12-es kapucsengő projekt

A Magyar Képzőművészeti Egyetem Képzőművészet-elmélet Tanszék MA elsőéves hallgatóinak projektje.

 

 

12-es kapucsengő
Kiállítás és eseménysorozat egy lakásgaléria tereiben

Az események 2016. december 13. és 17. között kerülnek megrendezésre, minden nap 18 órai kezdettel. Csütörtökön zárva.
helyszín: 115-106 Galéria /1137 Budapest, Katona J. u. 27. III./1./
finisszázs: 2016. december 17. 18 órától

Lakásgaléria
Főnév. Kiállítások és művészeti események megrendezésére használt hely, különböző szellemi közösségek találkozópontjaként is funkcionáló (magán) tér. Eredeti rendeltetését tekintve lakhatási célt szolgáló összefüggő helyiségcsoport. Népszerűsége az 1970-80-as évekre tehető Magyarországon, napjainkban ismét elterjedt intézményi modell. (F.Sz.)

Hogyan lehet újjáéleszteni, új tartalmakkal bővíteni az egykor a második nyilvánosság működését biztosító privát tereket?
A lakásgalériák hazai előzményeinek áttekintése során olyan hívószavak rajzolódtak ki, amelyek végül a koncepciónk részévé is váltak: személyes tér és nyilvános tér, atmoszféra, szellemi műhely, network, személyes emlékezet.
Képzőművészet-elmélet szakos hallgatóként abból a kérdésből indultunk ki, hogy jelenthet-e közösségformáló tényezőt a művészek számára az, hogy Doktori Iskolába járnak, és hogyan inspirálja ez az intézményi keret egyéni vagy együttműködésen alapuló munkáikat.  Olyan műveket, elképzeléseket kerestünk, amelyek integrálhatóak egy olyan térbe, ahol a munka személyes jellege nem vész el, de a privát helyszínekhez, független intézményi kísérletekhez kapcsolódó diskurzus részévé válhatnak.
A 12-es kapucsengő című projektben a Magyar Képzőművészeti Egyetem és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem doktori hallgatóit kértük fel arra, hogy a 115-106 lakásgaléria helyszínére adaptálva mutassák be kutatási témájukat, vagy értelmezzék újra egyik korábbi munkájukat.

Az eseménysorozat zárónapja egyszerre funkcionál finisszázsként és kiállításmegnyitóként is, mivel a hét programjainak mementói és az eseményekről készült felvételek az utolsó napon jelennek meg együtt a kiállított művekkel a lakásban.

résztvevő művészek:
Cserne Klára, Esterházy Marcell, Lakner Antal, Pálinkás Bence György és Kelemen Kristóf, Pettendi Szabó Péter, VirágJudit Galeri, Jochan Wundertracht

szervezők:
Balázs Barnabás, Csóka Heléna, Feigl Fruzsina, Kollár Dalma Eszter, Lépold Zsanett, Marton Zita, Szörényi Péter, Vojnits-Purcsár Vító

témavezető: Lázár Eszter

arculat: Farkas Anna, anagraphic.hu

dokumentáció: Kovács Gyula András, Szűcs Anda

külön köszönet: Timár Katalin

A projekt a Kiállításrendezési gyakorlat szeminárium keretében valósul meg.

RÉSZLETES PROGRAM:
Az egyes eseményeken való részvétel a korlátozott férőhelyek miatt regisztrációhoz kötött!
Regisztrálni a [email protected] címen lehet.

kedd: Cserne Klára: Nyelv és Lélek - színházi felolvasás a beszélt nyelv és a magyar lélek kapcsolatáról (https://www.facebook.com/events/674153266098266/)
szerda: Kelemen Kristóf és Pálinkás Bence György: Borkóstolással egybekötött tehetséggondozás (https://www.facebook.com/events/686075254888433/)
péntek: Pettendi Szabó Péter és Esterházy Marcell: Post-truth - beszélgetés a jelenkori valóság fogalmunkról; illetve bemutatásra kerülnek Jochan Wundertracht budapesti, új SCA művei (https://www.facebook.com/events/970119149799581/)
szombat: VirágJudit Galeri: Házibuli (https://www.facebook.com/events/1221816437874961/)