Gallery hopping 2014. 07. 09-13.

Heti programajánló

Július a kiállításmegnyitók szempontjából nem túl sűrű időszak, idén mégis nagyon erősen indul. A hónap harmadik napjától látható Péli Barna Fraktális tévedés című egyéni kiállítása Higgs Field Művészeti Galériában, ahol a bemutatott szoborcsoportot egészen augusztus 16-ig járhatja körbe a kávétól felpörgött közönség. Július 4-re Kaszás Tamás Kassák tervei nyomán konstruált kioszkja is elkészült a Kassák Múzeum kertjében. Kaszás a „mégsem olyan mély az árok mint / ahogy a mérnök kiszámította” című kiállításában avantgárd utópiák kortárs értelmezésével foglalkozik, az elképzelések és azok megvalósítása közötti feszültségre kérdez rá, ahogy azt nem is olyan rég a Terra Nova című projekt esetében is tette. Augusztus 31-ig a kioszk és a kiállítás is áll, többszöri alkalmat adva a múzeum állandó kiállításának újraértelmezésére.


A test bemegy a házba - 7/1 - Tértisztítás - Bakos Ildikó egy karikás ostorral megtisztítja az FKSE galériájának terét
 

A hónap második hetén, július 8-án Dada és szürrealizmus címmel nyílt a Magyar Nemzeti Galériában az a Marcel Duchamp, Max Ernst, Man Ray, Joan Miró, Kurt Schwitters, René Magritte és Salvador Dalí műveit is felvonultató kiállítás, amely az 1910-es évektől a hetvenes évek végéig mutatja be ezt a kortárs művészeti gyakorlatokra is nagy hatást tévő két irányzatot. Érdekes lehet megfigyelni például, hogy a frissen végzett magyar képzőművészek legjobb diplomamunkáiból hány és hogyan utal a Nemzeti Galériában bemutatott anyagra. Erre ad alkalmat a Best of Diploma, amely július 8. és 26. között látogatható az Andrássy úti épületben. Akinek ideje engedi, az lehetőleg július 14-én nézze meg, hogy friss élménnyel töltekezve tudjon beülni a 18 órakor kezdődő kapcsolódó beszélgetésre. A téma a művészeti képzések jelenlegi helyzete.

Július 11-én, pénteken száguldó riporter legyen a talpán, aki Oltai Kata projektjeiről akar számot adni: az egy hónapja megnyitott Fátyol Viola (tanítvány) és Gerber Pál (mester) kiállítás (Én és ő) utolsó perceit még épphogy elkaphatja a Ferencvárosi Pincegalériában, ha utána futólépésben rohan a kArton Galériába, ahol Oltai 19 órától nyitja meg soron következő bemutatóját többedmagával – immár kurátorként – a Vanília – A férfiasság egydimenziós felfogásán kívül eső szótár # 01 című projekt első estéjén. Utóbbi kiállítás a nemi szerepek reprezentációjával foglalkozik, amit a kurátori csapat azért tart fontos és releváns témának, mert „vizsgálatával éppen azokra az újratermelt sztereotípiákra és beállítódásokra mutathatunk rá, amelyeket a társadalom magában hordoz, és amelyeket evidenciaként kezel, holott ezeket a jelentéseket a társadalom privilegizált helyzetben lévő rétegei önkényesen alkották meg.”

Július második hete egy olyan megnyitóval zárul vasárnap az FKSE-ben, ahol a (kiállító)térbe lépés a reflexió tárgya. A test bemegy a házba Lepsényi Imre, Somogyi Laura, Wolf Eszter és Zsikla Mónika projektje, amely a hét hat napjánmég a megnyitó előtt – fogadja a látógató-résztvevőket. Átérezheti-e bárki, hogy milyen belépni valaki más szülőházába? Megtörténhet-e, hogy egy ház foglal el helyet bennünk és nem(csak) mi benne? Hogyan olvassuk az otthonunk alaprajzát? Lenyelhetünk és megemészthetünk-e egy házat egyfajta múltfeldolgozási stratégiaként? Van-e egy helynek aurája? Mit tegyünk, ha van és rossz? A válaszok ott bent keresendők.