Ezt nézd! – Csak simán

A héten több fotós program várható, izgulhatunk művészeti díj eredményhirdetésén, megismerkedhetünk egy kevésbé ismert életművel, találkozhatunk az oktatási eszközök visszásságaira reagáló fiatal képzőművészekkel, vagy csak úgy simán: mehetünk megnyitókra.

Kedden 18:00-kor a Képző Epreskertjének Parthenón-fríz Termében nyílik Kútvölgyi-Szabó Áron kiállítás [B/R]elief címmel. Kútvölgyi-Szabó tevékenységének középpontjában a jelenségek és történések megismerése, több nézőpontbeli analízise áll. Az elmúlt években a hagyományos szobrászattól eltávolodó munkái ismeretelméleti kérdéseket feszegettek – most ez a gondolatmenet folytatódik tovább.
 


Kútvölgyi-Szabó Áron   forrás: facebook.com
 

Szintén kedden 18:00-kor nyílik új kiállítás a Kisterem Galériában. Molnár Zsolt egészen március végéig látogatható Agro-Wave című anyagának témája szorosan kapcsolódik a korábban – a budapesti és paksi kiállításokon – felvillantott kérdéskörhöz. A kortárs képzőművészet megszokott és jellemző formavilága és  az agrártudományok, a mindennapi kétkezi földművelést felidéző szimbólumok keverednek.

Ugyanezen a napon és ugyanebben az időpontban nyit új kiállítást a PINCE is, Bevezetés a művészettörténetbe címmel. A II/2 duó, azaz Fukui Ryu és Góth Martin páros debütáló tárlata egy igencsak életszerű problémára reflektál. A Képzőművészeti Egyetemen elsőéves festőhallgatók fekete-fehér képekkel illusztrált könyvből ismerkedtek a művészettörténettel és annak kiemelkedő alkotásaival. Hogy lehet azonban úgy megismerni és megszeretni munkákat, hogy azok színeit nem ismerjük?

Csütörtökön 18:00-tól a Műcsarnokba szervezett Sandro Miller prezentációt és pódiumbeszélgetést a Budapest Fotó Fesztivál csapata. Az esti eseménynek helyet adó intézményben látogatható Malkovich Malkovich Malkovich | Tisztelet a kamera mestereinek kiállítás kapcsán a kurátor, Szarka Klára beszélget az alkotóval. Az esemény kétnyelvű, a szervezők biztosítanak tolmácsolást – a részvétel pedig az aznapi kiállítási jeggyel lehetséges. Mindettől függetlenül érdemes előre regisztrálni a [email protected] e-mail címen.


Sandro Miller: Pierre et Gilles – Jean Paul Gaultier (1990), 2014   forrás: budapestphotofestival.hu

Csütörtökön folytatódik a megvitatós tematika a 2B Galériában18:00-tól az Egy műkritikus leleplezése - Bojár Iván (1924 - 1995) festői életműve című tárlaton tartanak beszélgetést. Hajdu István, a Balkon főszerkesztője, Kieselbach Tamás galerista és könyvkiadó, valamint ifj. Bojár Iván András ülnek le egy asztalhoz és megidézik – személyes élmények alapján – Bojár Iván alakját.

Szintén csütörtök, de már kiállításmegnyitó: 18:00-kor a Chimera-Project Galériában debütál A tolmácsok fülkéje című tárlat második fejezete. Anu Vahtra és Martin Lukač anyaga a prágai Drdova Galériában megvalósuló Tolmácsok fülkéje címet viselő első kiállítás folytatása (a budapesti kiállítás kurátori szövege ezen a linken olvasható). Mindkét anyag kurátora – a prágai Meetfactory nemzetközi programban is közreműködő – Piotr Sikora. Aközös munka egyik lényegi eleme pedig a nemzetközi kapcsolatok, a művészeti intézmények, művészek, kurátorok és látogatók között megvalósuló nemzetközi kommunikáció elősegítése, fontosságának kiemelése.
 


Tolmácsok fülkéje. Második felvonás   forrás: chimera-project.com
 

Pénteken 17:00-kor érdemes a Capa Központ Projekt Roomja felé venni az irányt, hiszen itt tartják – a a 2017-es munkákat bemutató kiállításon tartott tárlatvezetéssel egybekötve – a Pécsi József Fotóművészeti Ösztöndíj 2018-as eredményhirdetését. Az ingyenes eseményen zajló tárlatvezetést a kiállító alkotókkal – Ficsór Zsolt, Gáldi Vinkó Andi, Kállai Márton, Koleszár Adél, Máté Balázs, Németh Sz. Péter, Nyíri Julianna, Rostás Bianka, Schmied Andi és Vékony Dorottya – közösen Kudász Gábor Arion fotográfus, a Pécsi József Fotóművészeti Ösztöndíj kuratóriumi tagja tartja.