Szeptember 22-én indul a Szemrevaló Filmfesztivál

Szeptember 22-től immár ötödik alkalommal gyűjti össze és mutatja be a német nyelvterület új filmes alkotásainak legjavát az Osztrák Kulturális Fórum, a Svájci Nagykövetség és a budapesti Goethe Intézet közös filmes rendezvénye, a SZEMREVALÓ / SEHENSWERT.

Helyszín: Művész Mozi
Időpont: szeptember 22 - október 1.

Az osztrák, a svájci és a német filmgyártás új és sikeres alkotásai iránt érdeklődők ezúttal is eredeti nyelven, magyar felirattal vagy hangbemondással tekinthetik meg a filmeket. 

A német filmes mustrán öt tematikus blokkban 18 filmet vetítenek, melyek közül több a legnívósabb fesztiválokon debütált, sőt, nyert díjat. Szeptember 22-én Az állam Fritz Bauer ellen című alkotás nyitja a Szemrevalót, melyet idén a Legjobb filmnek járó Arany Lolával és öt további díjjal jutalmaztak a Német Filmdíj gálaestjén. Lars Kraume filmje 1957-ben Németországban játszódik. A hesseni főügyész, Fritz Bauer szövetségi szinten akar pert indítani a náci bűnös, Eichmann ellen, ám befolyásos körökben tevékenysége sokaknak szúrja a szemét. Bauer végül már sem a német igazságszolgáltatásban, sem a hazai nyomozókban nem bízik, ezért kapcsolatba lép a Moszaddal.

A filmnapok egyik legnagyobb szenzációja a Cannes-i Filmfesztiválon zajos sikert aratott Toni Erdmann. Maren Ade forgatókönyvíró-rendező csodálatos, életigenlő alkotásában egy apa igyekszik megtalálni és őszintén elmélyíteni a kapcsolatát immár felnőtt lányával. A Szállj, cserebogár! című osztrák film 1945-ben, Bécsben játszódik és a kilencéves Christine szemével láttatja az orosz megszállás félelmekkel teli időszakát. A film a világhírű osztrák írónő, Christine Nöstlinger azonos című, önéletrajzi ihletésű regénye alapján készült. A 2015-ös Locarnói Filmfesztiválon a zsűri különdíját elnyert Csodaország tíz fiatal svájci rendező munkája. A katasztrófathriller egyben aktuális társadalmi kórképet is nyújt egy olyan meglepő helyzetben, amikor a svájciaknak kell menekülniük.

Az idei Sundance Film Festival hivatalos versenyfilmje, a Vad című német film egy szürreális modern mese, melyben Ania egy nap egy farkassal találkozik az erdő szélén. A vadállat olyan erős, szuggesztív hatással van rá, hogy a lány befogja és a lakásába zárja. A farkas hamarosan ősi, vad ösztönöket hoz felszínre a fiatal nőben. A tavalyi Zürich Film Festival Közönségdíját elnyert Amateur Teens azt mutatja be, hogy a közösségi média hogyan helyezi állandó nyomás alá a tiniket, hogy egyre lazábbnak és szexibbnek látsszanak. Tragédia készül, melyben szinte alig lehet különbséget tenni elkövető és áldozat, bűn és ártatlanság között.

A családosok számára igazi csemegének ígérkezik a klasszikus gyerekkönyvből készült, az idei Német Filmdíjon a Legjobb gyerekfilm díját elnyert Heidi, melyben az élénk kislány boldogan él a svájci hegyekben nagyapjával, akit a legendás Bruno Ganz alakít. Egy nap azonban nagynénje Frankfurtba viszi, hogy egy jómódú család beteg kislányának játszótársa legyen.

A nagyjátékfilmek mellett dokumentumfilmeket is vetítenek az idei Szemrevalón. A Mérges Buddha a Sajókazán alapított buddhista Dr. Ambédkar gimnázium hétköznapjait mutatja be. A film a romák társadalomból való kizárását dokumentálja, és azt a kísérletet, hogy hogyan lehetne változtatni ezen az oktatás és spiritualitás segítségével.

Részletes program, filmismertetők és előzetesek: http://www.szemrevalofesztival.hu/

Töltsd le a műsorfüzetet! http://bit.ly/2cvplfQ
A filmek időpont és cím szerinti bontásban: http:/goo.gl/YwMYXE

Jegyek a Művész Mozi jegypénztárában és honlapján kaphatók (09.15-től):http://muveszmozi.hu/programok/szemrevalo-2016
A jegyár: 1100 Ft.
A kedvezményes jegyár 4 jegy egy időben történő megváltása esetén: 4000 Ft.

Akárcsak tavaly, idén is lesznek vidéki Szemrevaló vetítések Debrecenben (Apolló Mozi; 10.01.-10.05.), Szegeden (Belvárosi Mozi; 10.03.-10.06.) és Pécsett (10.04.-10.08.).