Ezt nézd! – Hét a Küszöb Fesztivál jegyében

Szinte az egész hét a pályakezdő alkotókról, az ő projektjeik és kiállításaik debütálásáról szól – ami nem véletlen, hiszen második hetéhez érkezik a Küszöb Fesztivál.

 

Hétfőn este 19:00-kor az OSA-ban nyílik a Küszöb Fesztivál nagy kiállítása, a Terápia. A pályakezdő alkotók helyzetére fókuszáló projekt keretein belül a kiállító alkotók fél éven keresztül csoportterápián vettek részt annak érdekében, hogy az önismereti tréning eredményeképp kiderüljön, hogyan látják ma a fiatal képzőművészek hazai jelenüket és jövőjüket. A hétfőn este debütáló anyagban Balla Csönge, Balogh Viktória, Demeter Dávid, Dobokay Máté, Kazsik Marcell, Lima Victor, Molnár Judit Lilla, Secco &Fresh.ko (Keresztesi Botond és Szigeti Árpád), Thury Lili és Tóth Balázs Máté friss munkái beszélnek az intézményrendszer hiányosságairól, a fiatal művészek élethelyzetéről – na és arról, hogy milyen fontosak a támogatások.

Kedden folytatódik a küszöbös események sorozata: az ISBN könyv+galéria este 19:00-kor Balogh Viktória-kiállítást nyit Kert címmel. A tárlaton debütál a kertben folyatott, egy teljes évet felölelő munkát bemutató fotókönyv, illetve a térben megjelenő mozgóképek és önálló képek, térképek mind az alkotó szüleinek konyhakertjét dokumentálják. A kertet metaforaként értelmező projekt sziszüphoszi munkát, annak gyümölcsét és a kert változó arcát mutatja meg.


Balogh Viktória   forrás: facebook.com

Szerdán ismét Küszöb-eseményre mehetünk, ezen az estén a FERiben nyílik Jakab Zsófia kiállítása lemérik hány kiló egy hattyú címmel. Az anyag középpontjában az átváltozás és átalakulás jelensége áll – az inspirációs forrás pedig Gaston Bachelard A tér poétikája című munkája, valamint Pilinszky János és Emily Dickinson költészete. A tárlaton bemutatott anyag helyspecifikus – szürrealista látványvilágra számítsunk.

Szerda este a Magyar Műhely Galéria is új kiállítással jelentkezik. A kiállítás címe, a Glaswege utalás Martin Heidegger 1950-ben megjelent művészetelméleti kérdésekkel foglalkozó Rejtekutak kötetére, amely a megismerés, befogadás folyamatát a sűrű rengetegben kanyargó titkos csapások felfedezésével teszi hasonlatossá. Ezt a metaforát élheti majd át a látogató is Freund Éva helyspecifikus installációját körüljárva, amely a galéria oszlopokkal tagolt terébe vezeti be a látogatót. Az útvonal felfedezése során közel kilencven nagyméretű, domborított üvegfelületből álló töredékegyüttessel találkozhatunk. 


Jakab Zsófia   forrás: facebook.com

Csütörtökre először egy Küszöb Fesztiváltól független megnyitót ajánlunk a Trapéz galériában. Murányi Mózes Márton 18:00-kor nyíló tárlata a Hadászati formák címet viseli. A II. világháború hadiiparának termékeit – fegyverek, térképek – stilizáló makettek megfosztják a tárgyakat eredeti funkciójuktól, így csupán formai sajátosságokon keresztül idézhetjük fel az európai történelem viszontagságos időszakát.

Ugyanezen az estén 19:00-kor irány a Rottenbiller utcai FKSE, ahol ismét küszöbös megnyitón vehetünk részt: az Open Office révén közelebbről is megismerkedhetünk a Double Chin Corp, azaz a budapesti székhelyű projektalapú, együttműködésekre épülő kiadó tevékenységével.. A csoportosulás nyitott irodája ekkor tárja ki kapuit, azonban egy pillanatig se számítsunk megszokott irodára. A nyitvatartás alatt a kollektíva tagjai nem lesznek ott a helyszínen, de a térben kiállított, távolból működtetett irodai nyomtatóra folyamatosan érkeznek majd a munkahelyi üresjáratokban keletkezett műveik.

Pénteken 17:00-tól az AQB épületének tetején nézhetünk zsigulit Kocsi Olga VR LADA - Zsiguli a háztetőn című kiállításának keretén belül. A három napos eseményen egy félig valóságos, félig pedig képzeletbeli Lada kerül a műteremház tetejére – ahonnan az autóba ülve tökéletes kilátás nyílik a naplementére.

Akik pénteken az AQB-t választják, azok dupla programon vehetnek részt, hiszen az épület Sound Studiójában 20:00-tól GrayBox produkciót is nézhetnek. A Piknik az Édenben egy előadással egybekötött installáció, ami reality show-hoz hasonló dramaturgiával beszél a zsidó-keresztény erkölcshagyomány szexuális etikájáról. Az alternatív teremtéstörténetet felrajzoló képzőművészeti és színházi előadást csak ezen a péntek estén nézhetjük meg, viszont a helyspecifikus installáció egész hétvégén látogatható.


Ádám Anna: Piknik az Édenben   forrás: facebook.com

Pénteken 18:00-kor Meanwhile in Painting címmel nyílik a Magyar Képzőművészeti Egyetem kortárs művészetelméleti és kurátori ismeretek mesterszakos hallgatóinak diplomaprojektje a Budapest Galériában. A kortárs festészeti színtér aktuális kérdéseivel foglalkozó csoportos tárlaton a kiállító művészeket – Batykó Róbert, Keresztesi Botond, Kristóf Gábor, Nemes Márton, Sági Gyula, Süveges Rita, Szinyova Gergő és Tivadar Andrea – a munkáikon kívül, a velük készített interjúkon keresztül is megismerhetjük.