Ismét (2) hét műtárgya esemény az OFF Biennále Budapesten

Hogyan értelmezik a művészek a (sokunk számára) absztrakt asztronómiai kutatások eredményeit? Miként jelenik meg munkájukban egy olyan, mindannyiunkat érintő probléma, mint az inváziós fajok kérdése, és az miként válik egy önálló kísérleti pedagógai kezdeményezés kiindulópontjává? (2) hét műtárgya esemény a Repülő Kajak kiállításon.

(2) hét műtárgya: OFF02 – Repülő Kajak

Időpont: 2017.10.07 19:00
Helyszín: Svábhegyi Csillagvizsgáló,1121,Budapest,Konkoly-Thege Miklós út 15-17.

Moderátorok: Kormos Zsófi, Helyes Dani

Kiállítók:
Albert Ádám | Cséfalvay András | Gosztola Kitti & Hegedűs Fanni & Pálinkás Bence | Richard Ibghy & Marilou Lemmens | Armin Linke | Szörényi Beatrix

Kurátorok: Lázár Eszter | Nagy Edina

A kiállítás a tudomány és a művészet, a tudomány és a gazdaság lehetséges érintkezési pontjait vizsgálja. Nem csak azokat a kapcsolódásokat, amikor a művészek alkalmaznak tudományos eljárásokat, inkább tudományos és gazdasági eredmények művészi értelmezéséről, feldolgozásáról van szó. 

Hogyan értelmezik a művészek a (sokunk számára) absztrakt asztronómiai kutatások eredményeit? Miként jelenik meg munkájukban egy olyan, mindannyiunkat érintő probléma, mint az inváziós fajok kérdése, és az miként válik egy önálló kísérleti pedagógai kezdeményezés kiindulópontjává? Hogyan válik a művész megfigyelésének tárgyává egy olyan, sokunk által idealizált természeti táj, mint az Alpok, melynek példáján keresztül megvilágítható ember és környezetének ambivalens viszonya, az emberi kisajátítás következményei, és az „érintetlen” tájat is átszövő hatalmi manipulációk?

Célkeresztben a megértés folyamatai, a tudás manipulálhatósága és az ebből fakadó visszaélések lehetősége állnak. A művészek emlékeztetnek a tudományok, a tények és az igazságok viszonylagos voltára, miközben saját értelmezési modelleket és alternatívákat kínálnak fel. 

A projekt címe utalás Chris Burden munkájára (Flying Kayak, 1982), amelyet azért választottunk, mert jól érzékelteti tudomány és művészet egymáshoz való viszonyának olykor abszurd, vicces, de mégis költői, játékos jellegét, ugyanakkor annak a kreatív alkotóerőnek a meglétét, amely mindkét terület elengedhetetlen feltétele.

Bővebb információk a kiállításról ezen a linken.