Ezt nézd! – A megértés és megismerés hete

A héten már érezhetjük a hamarosan sokakat beszippantó szeptemberi kortárs képzőművészeti programörvény előszelét: lesz megnyitó „nagy intézményben”, különleges helyszínen és kereskedelmi galériában is.

Hétfő 18.00-kor Martinkó Márk Mesterséges zöld című kiállítása nyílik a Capa Központ Project Room termében. Az ember és természet mostanság megromlott viszonyát körüljáró anyag képei a valóság és a valótlan határán lebegnek. A valós és megrendezett tereket ábrázoló munkákon élő és mesterségesen előállított növények keverednek. A kiállításon bemutatott sorozatával Martinkó azt a kérdést feszegeti, hogy az ember a „terjeszkedése” során vajon mennyi teret hagy a természetnek.

Martinkó Márk: Mesterséges zöld, No.15., 2017.   Forrás: Capa Központ

Kedd este 18.00-kor rendhagyó helyszínen nyílik kortárs csoportos kiállítás. A Somogyi Béla utca 8. szám alatt található Falafel Sziget nevű bisztróban Bruno Baptistelli, Ember Sári, Keresztesi Botond, Keresztes Zsófia, Jiří Pitrmuc, Romhány Veronika és Adéla Waldhauserová munkáit nézhetjük meg. A Közel-Kelet ízeit felvonultató étkezdében most egészen október elejéig kortárs képzőművészek helyspecifikus, a kulturális sztereotípiákat kritizáló munkáit nézhetjük falatozás közben. Egy falafelnyi idő elég lehet egy ilyen eszmefuttatásra? Szinte biztos, hogy nem. A párbeszéd azonban elindulhat.

Szerdán a Platán Galériában nyílik Simon Péter Bence kiállítása BETŰ-FORMA TÖREDÉKEK címmel. A kép és betű kapcsolódási pontjait vizsgáló anyag szövegszerű képekből és betű-analízisek végeredményeképpen születő betű-struktúrákból épül fel. A lengyel konkrét költészet képviselője, Stanisław Dróżdż munkáira támaszkodó friss anyag összemossa az irodalom, a képzőművészet és a design határait.

Szeptember 1-jén, pénteken 19.00-kor Megyik János legújabb acélképeivel nyit a VILTIN Galéria. A 78 éves művész kutatói-alkotói munkásságát a táblakép struktúrájának modellezése, a transzformáció, a rajz szeretete, a forma és az anyag által inspirált állapot rögzítése jellemzi. Akár Paolo Uccello, akár Leonardo táblaképeinek szerkezetét analizálja, Megyik a projektív geometria elvei szerint értelmezett rajzai alapján készíti térkonstrukcióit. Acélból vágott képei egyszerre sűrítik „rajzukban” egy modell képét és a projektív geometriai szerkesztés tovább folytatása révén, a kirajzolódó kép üres helyét.

Másnap, 2-án nagyon zsúfolt lesz az évadnyitás: kezdődik az egész 17.00-tól a régi Haggenmacher sörgyár épületében, ahol ma működő, művészeti tevékenységet végző csoportokat ismerhetünk meg. A szombati program keretében az egyik főkolompos, az art quarter budapest és az Everybody Needs Art közös kortárs képzőművészeti kiállításának megnyitóján is részt vehetünk az AQB Project Space-ben. A Splash, azaz Csobbanás című csoportos Brückner János, Csató József, Fukui Yusuke, Erdélyi Gábor, Horváth Tibor, Keresztes Zsófia, Siedentopf Max, Szombat Éva és Vékony Dorottya olyan munkáit prezentálja, amelyeken szerepet kap a víz – vagy bármilyen más, tetszőleges folyadék. Az AQB műteremházon kívül az épületben található a L Art Open Studios - LAOS és a frissen nyitott West Werk Studió is. A LAOS kiállítóterében 17:00-kor Hermann Zsófia kiállítás nyílik, míg a West Werk Stúdiót Erhardt Kornél Első vágás című fotókiállítása képviseli majd. Aki hamar hazaszaladna a külvárosi helyszínről, annak megsúgjuk: 19.00 és 21.00 között Mátrai Erik-fényinstalláció nézhető az AQB udvarán, majd 20.30-tól FOR. DJ set startol ugyanitt.

Horváth R. Gideon munkája   Forrás: Labor Facebook

Szombaton 18.00-kor Vista címmel nyílik Horváth R. Gideon kiállítás a  Képíró utcai Laborban. A tárlaton bemutatott alkotások azzal a kérdéssel foglalkoznak, hogy a szabad szemmel nem látható látványt bemutató képek segítséget nyújthatnak-e a körülöttünk lévő, összetett világ megismerésében és megértésében. Infravörös felvételeket látunk, amelyek a látkép számunkra elérhetetlen valóságát mutatják meg. A szabad szemmel hozzáférhetetlen látvány hozzásegíthet ahhoz, hogy új pozíciót találjunk. A kérdés már csak az, hogy mi magunk el tudjuk-e hagyni a saját percepciónk határai közti „fogság” állapotát, és hogy aztán fel tudjuk-e fogni, mi történik az érzékelhetőn kívül eső valóságokban.