Ezt nézd! – Tavasz

A héten vitathatatlanul megkezdődik a tavasz – nemcsak az időjárás szép, hanem több, az év ezen szakára jellemző kulturális fesztivál és programsorozat is aktívan elindult. Mi pedig alig tudunk válogatni a napról napra felbukkanó és jobbnál jobb programok közül.

 

Kedden este nyílik a Tíz csapás című kiállítás a 2B Galériában. Böröcz András, Csató Csenge, Kemény György, Moravszki Kata, Pál Tamás, Rácmolnár Sándor, Roskó Gábor és Wechter Ákos kiállított munkái a Mózes II. könyvéből ismert isteni tíz csapást dolgozzák fel. A kiállítás ahhoz a három éve tartó és Pészachoz kapcsolódó kiállítás-sorozathoz csatlakozik, amely a galériában újra és újra megvalósul.

Szintén kedden, 19:00-kor nyílik Kuzma Eszter Júlia kiállítása Virtual Nature címmel az Epreskertben. A fraktálok jelenségéből inspirálódó anyag a hologramokat állítja párhuzamba világunk fraktáltermészetével, hiszen tulajdonságaik hasonlóak: az apró összetevőkbenbenne rejlik a nagy egység minden eleme, azaz a hologram szinte minden egyes pontja tárolja a kép minden egyes pontjának információját. Hogyan is értelmezhető a növényi természet fraktáljainak és a hologram ember által kreált jelenségének párhuzama? A kiállításon kiderül.


Kuzma Eszter   forrás: facebook.com

Szerdán 19:00-kor új kiállítást nyit a K.A.S. Galéria. Regős Benedek White Balance című show-ján bemutatott munkái a reprodukciós fényképezés fontos aspektusaira reflektálnak. Művészettörténeti tudásunk, az épületek, szobrok, festmények, amelyeket ismerünk és fel tudunk idézni, nem személyes találkozások nyomán kerültek emlékezetünkbe. A legtöbbet fényképeken keresztül pillantottuk meg először. Könnyedén állíthatjuk, hogy művészettörténeti ismereteinknek csak kis része épül személyes tapasztalatokra, ebből pedig hamar levonhatjuk a következtetést: a fotó szerepe művészettörténeti tudásunk elsajátításában is kulcsfontosságú.


forrás: facebook.com

Csütörtökön este újabb nagykiállítás nyílik a Ludwig Múzeumban az ukrajnai Zenko Foundationnel közös szervezésben. A június közepéig látogatható Permanens Forradalom. Mai ukrán képzőművészet kiállítóinak névsora népes – APL315, Piotr Armianovski, Sergey Bratkov, Anatoly Belov, Alexander Chekmenev, David Chichkan, Mitya Churikov, Zhanna Kadyrova, Gleb Katchuk and Olga Kashimbekova, Alevtina Kakhidze, Borys Kashapov, Alina Kleytman, Taras Kovach, Daria Koltsova, Maria Kulikovska, Yuri Leiderman and Igor Chatskin, Mykola Matsenko, Boris Mikhailov, Roman Minin, Roman Mikhaylov, Natsprom (Oleg Tistol and Mykola Matsenko), Yevgen Nikiforov, Open Group, Sergiy Petlyuk, Igor Petrof, Oleksiy Radinsky, Vlada Ralko, Stepan Riabchenko, Alexander Roytburd, Oleksiy Sai, Arsen Savadov, Nikita Shalenny, Szuper Gallery (Susanne Clausen and Pavlo Kerestey), Vasyl Tsagolov, Vova Vorotniov, Stas Volyazlovsky és Artem Volokitin –, ez azonban nem meglepő, hiszen a kiállítás az ukrán kortárs képzőművészet első igazán nagy magyarországi csoportos bemutatási és bemutatkozási lehetősége. A tárlaton megfigyelhetjük, milyen kapcsolatot ápolnak az országban zajló politikai történések és társadalmi folyamatok a képzőművészeti alkotások nyelvezetével, és arra is felfigyelhetünk, hogyan segíthet a képzőművészet az adott szituációk értelmezésében.

Ugyanezen az estén visszanézhetünk a Képzőművészeti Egyetemre, ahol 18:00-kor a Feszty Házban Térfél címmel nyílik kiállítás. A 18:00-kor kezdődő képzős megnyitó után érdemes átsétálni a MAMŰ Pincébe is, hiszen 19:00-kor egy második megnyitóval ott folytatódik az esemény. A párhuzamos helyszíneken zajló és egyetemi hallgatók munkáit bemutató eventeket azoknak ajánljuk, akik kifejezetten érdeklődnek a helyspeficikus, szobrászati eszközökből építkező installációk iránt.


Térfél   forrás: facebook.com

Pénteken 18:00-kor nyílik a Csöndesen – A Budapesti FotóFesztivál kiállítása a Kiscelli Múzeumban. Az open call alapú tárlat hívó gondolatai a szubjektum és a portré műfajai voltak, a kurátorok arra voltak kíváncsiak, hogy a beérkezett pályamunkák alkotói hogyan használják az adott műfajt. Az open call természetének köszönhetően a kiállítók között találunk ismerősen csengő neveket, azonban olyanokat is, akik nem állítanak ki rendszeresen budapesti intézményekben.

Pénteken este 19:00-kor az ISBN könyv+galéria is új kiállítást nyit Paranormális régészet - fejezetek a sárga újságírásról címmel. A nemzetközi válogatás a 19. századból származó és az etikátlan, tényeket mellőző botrány újságírással azonosítható yellow journalism fogalmával foglalkozik. Mégpedig úgy, hogy a kiállítók – Fátyol Viola, Sebastian Komacek, Dionýz Troskó, Jozef Vanco – itt látható munkái a félretájékoztatás egy-egy lehetőségét mutatják be.


Paranormális régészet   forrás: facebook.com

 

Nyitókép: Nikita Shalenny: Black Siberia installáció (2016), forrás: Ludwig Múzeum