Ezt nézd! - A GWB és a Száguldó Riporter hete

Mucsi Emese és Szilágyi Róza Tekla

Szóval, ahogy pár napja írtuk, a héten igazán berobban az őszi kulturális szezon: hétközben megnyitók garmadája lesz, hétvégén pedig minden szem a kortárs budapesti galériákra szegeződik, hiszen péntektől vasárnapig tart az idei Gallery Weekend Budapest. Mi sem leszünk restek, ezalatt Bubira pattanunk, hogy Száguldó Riporterjeink a lehető legtöbb helyszínről be tudjanak csekkolni.

Kedden 18:00-kor nyílik a Horizont Galériában Klára Hosendlova és Igor Hosnedl kiállítása, a Red Riding Hood. Az egyetemes művészeti kánon egy fontos alakja – Josef Hoffmann – és a művészek az ő életútja szűrőjén keresztül kalauzolnak el minket az egykori Osztrák-Magyar Monarchia helyszíneire. Múlt és jelen találkozása, a két idősík közötti kapocs pedig nem más, mint a vörös posztókapucnis mesebeli Piroska figurája. Hogyan integrálható a hoffmanni vonalvezetés és örökség a kortárs képzőművészetbe? A fiatal prágai képzőművész-páros megmutatja nekünk a Horizont szezonnyitó kiállításán.

Szerdán délután irány az Új Budapest Galéria és a szeptember 18-ig látogatható Nagyítások -  1963. című kiállítás tárlatvezetési sorozatának eheti programja. Hiszen nem más, mint maga a kurátor – Mélyi József - kalauzolja az érdeklődőket a 14:00-kor kezdődő tárlatvezetésen.


Nagyítások - 1963.   fotó: Juhász G. Tamás

Miután megismerkedtünk Jancsó 1963-as Oldás és kötés című filmjével és korával, a múltból rántsuk vissza magunkat a jelenbe, és 18:00-kor látogassunk el a FKSE főhadiszállására, ahol az idei Gallery by Night keretein belül Mentés másként címmel szemezgethetünk az FKSE régi és újabb kiadványai közül. Stúdió-évkönyvek, zine-ok, photobookok, ezen az estén debütáló könyvtár, ingyenesen elvihető kiadványok. Ha mindez nem lenne elég, a könyvtárral  szomszédos 2-es műteremben ezen az estén 19:00-kor nyílik CENSOR ME, PLEASE című kiállítás.

Csütörtökön indul a tranzit.hu őszi beszélgetés-sorozata, amely havi egy alkalommal tervez a szolidaritás támakörével, annak hazai aktivista vonatkozásaival foglalkozni. A Kihívások és korlátok címen futó első felvonás a Király utcai tranzit irodában látogatható A művészi szolidaritás hálózatai. Történetek és kísértetek a „Nemzetközi kiállítás Palesztináért”, 1978 nyomában című kiállítás záróeseménye. 17:00-tól László Zsuzsa tart tárlatvezetést, majd 18:00-tól Konok Péter, László Zsuzsa, Rövid Márton Takács Erzsébet és Hegyi Dóra beszélgetnek a szolidaritás szükségességéről.

Ha szívesebben beszélgetnénk konkrét műtárgyakról, 18 órától vár minket az Art+Text Budapest A hónap műtárgya című sorozatának harmadik eseménye. Itt Méhes László Kartoték című alkotásáról a diszkurzivitás jegyében Beke László és Hajdu István cserél eszmét.

A beszélgetések után irány az acb Galéria tripla megnyitója. Az anyagaléria-térben Halász Károly Magasles című sorozatára fókuszáló válogatás kerül bemutatásra, az egy sarokkal arréb található acb Attachmentben a többek között lego-munkáiról ismert Felsmann István Kötött pályák című kiállítása nyílik, míg a neoavantgárd örökséggel foglalkozó acb NA-ban Vető János archívumából láthatunk egy kisebb szelekciót Virrasztás címmel.


Vető János   forrás: facebook.com

Az megújított Inda Galéria őszi évadát Csáky Marianne, Eperjesi Ágnes és Agnieszka Grodzińska közös kiállítása, a Térfeszítés nyitja csütörtökön este hatkor. A személyes tér és személyes lét határairól és azok feszegetéséről beszélő kiállított anyagban fotogramok, kollázsok, talált fényképek, videomunkák és objektek köszönnek vissza. A galéria három termében végigvonuló kiállítás három logikai állomáson keresztül vezeti végig a látogatót a kísérletezésektől szétfeszülő térben.
 
Szombaton indul a Gallery Weekend Budapest 2016, mi pedig újra leporoljuk Száguldó Riporter rovatunkat, saját vagy közbringákat kapunk elő, hogy cikázhassunk a szinte felsorolhatatlanul sok galériás program között. 19:00-kor, már a GWB keretein belül nyílik a Nemzet korszaka című nemzetközi „csoportos” a budapesti Knoll Galériában. A nemzet és nacionalizmus ideológiai hátteréhez kapcsolódó kérdéseket feszegető anyag bemutatja, hogy a kortárs képzőművészet sok esetben járul hozzá a témában felvetődő kérdések feldolgozásához. Sőt, szombaton 13:00-tól mi is többet tudhatunk meg a témáról, hiszen Hans Knoll tart tárlatvezetést a kiállításon a GWB kísérőprogramjaként! A szombati Knoll Galériás tárlatvezetés előtt azonban érdemes ellátogatnunk a Várfok Galéria Projekt roomjába, ahol 11:00-kor nyílik Kazi Roland: Kicsiny falum című kiállítása. Kazi a vidéki környezet modern köntösbe bújtatásával kísérletezik, önreflektív módon. A fiatal médiadesigner kiállítása az identitáskeresés egyéni útját és az esetleges hazatérés dilemmáját tárja az érdeklődők elé.

Azoknak, akik vasárnap is szívesen elmerülnének a budapesti kortárs képzőművészeti életben, Kokesch Ádám tárlatvezetését ajánljuk 17:00-tól a szintén a héten nyílt White Flag című kiállításán, a Kisterem Galériában.

A száguldás támogatója a
   


♡ BUBI LOVES ART ♡