditirambus. Német művészeti manifesztumok a hatvanas évek első felében címmel tart előadást. A hatvanas évek eleji nyugatnémet manifesztumok és kiáltványok története mellett a terület korabeli, rendkívül élénk művészeti életét is bemutató előadás a manifesztumok gyakran bonyolult történelmi-társadalmi hátterének felvázolására vállalkozik.

Nagyon úgy tűnik, hogy ezen a héten a csütörtök az elmélet napja: 19.00-től a Knoll Galériában nyílik az Hommage – ideál vagy minta? című kiállítás, amely – mint az a kérdőjelből is látszik – az hommage-gyakorlat, azaz a művészi nagyság előtti nyilvános főhajtás, tisztelgés mai helyzetét firtatja. Résztvevő művészek: Birkás Ákos – Jovánovics György, Noah Fischer – Nemes Csaba, KaszásTamás – Murányi Mózes Márton, Genti Korini, Olivia Mihaltianu, Rudas Klára.
 
Ha pedig Szentendrén ér minket az este és a múltidéző-, múltelemző-vágy, akkor a Ferenczy Múzeum Barcsay Termét üssük be a GPS-ünkbe, mert ott „Az ostromlás a dolgunk” – A betiltott Mozgó Világ (1975–1983) címmel ezúttal a „régi” Mozgó Világ történetét ismerhetjük meg 18 órától. A kiállítás egyfajta tablóként szemlézi a folyóiratban bemutatott jelentős kezdeményezéseket a képzőművészet, a zene, a film, az irodalom és a szociológia területéről. A Mozgó újító, vizuálisan is erős tartalmát a lapban reprodukált műtárgyak, fotók bemutatásával érzékelteti a tárlat, a kiállításra készült interjúk révén pedig megjelennek a kapcsolódó, személyes történetek is.

Szombaton 18:00-kor a Képzőn a Színmű hallgatói újrajátsszák az Elfogadásra javaslom - tragédia 3 vagy 4 felvonásban című dokumentumszínházi előadást. A kurátorszakos hallgatók tavalyi diplomaprojektje a Képzős diplomavédések, a művész- és tanárdiplomák odaítélésének eseményét dolgozza fel. A darab középpontjában a diplomavédés intézményének bevezetése, majd elzárásuk a nyilvánosság elől, a művészet taníthatóságának kérdése és a diákok összefogása áll.



Csakoda-meghívó   Forrás: Facebook

Az esemény egy üllői programmal konkurál: A Csakoda művészcsoport Zenés tombolaestjével. A Katalizátor projekt keretén belül a Csakoda augusztusban terepszemlén járt Üllőn, amely során a helyi kulturális élet legfőbb spotjait vette sorra. Ellátogatott a Kiss Sándor Művelődési Házba, a Vargha Gyula Városi Könyvtárba, a Városházára és végül a Helytörténeti Gyűjteménybe, ahol a 20-as, 30-as évekbeli helyi önképzőkörök által szervezett zenés-táncos estekkel egybekötött művészeti programokról készült dokumentációk, plakátok, meghívók keltették fel az érdeklődésüket.

A helyszíni inspirációk alapján összeállított Csakoda-program a következő:
18.00 DJ Suhaid
19.00 Kadlott Karcsi
20.00 Képzőművészeti tombolahúzás
21.00 Brékcsokkersz Mulatós Duó (Bahama és Suhaid)

Helyszín: Kiss Sándor Művelődési Ház, Üllő.