Projektbemutató, beszélgetés, gazdafilm-vetítés Antje Schiffers képzőművésszel az Aurórában

"Egy festményt ajánlok a gazdáknak, amit a gazdaságukról készítek. A nagynénémnek volt egy ilyen képe. Azt mesélte, hogy a második világháború után készült, amikor csak a gazdáknak volt mit enniük, ezért vonzó üzleti partnerek voltak a művészek számára. A festményért cserébe arra kérem a gazdákat, hogy készítsenek egy filmet, amiben bemutatják a gazdaságukat és kommentálják a mindennapos munkát." Antje Schiffers

SZERETEK GAZDA LENNI, AZ IS SZERETNÉK MARADNI

Projektbemutató, beszélgetés, gazdafilm-vetítés Antje Schiffers képzőművésszel (Berlin) és Erdődi Katalin kurátorral
Angol nyelven, igény szerint magyar tolmácsolással

2017. október 4. (szerda) 18h, Auróra (1084 Budapest, Auróra utca 11.)
 
Antje Schiffers berlini képzőművész és Erdődi Katalin kurátor beszámolnak a 2017. júliusában elindított Szeretek gazda lenni, az is szeretnék maradni c. művészeti kezdeményezésükről, melynek keretében három különböző régióban és mezőgazdasági területen dolgozó gazdával működnek együtt. 
Sallai Jánosnál a békési Nagykamaráson a dinnyeszezon csúcsán jártak és a földektől a budapesti nagybani piacig követték a dinnye útját. Kovács Orsolyánál Körösszegapátiban a libaelőnevelés nagy szakértelmet és gondosságot igénylő munkájába kaptak betekintést, és libahajtásban is résztvettek. Szekszárdon a borászattal foglalkozó Sárosdi családdal a szőlőszüret utolsó hajráját szeptember 28. és október 4. között tapasztalták meg.
 
A magyarországi tapasztalatok mellett Antje Schiffers a 2000 óta futó, és azóta több mint tíz európai és afrikai országot megjárt „Szeretek gazda lenni, az is szeretnék maradni” c. projektről és művészeti praxisáról is beszél, melyben elsősorban vidéki térségekkel és témákkal, az ott élők mindennapos életével foglalkozik. 
A projektbemutató részeként a korábbi, más országokban készült „gazdafilmekből” egy válogatást (angol nyelven vagy felirattal) is vetítenek. 
 
A kiválasztott gazdákkal az együttműködés alapelve a barter: míg Antje Schiffers egy-egy festményt készít számukra a gazdaságukról, ők a mindennapos életükről és munkájukról forgatnak filmet a művész számára. A projekt egyrészt a (kortárs) művészethez fűződő elvárásokra és elképzelésekre kérdez rá; másfelől, a gazdák hétköznapi valóságát hivatott bemutatni. Így a közösen eltöltött hét eredményeképpen születő munkák nemcsak különböző élethelyzetekbe, kihívásokba és nehézségekbe engednek betekintést, hanem a gazdák vágyait, félelmeit és projekcióit is érzékenyen mutatják be.
 
 
A projektbemutató az Aurórában egy hosszabb távú, komplexebb együttműködés része, amely során a Ludwig Múzeum nemzetközi CAPP programjának (Collaborative Arts Partnership Programme) keretében, a művész-kurátor páros a magyar mezőgazdaság, és ezen belül is a gazdák helyzetét kutatja együttműködés-alapú művészeti eszközökkel, illetve az alulról jövő, közösségi tudástermelés és közvetítés stratégiáival foglalkozik. 
Ingyenes program, angol nyelven, igény szerint magyar tolmácsolással.

A „Szeretek gazda lenni, az is szeretnék maradni” projektről bővebb információ itt olvasható.
A kezdeményezés a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum nemzetközi CAPP projektjének részeként valósul meg, amely a közösségi együttműködésen alapuló művészeti munkákat támogatja. 
Támogatók: Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum CAPP Művészeti Együttműködés Programja, Kreatív Európa Program - Európai Unió, Nemzeti Kulturális Alap, Erste Alapítvány, ifa - Institut für Auslandsbeziehungen.