11. MADEINHUNGARY + 4. MEED HATÁRTALAN DESIGN

Kiállítás cseh, lengyel, szlovák és magyar designerek munkáiból


Fotó: Imre Barnabás

11. MADEINHUNGARY + 4. MEED
HATÁRTALAN DESIGN

Helyszín: Új Budapest Galéria, 1093 Budapest, Fővám tér 11–12./Bálna/

A kiállítás időtartama: 2016. 04. 09–05. 15.

A kiállítás a Budapesti Tavaszi Fesztivál programja.

Nyitva tartás: hétfő kivételével minden nap 10.00–18.00 óráig.

MEGNYITÓ ÉS A HATÁRTALAN DESIGN DÍJAK ÁTADÓJA 2016. ÁPRILIS 9-ÉN, 18.00 ÓRÁTÓL.

A kiállítást Beata Jaczewska, a Nemzetközi Visegrádi Alap igazgatója nyitja meg.
Fővédnök: Dr. Bendzsel Miklós, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnöke.

A Határtalan Design Díjakat
Beata Jaczewska, a Nemzetközi Visegrádi Alap igazgatója,
Dr. Kádár Gabriella, a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. vezérigazgatója és
Busa Zoltán, a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt. vezérigazgatója adja át

Az est háziasszonya: Teszári Nóra televíziós műsorvezető.

HATÁRTALAN DESIGN

címmel öt hétig látogatható a 11. madeinhungary és a 4. MeeD – Meeting of European and Central Eastern European Designers – kiállítás, melyen a tárgyaikat, kollekcióikat önállóan fejlesztő cseh, lengyel, szlovák és magyar bútortervezők, belsőépítészek, textil- és formatervezők munkáit lehet megtekinteni Szigeti Szilvia textildesigner és Radnóti Tamás belsőépítész szervezésében és rendezésében.
A kiállításon külön egységként mutatjuk be a MOME+ Programmal együttműködésben a MOME – Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen tavaly diplomázott fiatal formatervezők munkáit, valamint a szakmában aktív textiltervezők és kivitelezők Texhibition című közös projektjét.

HATÁRTALAN DESIGN DÍJ

Az elismerés célja, hogy felhívja a figyelmet a designban rejlő potenciálra, a mecenatúra jelentőségére – különös tekintettel a Visegrádi Négyek országaira.
A régió gazdasági és ipari hátterét tekintve kiemelten fontos a kreativitás támogatása, hiszen ezekben az országokban az ipari háttér hiánya miatt a tervezők legtöbbször önállóan fejlesztik kollekcióikat és „egyszemélyes vállalkozásként” működve maguk végzik a termékfejlesztésen és kivitelezésen túl a piacra jutással együtt járó összes tevékenységet is.

A Nemzetközi Visegrádi Alap és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával létrejött kiállítás teremtette meg a lehetőségét a Határtalan Design Díj megalapításának, melyhez a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. és a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt.
jelentős támogatást ajánlott fel az alábbi hitvallás jegyében:
„A rendezvény és maga a díj célja, az elismerés irányelvei is több ponton mutatnak hasonlóságot a CIG Pannónia által képviselt vállalati értékekkel, célokkal. Fiatal hazai biztosítótársaságként számunkra is elengedhetetlen a folyamatos innováció és az ügyfelek számára nyújtott egyedi, professzionális szolgáltatás. Külön üdvözlendőnek tartjuk a rendezvény régiós jellegét, hiszen társaságunk is a régió több országában jelen van szolgáltatásaival.”

A 11. madeinhungary + 4. MeeD tárlaton kiállított tárgyak közel száz tervezője közül három részesül  elismerésben. Kiválasztásukban szakmai zsűri segíti az alapítók munkáját. A grémium a régió gazdasági, ipari hátterének megfelelő, innovatív, eredeti ötletekre épülő tárgyakat, kollekciókat díjaz, műfaji megkötöttség nélkül.
A zsűri tagjai:
Demeter Nóra DLA, építész, Demeter Design Studió
Dr. Slézia József PhD habil. egyetemi docens, designtörténész
Zalavári József, DLA egyetemi docens, Ferenczy Noémi-díjas formatervező

ÁLTALÁNOS SZAKMAI NAP

A szervezők ezúttal is nagy hangsúlyt fektetnek a kiállításhoz kapcsolódó általános szakmai nap szervezésére. A szakmai napon a résztvevő művészek és együttműködő partnereik 10-10 perces előadásokból álló sorozatát és fontos nemzetközi projektek ismertetőit – például a stuttgarti Akademie Schloss Solitude ösztöndíj lehetőségeiről és a lodzi Design Fesztiválról, az utóbbi évtized egyik legjelentősebb európai szakmai rendezvénysorozatáról – hallgathatják meg az érdeklődők.
A szakmai nap időpontja: 2016. április 10. 11.00–14.00 között.
Helyszíne: Új Budapest Galéria (Bálna)
Részletek honlapunkon a Programok menüpont alatt.

