Ezt nézd! – Sokoldalú Budapest

Ez a hét is tartalmas programokat kínál: a Csongrádi Művésztelepen előadásokat hallgathatunk, Budapesten pedig számos kiállítás nyílik fotó- és képzőművészek munkáiból. Az olvasás szerelmeseinek esszékötet-bemutatót ajánlunk, vagy a Design Hétnek köszönhetően nézhetünk kortárs ékszer- és tárgytervezői alkotásokat is.

Hétfő 17:00-kor startol a független képzőművészeti tanszék 2k18.5 kortárs képzőművészeti kurzusa. A Csongrádi Művésztelep helyszínén tartott, egész estés eseményen Menesi Attila: Marcel komor (remix-mix), Csatlós Judit: Cselekvő tipográfia és Gruppo Tökmag, azaz Budha Tamás – Tábori András: Téglavésések és sírkőfeliratok című előadásait hallgathatjuk meg, majd szabadon netwörkölhetünk. Az összejövetel nem ér véget az estével, hiszen másnap délelőtt 10:00-tól 13:00-ig a helyszínen párhuzamos aktivitások zajlanak majd az előző napi előadások alapján.

Kedden 18:00-kor a PINCE kiállítóterében nyílik Bilak Krystyna és Biró Dávid MAKING SENSE című kiállítása. Mi a fotográfia viszonya a valósághoz és a másolás kérdésköréhez? Lehet-e protézis a fotográfia, és ha igen, ez hogyan működik a tárlaton szereplő alkotók esetében? A kiállított anyag megadhatja a választ előbbi kérdéseinkre, irány a PINCE.


Krystyna Bilak   forrás: paper.journal.com

Kedden este 20:00-kor kezdődő eseménnyel zár a Kende utcai Manus manum quatit című kiállítás. A kéz kezet ráz mondást idéző című Varju Tóth Balázs-kiállítás az egyik legősibb, ugyanakkor leghétköznapibb gesztus jelentésrétegeit fejti fel. Hány emberrel fogtunk kezet és miért? Érdekes módon igen kevésszer emlékszünk ennek részleteire – pedig a kézfogás általában két érdek találkozását pecsételi meg.

Szerdán 17:00-kor egy beszélgetésen debütál György Péter esszékötete, a Faustus Afrikában. A Magvető Caféban zajló eseményen a szerzővel és Havasréti Józseffel Szegő János beszélget. György Péter új esszékötetében a hidegháborús években létrejött művészeti világ összeomlását veszi szemügyre, emellett a képzőművészettől független esettanulmányokon keresztül mutatja be az azokkal egykor párhuzamosan létezett kulturális szerződések működését.


A könyv borítója   forrás: facebook.com

Csütörtökön este a Kende utca 1-ben nyílik a Re.view címet viselő csoportos kiállítás, amelynek kiállító alkotói mind a fotográfia eszközeit felhasználva járják körbe a fotót mint médiumot övező problémákat. A kiállító alkotók – Borsos Mátyás, Déry Ágoston, Kiss Richárd, Lázár Dóra, Pekár Áron, Szabó Zsófia és Vida Szabolcs – azt a kérdést is felteszik, hogy hogyan befolyásolja a valóság érzékelését a fotó médiuma?

Pénteken 18.00-kor az idei Design Hét Budapest keretein belül debütál a Galaxy trio második közös projektje, azaz Szilágyi Sapi, Silling Zsófi és Kövér Dóra Rea ékszer- és tárgytervezők kiállítása a Bródy Sándor utcai Bodryban. Az idei bemutató választott témája pedig nem más, mint a női triók.

 

Nyitókép:
Gruppo Tökmag: benetton_commodore 64_ fiat¬_volkswagen_barkas_mercedes
Forrás: facebook.com