Jövő héten kezdődik a 10. Budapesti Építészeti Filmnapok

Március 8-án a Jane Polgár – Csata a városért című nyitófilmmel indul és március 11-ig tart a 10. Budapesti Építészeti Filmnapok a Toldi moziban. A fesztivál célja, hogy kölcsönhatásban éljen Budapesttel, reflektáljon a város átalakulására: éppen ezért az idei filmválogatás középpontjában is olyan filmek állnak, melyek az átélt változásokat helyezik új megvilágításba vagy nemzetközi kontextusba. A nyitófilm egy felrázó, inspiráló, és több mint aktuális dokumentumfilm Jane Jacobs harcáról New Yorkért és az élhető modern nagyvárosokért. A Jane Jacobs és Robert Moses gigászi küzdelmeit felelevenítő film a városhoz való jog 20. századi történetére fókuszál.

A Sztárépítész elmék blokk filmjeiben két világhírű építész géniusz munkamódszerébe és mindennapjaiba nyerhetünk betekintést. A holland sztárépítész, Rem Koolhaas életművét fia kameráján keresztül követhetjük nyomon. Tomas Koolhaas édesapja filozófiáját igazán személyes és közvetlen nézőpontból dokumentálja. A BIG Time című dokumentumfilm Bjarke Ingels sztárépítészt követi hat éven át miközben két eddigi legnagyobb projektjét igyekszik megvalósítani: a New York-i W57 felhőkarcolót és a 2 World Trade Center névre hallgató toronyházat.


REM (2016) Forrás: A Budapesti Építészeti Filmnapok jóvoltából

Szinte sehol sem mérhető le annyira a gazdasági átalakulások hatása, mint az épített környezeten.  A zsákmányul ejtett város blokk filmjei nagyvárosok egymáshoz igen hasonló sorsfordulatait mutatják be; miközben egyes területek elvesztik gazdasági és politikai súlyukat és turistalátványossággá fokozódnak le, mások rövid idő alatt a befektetések és az ingatlanspekuláció célpontjaivá válnak. A blokk címadó filmje A zsákmányul ejtett város első kézből szerzett tapasztalat a feje tetejére állt Berlinről; a lakbérek az egekben, kerületek alakulnak át rohamosan, tömegek kényszerülnek elhagyni a német főváros belső kerületeit. A rendező négy éven át ingatlanügynökökkel és befektetőkkel forgatott és készített interjút, miközben kamerája az elszabaduló helyzettel megküzdő lakosok drámáját is rögzítette. A blokk további filmjei többek között a Bukarest közepén lévő Matache városrész lerombolását követik nyomon, az Álombirodalom a kínai álom krónikája, bennfentes és a kívülálló nézőpont is egyben az emberiség történetének legnagyobb építőipari bummjáról, a Velence-szindróma pedig bemutatja mi maradt a velencei életből: elhagyott városnegyedek, kiürült városszerkezet, turistákat kiszolgáló iparágak szubkultúrája.


Matache – Berzei-Buzești (2016) Forrás: A Budapesti Építészeti Filmnapok jóvoltából

A Residents for Presidents! blokk filmjeiben vállalkozó kedvű, önjelölt városfejlesztő-lakóktól meríthetünk inspirációt.  Miközben egyes lakók önvédelmi közösségekbe szerveződnek, mások üres területeket foglalnak el vagy vásárolnak meg, és alakítanak újszerű lakóközösségekké. Igazi sikertörténet például Ada Colau története, az Adát polgármesternek! című film hőséé, aki egy kilakoltatás ellen küzdő aktivistából egy év alatt Barcelona polgármestere lett.


Jane polgár – Csata a városért (2017) Forrás: A Budapesti Építészeti Filmnapok jóvoltából

A magasban dolgoznak! blokk filmes esszéi az építőmunkások világába engednek bepillantást. A cement íze című filmben a rendező azokra a szír építőmunkásokra fókuszál, akik a libanoni polgárháború romjain tornyosuló felhőkarcolókat építik, miközben a Szíriából érkező hírek kísértik őket. Az Amit mi alkottunk gyönyörű fekete-fehér film egy francia építkezés mindennapjairól; a nagyszabású építészeti projekt úgy áll össze, akár egy gigászi színházi produkció. Az építés eddig soha nem látott titkai. Hidegháborús ütközések blokk: felemelő, vicces és veszélyesen szórakoztató történetek egyenesen a hidegháború éveiből. A sokak által lenézett gigantikus lakótömbök iránti nosztalgia, mára üresen álló városi-léptékű modernista  szállodák, semmiből felhúzott gyárváros, modernista építészet egyedülálló emlékei, melyek a mai napig itt vannak velünk. Furcsa, őrült, vicces, szerethető, egyben nagyon is ismerős, önreflexív sztorik szomszédainkról. A novgorodi űrhajó. Bloki. Togliatti(grád).


Megastruktúrák (2016) Forrás: A Budapesti Építészeti Filmnapok jóvoltából

 

Teljes program: http://filmnapok.kek.org.hu/program/

Katalógus: https://issuu.com/kekfoundation/docs/catalogue_10_bafd

10. Budapesti Építészeti Filmnapok

Időpont: 2018. március 8-11.

Helyszín: Toldi Mozi (1054 Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.
)

full_005597.jpg
A város építőanyagai – megnyitóbeszéd

Ezen a kiállításon gondolkodva eszembe jutott a néhány évvel ezelőtt a Műcsarnokban rendezett Egy város entrópiája című kiállítás. Nem is annyira a vizuális párhuzamosságok miatt, hiszen az egy videóművészeti kiállítás volt, itt pedig túlnyomórészt objekteket, tárgyegyütteseket láthatunk. De a műcsarnokbeli tárlat az elmúlt évek legnagyobb szabású, A város építőanyagaihoz hasonló tematikájú kiállítás volt, mely az entrópia hívószavára épített.

full_005719.png
Kényelmetlen építészet

Az épített környezet által teremtett kényelmi állapottal és ennek folyamatos megkérdőjelezésével foglalkozik az au műhely (angolul: architecture uncomfortable workshop). A nevükben jelen lévő „kényelmetlen építészet” kifejezés nem véletlen. A budapesti építészekből álló tervezőcsapat szerint az épített környezetnek nem feltétlenül az emberi komfortérzést kell növelnie.