Ezt nézd! - Jó idő és zárt terek

A májusi jó időben komoly kulturális ajánlatokra van szükség ahhoz, hogy a napsütés és természet helyett épített környezetben, pontosabban kiállítóterekben korzózzunk. Heti ajánlónkba ezért négy kiállításmegnyitó mellé egy szabadtéri aktualitást is becsempésztünk. Így nem érheti szó a ház elejét...

Aki őszintén érdeklődik a kortárs művészet iránt, annak szinte kötelező a kedden 18:30-kor nyíló AURA EXOTIC című kiállítás, ahol a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakának „Gaál osztálya” mutatkozik be. Pályakezdő művészek és friss alkotások: a Horánszky utcán a képzőművészeti élet legfiatalabb résztvevőit és alkotásaikat szemlézhetjük. A diplomázás-közeli képzősök a tematizáló szándékot elvetve a festőműtermek sokszínűségét hozzák el nekünk: „mindenki bedobja a közösbe, ami épp foglalkoztatja, és természetesen: amit demokratikusan megszavaz az osztály többi tagja.”

Szerdán este Király András szinte kézzel fogható iróniát, szakrális világot, elégikus személyességet visz a Viltin Galériába. Bármikor tudnék sírni című egyéni kiállításán kezekkel foglalkozó sorozatának idén készült alkotásait mutatja be a nagyérdemű előtt. Matatás, könyvlap-tépés, ingujj-feltűrés -  szuperközeli festmények a kezek különböző aktusairól. Ki az elkövető? Ez mindvégig árnyékban marad! Az estét tiszteljük meg egy kézmosással majd 19:00-kor találkozzunk a Vasvári Pál utcában.


Forrás: facebook.hu

Két nap megnyitózás és kulturálódás után megérdemelt a pihenés, főleg, ha közben egy új budapesti hibrid születésénél bábáskodhatunk. A Lánchíd pesti oldalának tövében pénteken nyíló PONTOON-t szervezői egyszerre ígérik szórakozóhelynek, kultúr- és közösségi térnek. Ígéretük szerint lesz itt naplemente-jóga, vasárnapi szabadtéri mozi zenei tematikájú filmekkel, kinder diszkó gyerekeknek, „vásártér" válogatott kiállítókkal, kortárs irodalmi program és még táncművészet is. Csütörtök este egyelőre „csak” naplementét nézhetünk hideg italok szorongatása közben. Na és persze reménykedhetünk abban, hogy sok egy helyen összegyűlt fecske talán gyorsabban csinál nyarat. Hajrá PONTOON, nagy benned a bizalmunk!

A Nap 20:11-kor nyugszik, úgyhogy azok, akik a PONTOON és a romantikus naplemente előtt csütörtökön is adnának egy esélyt a kultúrának: 19:00-kor irány a Ural Vision Gallery. Nemes Csaba és Plusch Ivan az aktualitásról és globalizációról szóló párbeszédet gazdagítja Kisodródva című közös kiállításán. A változások és azok feldolgozásának terápia-tárlata várható Magyarország-fókusszal.


Forrás: facebook.hu

Pénteken kultúraközvetítő és művészetértelmező jelleggel Fenyvesi Áron tart kurátori tárlatvezetést a Trafó Galéria aktuális kiállításán, a Figura complexuson. 18:00-tól látogassunk el hazai összművészeti mekkánk földalatti kiállítóterébe és Áron kommentárja segítségével értelmezzük együtt Nicolás Lamas, Oliver Laric és Ulbert Ádám közös „csoportosát”. Pénteki plaszticitás, amorf és absztrakt alakzatok a Németország - Peru - Magyarország tengelyen.

Vasárnap – ha még van pótolni valónk – elsétálhatunk a Bálnába, ahol 11. MADEINHUNGARY + 4. MEED – HATÁRTALAN DESIGN kiállítást szintén utolsó alkalommal tekinthetjük meg egy speciális tárlatvezetés keretében, a Góbi Rita Társulat közreműködésével.