TEXHIBITION

A Szigeti Szilvia textiltervező (Eventuell Galéria) kezdeményezte projektben textilgyártók – Csendes Textil, Lénárd Kft., Meritum Kft., Rovitex – együttműködésével közel húsz textiltervező iparművész fejlesztése valósul meg. Célja, hogy felhívja a figyelmet a korábban vezető szerepet betöltő ágazatra, tervezőire és a benne rejlő kreatív potenciálokra. A projektet – a tervezőket, a kivitelezőket és a megvalósult textileket – a szervezők egy önálló szakmai nap alkalmával ismertetik, ahol lakberendezők, belsőépítészek és forgalmazók érdeklődésére számítanak.
A textiles szakmai nap időpontja: 2016. április 27. 11.00–14.00 óra között.
Helyszíne: Új Budapest Galéria (Bálna)
Részletek honlapunkon április 18-tól a Programok menüpont alatt.

TÁRSMŰVÉSZEK PRODUKCIÓI

A rendezvénysorozatot a társművészek produkciói is gazdagítják, mint például a Góbi Rita Társulat Tárgy–Tér–Tánc című kortárs táncelőadásának bemutatója – a kiállítás megnyitóján, április 9-én és záróeseményén, május 15-én – a tárlaton látható műveket eleveníti meg.
A kiállításon a művészek részvételével a rendezők és szakmai újságírók több ízben tartanak tárlatvezetést.
Részletek honlapunkon a Programok menüpont alatt.

A madeinhungary + MeeD szervezői
A madeinhungary 2004 óta, a meed – Meeting of European and Central Eastern European Designers – a 2012 óta Szigeti Szilvia textildesigner és Radnóti Tamás belsőépítész szervezésében és rendezésében valósul meg. A tervezőpáros a MOME Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen (korábban Magyar Iparművészeti Főiskola) végzett, majd mindketten a stuttgarti Akademie Schloss Solitude ösztöndíjasai voltak, az Eventuell Galéria alapító tagjai, Ipari Formatervezői Nívódíjasok, Kozma Lajos-ösztöndíjasok. Szigeti Szilvia idén Ferenczy Noémi Díjat kapott. A belsőépítészeti tervezésen és textiltervezésen kívül közel 200 kiállítás, rendezvénysorozat szervezése és rendezése fűződik a nevükhöz, többek között az Eventuell Galéria tárlatai, az 1990-s évek Textiváljai, az 1994-es BútoroSokk című kiállítás.

A MADEINHUNGARY + MEED TÁRLAT RÖVID TÖRTÉNETE

A madeinhungary elődje a Mai Magyar Bútortár Halasi Rita Mária művészeti író szervezésében, 2000–2003 között a Lakástrend és Design önálló kiállításaként került megrendezésre.
A kiállítás mai formájában, madeinhungary címmel Magyarországon egyedülálló, független szakmai összefogás eredménye.
A rendezvény 2004–2012 között a Lakástrend kiállítások önálló tárlata volt a Műcsarnokban, a Gödör Klubban és a Millenárison. 2013-ban és 2014-ben a Design Hét rendezvénye volt, 2014-ben a Budapest Galériával együttműködésben az Új Budapest Galériában rendeztük meg. 2016-ban a Budapesti Tavaszi Fesztivál rendezvényeként ismét az Új Budapest Galéria ad otthont a kiállításnak.

A MADEINHUNGARY + MEED JÖVŐJE

A tárlat a kollekcióikat önállóan fejlesztő cseh, lengyel, szlovák és magyar designerek – belsőépítészek, építészek, bútortervezők, textil- és formatervezők – munkáit mutatja be.
A szervezők és a résztvevők törekvése, hogy a kiállítás a régió egyik legrangosabb, független civil szakmai fóruma legyen, és alapot teremtsen az azonos hagyományokra, kulturális gyökerekre épülő párbeszédre, közös nemzetközi projektek, kiállítások szervezésére.

A madeinhungary + MeeD támogatói és együttműködő partnerei
A kiállítás 2004–2012 között elsősorban a Lakástrend, az Ambienta Kft és a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) támogatásával, valamint a résztvevők anyagi áldozatvállalásával valósult meg. Az utóbbi négy évben elsősorban az International Visegrad Fund és részben az NKA támogatásával jött létre, idén pedig a CIG Pannónia Biztosítók támogatása járult hozzá a Határtalan Design Díj megalapításához.
Együttműködő partnereink a stuttgarti Akademie Schloss Solitude, a Lodz Design Festival, a szlovák DESIGNBY.sk és a Góbi Rita Társulat.

Külön köszönettel tartozunk a budapesti Cseh Centrumnak, a Lengyel Intézetnek, a Szlovák Intézetnek és a Budapest Galéria munkatársainak.

PROGRAMOK