Ezt nézd! – Októberi boldogság

Mucsi Emese és Szilágyi Róza Tekla

A nyár után vágyakozó nosztalgia lassan elszáll és a legkonokabbak is beismerik: az október már tagadhatatlanul ősz. A héten lesz még lehetőségünk, valószínűleg utoljára kicsit visszakacsintani az idei nyári vakációk felé, de szerencsére kapunk lelki és kultrális muníciót az előttünk álló hosszú tél boldog átvészeléséhez is!

 

Hétfőn 19:00-kor startol az FKSE (2) hét műtárgyának második évadja a Stúdió galéria 2-es műtermében. A meghívott beszélgetőpartner Keresztesi Botond, górcső alatt pedig Botond Danse Macabre című festménye. A posztinternet hullám, netművészet és digitális nosztalgia témakörében várható izgalmas beszélgetés a téma egyik hazai szakértőjével.

Kedden 18:00-kor nyílik az Új Budapest Galéria Prófétaparádé című kiállítása. A szeptember végi - október eleji budapesti lengyel kulturális hullám folytatásaként a Łódź Kaliska művészcsoport művészeti projektje mutatkozik be a galériában. A romantikus hagyományt és mítoszteremtést vajon valóban a kötelező olvasmányok táplálják a mai napig? Milyen viszonyban állnak a kötelező olvasmányok hősi szereplői a mai valóság viszonyával? Görbe tükör, martirológia és sztereotípiák a Bálnában. Sőt, ha tetszett a kiállítás, akkor szerdán 17:00-tól szintén az Új Budapest Galériában egy beszélgetést is meghallgathatunk a Prófétaparádé projekt alkotóival.


Łódź Kaliska: Mickiewicz, 2016   forrás: facebook.com

Szerdán 18:00-kor irány a Horizont Galéria, ahol az antwerpeni származású londoni Nel Aerts: Jack and the Paradise Cruise című kiállítása debütál. A Casa Lina-i vakáció önarcképeit bemutató kiállítás a spanyol paradicsomi időszak dokumentációja. A médiumok széles skáláját felvonultató bemutatón irigységgel vegyes nosztalgia tölthet el minket, miközben az ősz elején a nyár végére gondolunk.

Ugyanezen a napon 19:00-kor az Art+Text Budapest termeiben nyílik Szinyova Gergő Imaginary Viaduct című kiállítása. A hazai festészet egyik fiatal fenegyerekének itt bemutatott 2016-os sorozata az információtorzítás és információvesztés problematikáját járja körül. Képtörténet, képtechnika, esztétikai nézőpont, általános tanulságokat hordozó nyersanyagok lesznek az este hívószavai az absztrakt vízfestményre épülő sorozat bemutatóján.


Szinyova Gergő: AABOC28102016 (1), akrilfesték, airbrush, vászon, 35 x 25 cm; AABOC28102016 (2), akrilfesték, airbrush, vászon, 35 x 25 cm

Csütörtökön folytatódik a Kassák Múzeum hetente jelentkező 12 alkalmas nyitott szemináriuma, Az utópiától a napiparancsig: a Futurizmus és kiáltványai című előadással 18.00-tól a Múzeumban. Ezúttal Szkárosi Endre az ELTE BTK Olasz Tanszék oktatója a futurista kiáltványokról mint irodalmi és képzőművészeti összefüggésekben egyaránt értelmezhető munkákról beszél majd, külön kiemelve a futurista manifesztumok mesterfokon alkalmazott retorikáját.

A dolgos hétköznapokat pedig zárjuk boldogsággal. Pénteken 19:00-kor nyílik Szombat Éva Practitioners című sorozatát bemutató kiállítása a Supermarket Gallery-ben. A sorozat és fotókönyv a Boldogság gyakorlati útmutató folytatása – a különbség csupán annyi, hogy Szombat Éva itt valódi emberekkel illusztrálja boldogság-fogalmát. A mindennapok banalitása és szerencsétlensége ellen szélmalomharcot vívó embereket bemutató sorozatból talán mi is inspirációt és kedvet nyerünk egy szándékosan boldogabb élethez!

Szombaton a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál programjaként reggel 10.00-től látogatható a Ludwig Múzeum Bartók-projektje a 3. emeleten. A bemutató a Bartók 135 emlékévhez kapcsolódóan 39 művész munkáját összesíti a zene és képzőművészet határterületén létrejött reflexióktól egészen az hommage-okig.
Ezt követően szintén CAFés program várja a képzőművészet-fanokat: a Nyitott Műtermek Délutánja No.9. 14.00-kor kezdődő túrája. Az egyórás etapokra osztott műterem-bejárásokon a L Art Open Studios, a Partizán Műterem és Galéria, az Elnök utcai művésztelep és az Art Quarter Budapest tereiben alkotó művészek mellett helyszíni művészettörténész-guide-ok várják az érdeklődőket.

 
 
Kapcsolódó tartalom:
Száguldó Riporter 2016 - ősz / II.