Ezt nézd! – Aktív hét

Érdemes lesz hét közben útilaput kötni a lábunkra, hiszen majdnem minden estére több ajánlattal készültünk.

 

Ezen a héten kivételesen a kedd a legerősebb. 18:00-kor Szerencse fel! címmel debütál projekt a MUNKA vs ISKOLA kiállításon. Jeneses Ádám és Süle Tamás pénzkereseti opcióként foglalkozik a bányásztársaságokkal. A projekt központi kérdése, hogy a szokatlannak tűnő tevékenység megoldhatja-e oly sokszor visszatérő financiális problémákat. Nyilvánvaló, hogy az eddig beváltnak tekintett módszerek manapság már nem feltétlen érvényesek. Hogy naprakész információkat szerezhessünk az említett szakmáról, az alkotók meghívták dr. Csizmadia Tamás kripto-szakértőt, aki az ötlet megvalósításának technikai oldaláról fog mesélni.

Ezzel egy időben a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban zajlik egy beszélgetés Oltai Kata művészettörténésszel, akinek segítségével ezúttal a gyógyszerreklámok válnak az elemzés tárgyává. Az esten olyan mindig aktuális témák kerülnek szóba, mint a higiéné, az önértékelés vagy a testkép. Elvárások, szükségletek, trendek és sztereotípiák: mi a gyógyszerreklámok üzenete? A programra regisztrálni a [email protected] címen vagy a 06 (1) 201 1577-es számon lehet.


forrás: facebook.com

Még mindig kedd: 19.00-től Poroszlai Eszter Egy ponton túl 2. című kiállítását ajánljuk a nyolcadik kerületi PUCCS kortárs galériában. Az absztrakt alkotói eszközök lehetőségeit egy jellemzően női anyagokkal, a nyúlékony, felfüggesztések segítségével formázható tüllökkel és harisnyával dolgozva alkalmazza. A tér pici, ezért feltehetően innen átérhetünk a nem messze lévő Trafóba is, ahol pedig 20:00-tól az XXS sorozat keretein belül két hangokra fókuszáló performanszot nézhet meg az érdeklődő közönség. A francia balettművész, Claudia Triozzi és Somló Dávid Hangsúly című, a Festival d’Avignon után hozzánk is ellátogató előadása a hangalapú kommunikáció gyökereit tematizálja. Ladik Katalin 2012-ben Łódź-ban bemutatott és most a Kassák Múzeum után a Trafó színpadán is debütáló, Alice Kódországban című performansza pedig azt a kérdést feszegeti: van-e kiút a kódok birodalmából?


Poroszlai Eszter munkája  forrás: facebook.com

Szerdán 18:00-tól közkívánatra újra lesz Bowietól a Bauhausig – Art loves design előadás a Loffice-ban. Az esten a 100. Artmagazin lapszám apropóján Topor Tünde és Winkler Nóra egy képes előadás keretein belül mesél művekről, tárgyakról és arról, hogyan fonódhat össze a design és a képzőművészet. Két teltházas est után most újra itt a lehetőség azoknak, akik esetleg a korábbi alkalmakon nem tudtak jelen lenni. Regisztráció a [email protected]-n!

Szintén szerdán és szintén 18:00-kor nyílik új kiállítás az Inda Galériában. Kicsiny Balázs Csavargó ébredése a kifosztott képtárban című anyaga. A Ferenczy Károly Csavargó ébredése című festményének főszereplőjét életre keltő és egy fiktív történet középpontjába helyező, misztikusnak ígérkező kiállítás megnyitóján Kicsiny Balázs 33’ (Hommage à John Cage) című happeningjén is részt vehetnek az érdeklődők.


Kicsiny Balázs: Csavargó ébredése a kifosztott képtárban, 2017, fotómontázs, 21 x 29 cm   forrás: facebook.com

Ugyanúgy szerdán, 19:00-kor a Mai Manó Ház Napfényműtermében újra lesz FFS Szerda. A meghívott előadó a 2007-ben Essl Award fődíjas, jelenleg pedig a Képzőművészeti Egyetemen oktató Albert Ádám. Azoknak, akik érdeklődnek a kortárs fotó- és képzőművészet és a kortárs művészek iránt, az FFS Szerdák tökéletes alkalmat biztosítanak arra, hogy egyéni praxisokon keresztül tágabb képet kapjanak a hazai közegről, az arra jellemző törekvésekről és az itt megszülető munkákról.

Csütörtökre többek között OFFos programokat is ajánlunk – mert hamarosan vége az ideinek. Kezdjük a napestet 17:30-kor a Csili Művelődési Központban, ahol Andreas Fogarasi-kiállítás nyílik Kultúra és szabad idő címmel. A projekttel a magyar pavilon tíz évvel ezelőtt Arany Oroszlánt nyert a Velencei Biennálén, ezúttal ennek egy bővített kiadását láthatják a nézők, illetve 17:30-tól a kultúra és a szabadidő fogalmainak 21. századi jelentéseire fókuszáló kerekasztal-beszélgetés is lesz Timár Katalin (a 2007-es velencei kiállítás kurátora), a művész, valamint négy meghívott vendég – Dávid Anikó, Gerőcs Tamás, Szarvas Márton és Várhalmi András – részvételével.


Részlet Andreas Fogarasi 2007-es Kultur und Freizeit című kiállításából a Velencei Biennálé magyar pavilonjában   forrás: transit.be

Szintén csütörtökön, de 18.00-kor kezdődik a Deák Erika Galéria programja, a korábban két évtized hosszan Magyarországon élő Eike Berg legújabb műveit bemutató kiállítás. Az elsősorban videoműveiről ismert képzőművész fény-, hang-, és térinstallációkat is készít. Kiállításainak egyes elemei általában egymással összefüggő egységet alkotó művek, amelyek többszörösen körüljárják a művész aktuális felvetéseit. Jelen bemutató videókon, videoobjekteken, videoinstallációkon és elektronikus képeken keresztül igyekszik választ találni arra a kérdésre, hogy milyen a világ ma. Széteső? Majd meglátjuk.

Innen is van hova menni, méghozzá a Fugába, ahol 19.00-től a mezosfera.org legújabb, a regionális összefogások lehetőségeit és a transzregionalizmus fogalmát körüljáró lapszámának bemutatója lesz. A Javaslatok egy pán-periferiális hálózat létrehozására című eseményen a kiadvány szerzői, szerkesztői beszélgetnek meghívott vendégekkel – Hegyi Dóra, László Zsuzsa, Szakács Eszter, Básthy Ágnes, Dudás Barbara, Ginelli Zoltán, Nagy Kristóf és Ovidiu Tichindeleanu –, illetve látogatható lesz egy Kaszás Tamás „pán-periféra” témaköréhez kapcsolódó műveivel berendezett olvasóterem is. Időpontok a Facebook eseményben!

Pénteken 19:00-kor nyílik Fridvalszki Márk Take me back című kiállítása a PP Centerben működő  Artkartell projektspace-ben. A művész itt nézhető térinstallációja a sokszorosítás és nyomtatás során fellépő információvesztés és roncsolódás lehetőségeit és esetleges összefüggéseit kutatja. A Kárpáti János Iván közreműködésével elkészült hanganyagot és objekteket ötvöző, geológiai és paleontológiai motívumokat felidéző installáció a jelen túltechnologizáltságára kérdez rá.


Fridvalszki Márk munkája   forrás: facebook.com